ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

Η σελίδα αυτή με πρακτικές πληροφορίες ανανεώνεται περιοδικά με νέα στοιχεία. Προσπαθούμε να ειναι όσο πιό ακριβή γίνεται.

Σας συμβουλεύουμε να διαβάσετε ΟΛΗ την σελίδα για να μπορείτε να ενημερωθείτε για το τι ισχύει!

Σαν πολίτης από χώρα της ΕΕ έχετε το δικαίωμα να αρχίσετε σουηδικά στο SFI, που την ευθύνη έχουν οι δήμοι, έστω κι αν δεν έχετε τον προσωπικό αριθμό, σύμφωνα με τον νόμο για την παιδεία, Skollagen, 22 kapitel §13 και 29 kapitel §2.

Από την 1 Μάη 2014, δεν χρειάζεται να έχουν οι νέοι μετανάστες από Ελλάδα, προσωρινή άδεια παραμονής (αν υπάρχει οικογένεια που μετακομίζει, χρειάζεται ακόμα προσωρινή άδεια παραμονής). Βέβαια για να μπείς στο σύστημα με τα δικαιώματα που έχουν οι πολίτες στη Σουηδία, ισχύουν όπως και προηγούμενα να έχεις δουλειά και να πάρεις τον προσωπικό αριθμό από την Εφορία (Skatteverket). 

http://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/For-EU-citizens/Work-study-or-live-in-Sweden.html

Επίσης ισχύει ακόμα ότι μετά από 5 χρόνια παραμονής πρέπει να έχεις την μόνιμη άδεια παραμονής. Για να την πάρεις αυτή και να έχεις το δικαίωμα να κάνεις αίτηση για υπηκοότητα, θα πρέπει να έχεις μόνιμη άδεια παραμονής ή το λεγόμενο uppehållsrätt.

—————————————————————————————————

Στην Εφορία κάνετε αίτηση για προσωπικό αριθμό, σύμφωνα με τις προυποθέσεις που γράφουμε παρακάτω.

http://www.skatteverket.se/servicelankar/otherlanguages/inenglish/individualsemployees/movingtosweden.4.2b543913a42158acf800027235.html

Η κατάσταση και στη Σουηδία γίνεται δυσκολότερη για αυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία. Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2010 έφτανε να κάνεις μια αίτηση για να πάρεις τον προσωπικό αριθμό για να αρχίσεις να μπαίνεις δηλαδή στο σύστημα. Απο τον Αύγουστο του 2010 ζητάνε και μιά ξεχωριστή αίτηση για να συμπληρώσεις αν έχεις δουλειά (ποιός είναι ο εργοδότης σου) ή άν είσαι άνεργος (εννοούν με ταμείο ανεργίας από Ελλάδα). Από 1 Οκτώβρη 2010 ζητάνε να συμπληρώσεις ακόμα μια αίτηση αν έχεις δουλειά (με στοιχεία του εργοδότη στη Σουηδία) ή να έχεις χρήματα έτσι ώστε να μείνεις στη Σουηδία (σε αυτήν την κατηγορία ζητάνε και ιδιωτική ασφάλιση με ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη). Το μίνιμουμ ποσό που ζητάνε να έχεις είναι γύρω στις 10-15 χιλιάδες κορώνες το μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Εδώ υπάρχει στ΄αγγλικά τι χρειάζεται να έχεις στην εφορία όταν θα ζητήσεις τον προσωπικό αριθμό

Μερικές παρατηρήσεις:

Η ομάδα των ανθρώπων που προσπαθεί να βοηθήσει τους Έλληνες που θέλουν να μεταναστεύσουν στη Σουηδία, δεν έχουν οι ίδιοι δικές τους δουλειές (δεν είναι ελεύθεροι επαγγελματίες) αλλά δουλεύουν σαν μισθωτοί και αφιερώνουν τον ελεύθερό τους χρόνο να βοηθήσουν τους συμπατριώτες μας.

Γενικές συμβουλές:

Γιαυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία, το βασικό που πρέπει να κάνουν είναι να πάνε στην Εφορία αμέσως και να κάνουν αίτηση για να πάρουν τον λεγόμενο προσωπικό αριθμό (personnummer). Χρειάζεται διαβατήριο/ελληνική ταυτότητα (την καινούρια).

Για να πάρετε τον προσωπικό αριθμό υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις:

1. Πρέπει να υπάρχει μια διεύθυνση που μένετε στη Σουηδία.

2. Να έχετε πρόσληψη από ένα εργοδότη. Οι ώρες που πρέπει να αναγράφονται να μην είναι κάτω από τις 4 την ημέρα (αν είναι 8 ώρες την ημέρα είναι το καλύτερο), επίσης πρέπει να αναγράφεται ο μισθός ή το ωρομίσθιο.

3. Αν έχεις χρήματα έτσι ώστε να μείνεις στη Σουηδία (σε αυτήν την κατηγορία ζητάνε και ξεχωριστή ασφάλιση με ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη), πρέπει να παρουσιάσεις χαρτιά από τράπεζα για τις καταθέσεις σου ή για παράδειγμα μία σύνταξη που παίρνεται. Το μίνιμουμ ποσό που ζητάνε να έχεις είναι γύρω στις 10 – 15 χιλιάδες κορώνες το μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Δεν ζητάνε τότε την ευρωπαική κάρτα ασφάλισης αλλά το έντυπο S1 που σας επιτρέπει να ασφαλιστείτε για υγειονομική περίθαλψη εάν κατοικείτε σε κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία, αλλά είστε ασφαλισμένοι σε άλλη χώρα.
Αυτό ισχύει συνήθως και στην περίπτωση συνταξιούχων που ζουν στο εξωτερικό. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για τα μέλη της οικογένειας μεταναστών εργαζομένων τα οποία έχουν διαμείνει στη χώρα καταγωγής τους αλλά τώρα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση της χώρας όπου εργάζεται το μέλος της οικογένειάς τους.
Αντιστοιχεί στα έντυπα

 • S1
 • E106
 • E109
 • E121

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=857&intPageId=980&langId=el

4. Αν είστε άνεργοι στην Ελλάδα με ταμείο ανεργίας, έχετε το δικαίωμα να μεταφέρετε το ταμείο ανεργίας και να το παίρνετε από τον σουηδικό ΟΑΕΔ, αλλά μόνο για τρεις (3) μήνες.

Μόλις πάρετε τον προσωπικό αριθμό μπορείτε να κάνετε αίτηση στην Εφορία για να αποκτήσετε ταυτότητα. Η ταυτότητα αυτή ισχύει μόνο για την Σουηδία στις συναλλαγές σας με διάφορες υπηρεσίες. Για να ανοίξετε λογαριασμό σε σουηδική τράπεζα χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη ότι εργαζόσαστε στη Σουηδία και ταυτότητα από την Εφορία.

Επίσης αν τυχόν θέλετε να αποκτήσετε σουηδική υπηκοότητα αργότερα θα πρέπει από την αρχή να κάνετε αίτηση στο Migrationsverket για uppehållsrätt https://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Becoming-a-Swedish-citizen.html

Προσοχή!!!

Μετά τα 5 χρόνια, κάνετε αίτηση για μόνιμη άδεια παραμονής. Τότε πλέον θεωρείστε μόνιμος κάτοικος Σουηδίας, σύμφωνα με τους Σουηδούς και μετά από 3-5 χρόνια περίπου ακόμα μπορείτε να κάνετε αίτηση για υπηκοότητα.

Για αυτούς που είναι παντρεμένοι/συζούν με Σουηδό/Σουηδέζα, η προσωρινή άδεια παραμονής είναι για δύο χρόνια και έπειτα παίρνουν μόνιμη άδεια παραμονής. Η άδεια παραμονής  λέγεται σε αυτήν την περίπτωση, uppehållstillstånd.

Επίσης γραφτείτε στο κλαδικό σωματείο σας και στο ταμείο ανεργίας (σχεδόν όλα τα ταμεία ανεργίας τα διαχειρίζονται τα σωματεία).

ΠΡΟΣΟΧΗ! Το ταμείο ανεργίας δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Δεν είναι δωρεάν, πρέπει να κάνετε αίτηση να γραφτείτε (πρέπει να έχετε δουλειά) και δικαιούστε να πάρετε ταμείο ανεργίας, τουλάχιστον μετά από 6 μήνες. Το ποσό που πρέπει να πληρώνετε είναι γύρω στα 15-25 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το ταμείο που ανήκει ο κλάδος που δουλεύετε.

Όταν έχετε κάνει αυτά τα βήματα δηλωθείτε σαν άνεργοι στον σουηδικό ΟΑΕΔ

Επίσης ένα βασικό που ΠΡΕΠΕΙ να κάνετε είναι να αρχίσετε μαθήματα σουηδικών που είναι δωρεάν, μέσω των δήμων. Σαν πολίτης από χώρα της ΕΕ έχετε το δικαίωμα να αρχίσετε σουηδικά, έστω κι αν δεν έχετε τον προσωπικό αριθμό, σύμφωνα με τον νόμο για την παιδεία, Skollagen, 22 kapitel §13 και 29 kapitel §2.

Εδώ υπάρχουν πληροφορίες για τα μαθήματα σουηδικών

Μέχρι να βγάλετε ταυτότητα που ισχύει για τη Σουηδία, ισχύει για απλές συναλλαγές το καινούριο ελληνικό διαβατήριο.

Επίσης είναι απαραίτητο να έχετε μαζί σας την Ευρωπαική κάρτα ασθενείας Δείτε περισσότερα εδώ

Αν έρχεστε για να ζήσετε μόνιμα, πάρτε μαζί σας και ότι χαρτιά έχετε σε σχέση με σπουδές και εργασία (απολυτήριο Λυκείου, πτυχίο από σχολή ΤΕΙ/ΑΕΙ που έχετε αποφοιτήσει, άδεια εξάσκησης επαγγέλματος, δίπλωμα οδήγησης κλπ).

Στη Σουηδία μπορείτε να κάνετε ισοτιμία πτυχίου από ΑΕΙ, ΤΕΙ αλλά κι άλλες μεταλυκειακές σχολές εδώ.

Διαβάστε επίσης εδώ στά αγγλικά πληροφορίες για τη Σουηδία, ζητήματα εργασίας, κατοικίας, επιδομάτων κλπ.

Εύρεση κατοικίας

Η εύρεση κατοικίας είναι πάρα πολύ δύσκολη στις μεγάλες πόλεις μιάς και έχουν κτιστεί τα τελευταία χρόνια ελάχιστα διαμερίσματα σε πολυκατοικίες που να νοικιάζονται. Σε μικρότερες πόλεις είναι λίγο καλύτερα τα πράματα αλλά βέβαια εκεί υπάρχουν και λιγότερες δουλειές. Βέβαια στις περισσότερες περιπτώσεις μιλάμε για επινοικίαση. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις διαμέρισμα κατευθείαν από τον ιδιοκτήτη που σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις είναι εταιρείες.

Να είστε προσεκτικοί γιατί υπάρχουν κάποιοι που κοροιδεύουν και προσπαθούν να νοικιάσουν ανύπαρκτα διαμερίσματα και σπίτια με σκοπό να φάνε τα λεφτά σας. Αν δείτε ότι το νοίκι είναι υπερβολικά χαμηλό τότε να είστε προσεκτικοί. Να ζητάτε αντίγραφο της ταυτότητας ή του διαβατηρίου του ατόμου που θέλει να σας νοικιάσει το διαμέρισμα ή το σπίτι. Ζητήστε το τηλέφωνο του και την διεύθυνση του σπιτιού. Βάλτε στο Google την διεύθυνση για να δείτε αν υπάρχει και τι είναι. Επίσης μπορείτε να βάλτε το νούμερο του τηλεφώνου στο eniro.se για να δείτε σε ποιόν αντιστοιχεί το τηλέφωνο. Βέβαια αν είναι το τηλέφωνο απόρρητο, δεν σου δίνει στοιχεία.

Το νοίκι ανάλογα με το πού βρίσκεται το διαμέρισμα (στο κέντρο είναι πιό ακριβά σε σχέση με τα προάστια) κυμαίνονται από γύρω στα 400-800 ευρώ για μια γκαρσονιέρα μέχρι 900-1500 ευρώ ή ακόμα πιο ακριβά για ένα τριάρι. Πάντα μέσα στο νοίκι είναι τα κοινόχρηστα, το νερό και η θέρμανση. Επίσης οπωσδήποτε υπάρχει κουζίνα, ψυγείο και κατάψυξη. Σε μερικά σπίτια στο νοίκι είναι και το ρεύμα.

Υπάρχουν κάποιες ιστοσελίδες για να ψάξετε για σπίτι αλλά είναι στα σουηδικά και μερικές και στα αγγλικά (τις παραθέτουμε παρακάτω). Σε μερικές πρέπει να πληρώσετε ένα ποσό για να γραφτείτε μέλος και να σας στείλουν κάποιες αγγελίες.

http://www.andrahand.se

http://www.bostaddirekt.com/

http://www.andrahandsguiden.com/

http://www.jagvillhabostad.nu

http://www.blocket.se/stockholm?q=&cg=3000&w=1&ca=11&l=0&md=th

Μισθοί

Στη Σουηδία δεν υπάρχει κατώτερος μισθός και Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση εργασίας. Όλοι οι μισθοί καθορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή ανάλογα από τον κλάδο και το επάγγελμα υπάρχουν και οι μισθοί. Δεν είναι βέβαια όλοι οι εργασιακοί χώροι που έχουν συλλογική σύμβαση. Σε αυτή την περίπτωση είναι πολύ σημαντικό να αναγράφονται οι όροι πρόσληψης στο έντυπο που θα υπογράψετε κι εσείς κι ο εργοδότης (και βέβαια ο μισθός). Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι ένας χαμηλός μισθός στη Σουηδία είναι περίπου 18.000 κορώνες μικτά, καθαρά γύρω στις 12.000 κορώνες (δηλαδή γύρω στα 1200 ευρώ καθαρά). Ο φόρος είναι περίπου 30% (ανάλογα με τον δήμο που κατοικείς). Ένας μέσος μισθός καθαρά είναι γύρω στα 1800 ευρώ.

Κόστος ζωής

Το κόστος ζωής είναι ψηλό. Σε μερικά είδη είναι πιό χαμηλό από την Ελλάδα και στα περισσότερα ψηλότερο. Πάντα η σύγκριση γίνεται μεταξύ Αθήνας και Στοκχόλμης. Στις επαρχιακές πόλεις της Σουηδίας το κόστος είναι λίγο χαμηλότερο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε…

Εισητήριο μέσων μαζικής μεταφοράς 4-8 ευρώ για μιά ώρα (όλα τα μέσα, μετρό, λεωφορεία, προαστιακός, τραμ κλπ)

Κάρτα Μηνιαία 100 εύρω για όλα τα μέσα

1 κιλό ψωμί γύρω στα 6 ευρώ

Ένας καφές φίλτρου (500 γραμμάρια) 7 ευρώ

Μακαρόνια 1 κιλό 3 ευρώ,

Γάλα 90 λεπτά

Καφές στην καφετέρια 3-4 ευρώ

Σουβλάκι 7 ευρώ,

Κόκα-κόλα το κουτί 2 ευρώ,

Νερό μεταλλικό 2,5 ευρώ τα μισό λίτρο.

Εξεύρεση εργασίας και εκμάθηση της Σουηδικής

Επικοινωνούν μαζί μας αρκετοί συμπατριώτες μας που πέφτουν θύματα επιτήδειων, «συμπατριωτών» Ελλήνων, άλλων εθνικοτήτων όπως και Σουηδών, που το παίζουν επιφανείς επιχειρηματίες και κοροιδεύουν τον κόσμο. Χρησιμοποιούν και παράνομα αλλά και «νόμιμα» μέσα. Το ζήτημα είναι ότι το σύστημα και στην Ελλάδα όπως και στην Σουηδία λειτουργεί παρόμοια. Είτε με νόμους που ψηφίζουν τα κοινοβούλια είτε παράνομα, εκμεταλλεύονται τους εργάτες και τους πίνουν το αίμα.

Μερικοί τέτοιοι τους έχουν προσλάβει και τους απολύουν χωρίς να τους πληρώνουν (τους χρωστούν δεδουλευμένα, υπερωρίες, άδειες κλπ).

Άλλοι, τους υπερνοικιάζουν, χωρίς οι ίδιοι να το ξέρουν και παίρνοντας περίπου 1000 ευρώ κάθε μήνα από την επιχείρηση που τους νοικιάζει και ταυτόχρονα 1000 ευρώ από τον εργαζόμενο για να του βρεί υποτίθεται δουλειά (500 ευρώ τον πρώτο μήνα και 500 τον δεύτερο). Ο εργαζόμενος δουλεύει μαύρα (ο ίδιος δεν το ξέρει) και ανασφάλιστος! Είχαμε και περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων (εγκλημάτων) που ο εργαζόμενος αναγκάστηκε να πληρώσει την περίθαλψη μόνος του!

Για να αποφύγετε λοιπόν διάφορα συνιστούμε τα εξής:

1. Να προσπαθήσετε να έχετε οπωσδήποτε τον προσωπικό αριθμό.

2. Να έχετε αντίγραφο της πρόσληψης και να σας πληρώνει κάθε μήνα (να παίρνετε απόδειξη με το όνομα και την διεύθυνση της εταιρείας), αυτό άσχετα αν έχεται τον προσωπικό αριθμό.

3. Να γραφτείτε αμέσως στο σωματείο και το ταμείο ανεργίας με το που πιάνετε δουλειά.

4. Να οργανωθείτε σε έναν ελληνικό σύλλογο ή κοινότητα της περιοχής σας.

5. Ελάτε σε επαφή με το ιστολόγιο μας αν έχετε κάποιο πρόβλημα, και να δούμε αν μπορούμε να βοηθήσουμε.

————————————————————————————————————————–

Για δουλειά κοιτάξτε εδώ. Για να βρείτε επίσης δουλειά απευθυνθείτε στον σουηδικό ΟΑΕΔ ή και σε ιστοσελίδες αγγλόφωνων εφημερίδων στη Σουηδία, όπως η The Local.

Επίσης κοιτάξτε στη ιστοσελίδα του δήμου της Στοκχόλμης 

Εδώ υπάρχει και ένας κατάλογος με ελληνικά εστιατόρια στη Στοκχόλμη, με διευθύνσεις και τηλέφωνα.

Εδώ υπάρχει ένας κατάλογος με διευθύνσεις και τηλέφωνα από εταιρείες καθαρισμού στη Στοκχόλμη

Εδώ υπάρχει ένας κατάλογος με διευθύνσεις και τηλέφωνα από εταιρείες καθαρισμού στη υπόλοιπη Σoυηδία

Η εξεύρεση εργασίας χωρίς επαρκή γνώση σουηδικών είναι εξαιρετικά δύσκολη. Σχεδόν όλοι οι εργοδότες απαιτούν γνώση σουηδικών επιπέδου SFI (είναι τα αρχικά των λέξεων svenska för invandrare που σημαίνει σουηδικά για μετανάστες) και είναι δωρεάν από τον δήμο για όποιον έχει αποκτήσει τον προσωπικό αριθμό. Υπάρχουν κάποιοι έλληνες εργοδότες αλλά και αυτές οι θέσεις εργασίας είναι σε πολύ περιορισμένο αριθμό και συνήθως είναι σε κουζίνα σε ελληνικό εστιατόριο, σε εταιρεία καθαρισμού κλπ.

Το SFI αποτελείται από τέσσερα (4) επίπεδα (a, b, c, d) στα οποία κατατάσεται κάποιος/α ανάλογα με το μορφωτικό του επίπεδο και το επίπεδο γνώσεων άλλων γλωσσών. Αν κάποιος/α θέλει μπορεί να συνεχίσει στο επίπεδο SAS Grund που σημαίνει σουηδικά σαν δεύτερη γλώσσα (όχι μητρική) επιπέδου του αντίστοιχου Ελληνικού Γυμνασίου και  SAS A και B που είναι τα σουηδικά επιπέδου αντίστοιχου του Ελληνικού Λυκείου. (Δες περισσότερες πληροφορίες στο λίνκ στην κορυφή της σελίδας).

Εδώ επίσης υπάρχουν πολλές πληροφορίες στα αγγλικά για το πως μπορείτε να βρείτε μια δουλειά και τι χρειάζετε να κάνετε, για το πως ανοίγετε μια επιχειρήση και για το σουηδικό εκπαιδευτικό σύστημα.

 

Σπουδές στη Σουηδία και άλλα ζητήματα για φοιτητές και σπουδαστές

Εδώ υπάρχουν πληροφορίες για σπουδές, για φοιτητική ζωή και άλλα ενδιαφέροντα.

Όσοι είναι γιατροί και θέλουν να κάνουν ειδικότητα θα πρέπει να έρθουν κατευθείαν σε επαφή με το νοσοκομείο που θέλουν να κάνουν ειδικότητα.

Εδώ επίσης υπάρχει μιά ιστοσελίδα για στήριξη και συμβουλές μεταναστών από χώρες της Ευρωπαικής Ένωσης

2.105 σκέψεις σχετικά με το “ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΟΥΗΔΙΑ

 1. Καλημέρα. Ζω στη Σουηδία εδώ και 6 μήνες. Στην Ελλάδα είχα εγγραφεί στο ταμείο ανεργίας 2 μήνες πριν μεταναστεύσω στη Σουηδία και είχα ξεκινήσει να λαμβάνω το επίδομα. Όταν ήρθα στη Σουηδία και πήγα στη δημόσια υπηρεσία για την εγγραφή μου, τους έδωσα και τα αποδεικτικά της ανεργίας μου από την Ελλάδα (έντυπο U2) και στη σελίδα του ΟΑΕΔ εμφανίστηκε η αίτηση μεταφοράς και η ολοκλήρωση της. Στη δημόσια υπηρεσία της Σουηδίας, όταν τους ρώτησα εάν χρειαζόταν κάποια άλλη ενέργειά μου μου είπαν όχι. 6 μήνες λοιπόν εδώ και συνεχίζω να παίρνω το επίδομα από την Ελλάδα. Μήπως κάποιος έχει γνώσεις να με διαφωτίσει τι συμβαίνει; Έπρεπε να κάνω κάτι ακόμη που δεν ενημερώθηκα από την υπάλληλο και θα έχω θέμα;
  Ευχαριστώ

 2. Ωραίο άρθρο, αλλά αρκετά links δεν λειτουργούν πλέον. Παρακαλώ, διορθώστε τα. Ευχαριστώ.

 3. Καλησπέρα. Εξαρτάται αν είστε οδηγός σε φορτηγά, λεωφορεία ή κάτι άλλο. Υπάρχουν διαφορα σωματεία, ανάλογα με το τι οδηγός είστε.

 4. Γεια σας , είναι όνειρο να έρθω στην Σουηδία για δουλειά (ως οδηγός λεωφορείων) , δεν ζητώ πολλές πληροφορίες γιατί είναι κάτι το μελλοντικό και όχι κάτι που θα γίνει φέτος . Στην Σουηδία υπάρχει κάτι αντίστοιχο των ελληνικών ΚΤΕΛ ? και αν υπάρχει ζήτηση στον κλάδο των οδηγών

 5. Καλησπέρα σας. Εργάζομαι στη Στοκχόλμη ως οδηγός. Γνωρίζει κανείς να μου πει τι σωματεία υπάρχουν για οδηγούς προκειμένου να έχω ένσημα και στο έμμεσο μέλλον σύνταξη από την εργασία αυτή;

 6. καλησπέρα συγχαρητήρια για την προσφορά σας …μέσα από αγγελία στην ελλαδα ζητούν τεχνίτες σε διάφορες ειδικότητες όπως ξυλουργού που είναι η δουλειά μου. γνωρίζεται τι χρήματα δίνουν συνήθως για αυτή τη δουλειά? η πρόταση είναι : υψηλές αποδοχές, διαμονή, μόνιμη εργασία .επισης αν θα μπορούσατε να με κάνετε προσεκτικό σχετικά με τη συμφωνία που πρόκειται να κλείσω μαζί τους…ευχαριστώ εκ των προτέρων

 7. Καλησπερα!!Πριν απο 3 μηνες περιπου ο κολητος μου εγκατασταθηκε στην Σουηδία στην πολη Gavle.
  Eκανε αιτηση για personalnumber μετα απο 3 μηνες δεν του εχουν δοσει ακομα απαντηση και του ειπανε να τους στειλε καποια χαρτια οπου να αποδεικνειουν οτι ο εργοδοτης του εχει πρηρωσει την εφορια (skateverket).
  Exω ακουσει σε αλλες περιπτωσεις ποιο παλια οτι o personalnumber εχει βγει και σε δυο ευδομαδες.
  Εχουν αλαξει κατι??
  PS O φιλος μου εκανε αιτηση ως εργαζομενος με μισ8ο γυρω στα 22.000kr .
  Ποιο πριν δεν ειχε κανει καμια αλλη αιτηση.
  Απλα ρωταω γιατι θα κανω και εγω αιτηση σε λιγες μερες για personalnumber και δεν θελω να κανω το ιδιο λαθος και να καθηστερω.

 8. Καλησπέρα, ενδιαφέρομαι να μετακομίσω Στοκχόλμη κ ειμαι 21-22 ετών. Θα κάνω τα πρώτα 3 level (Α1,Α2,Β1), είναι αρκετά;
  Επίσης έχω πτυχίο Οργάνωσης και Διοίκησης επιχειρήσεων (ΑΣΟΕΕ) και ένα πλούσιο βιογραφικό χωρίς προϋπηρεσία. Πόσο εκτιμάται πως θα ειναι ο μισθός μου σε μια θέση Μάρκετινγκ ή ακόμα λογιστή σε ελεγκτικές?

 9. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ. Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ ΗΡΘΕ ΣΤΙΣ 15/10/18 ΣΤΗΝ ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ ΓΙΑ ΣΠΟΥΔΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΠΕΛΑ ΤΟΥ. ΕΙΧΑΝ ΚΛΕΙΣΕΙ ΣΠΙΤΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΟΥΣΤΟ ΣΤΕΛΝΟΝΤΑΣ ΕΓΓΥΗΣΗ 600ΕΥΡΩ. ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕ Η ΣΠΙΤΟΝΟΙΚΟΚΥΡΑ ΑΛΛΑ 600 ΓΙΑ ΕΓΓΥΗΣΗ ΚΑΙ 600 ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ. ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΕΚΕΙ? ΝΑ ΤΑ ΔΩΣΕΙ ? ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ !

 10. Καλημέρα!
  Μετακομίσαμε πριν από 2 μήνες στη Στοκχόλμη κι έχουμε πάρει τα id, ο σύζυγός μου όμως πρέπει να πάρει και την άδεια παραμονής από το migrationsverket επειδή δεν έχει ευρωπαϊκό διαβατήριο. Έχει καταθέσει ως εξαρτώμενο μέλος από εμένα, ποιος θα πρέπει να είναι όμως ο μισθός μου εμένα προκειμένου να εγκριθεί η αίτησή του??
  Ευχαριστώ

 11. Καλησπέρα σας
  μπορετέ σας παρακαλώ να μου πείτε αν στην Σουηδία ισχύει νέο δίπλωμα οδήγησης ευρωπαϊκού τύπου???
  Ευχαριστωωωω
  Μαρία

 12. Καλησπέρα Μαρία.
  Δεν ξέρουμε ακριβώς τι σας ζητάνε μιας και δεν καταλαβαίνουμε τι αίτηση κάνατε για να σας στείλουν αυτήν την απάντηση.

 13. Καλησπέρα, τον Ιούνιο θα μετακομίσουμε οικογενειακός στο Helsinborg -Έχουμε δυο παιδάκια 8χρονων που θα πάνε σε international school- Μας ζητάνε κάποια έγγραφα (the Forsakringskassan in Sweden needs all documents for approval and to set the proper level of amount of days and money you are entitled to.) Τι εγγραφα είναι αυτά??? Που μπορώ να τα βρω??

  Ευχαριστώ πολύ και συγχαρητήρια για το site σας
  Μαρία

 14. Καλησπέρα σας,
  πρώτα απ’ όλα θα ήθελαν να σας συγχαρώ θερμά για τις πολύτιμες πληροφορίες που μοιράζεστε με όλους μας! Θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε, εαν υπάρχει ζήτηση στον κλάδο της Διατροφής- Διαιτολογίας και το εύρος τιμών που μπορεί να παίρνουν ως μισθό. Πέρα απο ελεύθεροι επαγγελματίες, μπορούν να εργασθούν και σε κάποια επιχείρηση; Είμαι πτυχιούχος Διαιτολόγος (ΤΕΙ) με άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

 15. Καλησπερα . Εμενα Σουηδία το 2008 και ειχα βγάλει Personnummer . Το οποιό ηταν «ενεργό» μεχρι και το 2016 που εκανα «avregistar flytta till grekland» Για να το επαναφέρω/ενεργοποιησω τι χρειάζεται? Ευχαριστω εκ των προτέρων

 16. Καλησπέρα
  Είμαι επαγγελματίας πτυχιούχος Chef και τεχνικός κρεάτων,μιλάω άριστα αγγλικά και θα κάνω μαθήματα για τα 3 πρώτα level στα σουηδικά. Ο αδελφός μου μένει μόνιμα Στοκχόλμη. Θα μπορέσω να βρω δουλειά στο αντικείμενο μου;;;

 17. Καλησπερα σας και συγχαρητηρια για την καταπληκτικη δουλεια που κανετε.
  Ονομαζομαι Μανος και ειμαι ανθυποπλοιαρχος του ελληνικου εμπορικου ναυτικου…Θα ηθελα να ρωτησω σχετικα με τον κλαδο μου αν υπαρχουν δουλειες στη Σουηδια σε ferry boats ή οτιδηποτε παρομοιο και στο ποσο κυμαινονται οι μισθοι…

 18. Γεια σας! Ειμαι ελληνιδα και θελω να παντρευτώ Σουηδό , ο οποιος εχει διπλη υπηκοότητα (και ελληνική), τι χαρτιά χρειάζεται να προσκομίσουμε για να κανουμε εναν πολιτικο γάμο η ακομα και θρησκευτικό στην Στοκχόλμη; Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. ☺

 19. Καλησπέρα σας , ειμαι 24 εχω τελειώσει κοινωνιολογία και σκέφτομαι να αρχίσω σουηδικά ,για να ερθω Σουηδια σε 1 ,2 χρονια ..Γιατι εδω η ειδικοτητα μου δεν εχει μελλον αν και θα επρεπε αν κρινουμε απο την κατασταση που επικρατει..Ισχύει οτι στη Σουηδια η κοινωνιολογια ειναι ενας προσοδοφορος κλαδος?

 20. Καλησπέρα Σοφία.
  Δεν υπάρχει μεγάλη βοήθεια εκτός από τα παρακάτω.
  Για το παιδί που είναι 9 χρονών, αφού θα δηλωθείς ότι μένεις Σουηδία, παίρνεις ένα παιδικό επίδομα, 1150 κορώνες τον μήνα. Αν δεν έχεις δουλειά και δεν μπορείς να βρείς άμεσα μπορείς να απευθυνθείς στις κοινωνικές υπηρεσίες και ίσως σου δώσουν κάποιο μικρό οικονομικό βοήθημα τον μήνα. Εξαρτάται από το πως θα κρίνουν την κατάσταση.

 21. Καλησπέρα είμαι Σουηδή υπήκοος,έχω φύγει πολλά χρόνια απο την Σουηδία,η κόρη μου αν και γεννημένη Ελλάδα πήρε την υπηκοότητα μέσω εμένα το ίδιο και ο γιος μου 22 και 9 χρονών αντίστοιχα, τώρα ετοιμάζεται να φύγει για εκεί λόγω μεταπτυχιακού και το ίδιο σκέφτομαι να κάνω κι εγώ με τον γιο μου…στο μεταξύ τα παιδιά τα μεγαλώνω μόνη μου,τι βοήθεια μπορούν να μου προσφέρουν όσον αφορά εργασία σπίτι και γενικά χρηματική βοήθεια μέχρι να ορθοποδήσω μόνη μου?

 22. Γεια σας θα ηθελα να σας κανω καποιες ερωτησεις σχετικα με τις σπουδες στην σουηδια …θα ηθελα να σπουδασω εκει νηπιαγωγος !! θα μαθω την γλωσσα..εγραζεται εκει η ξαδερφη μου ως ψυχολογος και ο ξαδερφος μ ως γιατρος..!! δεν εχω πτυχιο ομως αγγλικων εχει σημασια;;

 23. Καλησπέρα Μαρία.
  Για νοσηλευτές είναι καλύτερη η κατάσταση, ζητάνε από ότι ξέρουμε. Βέβαια είναι καλά να έρθεις σε επαφή με τα νοσοκομεία κατευθείαν πριν να έρθεις εδώ. ¨οτι δεν ξέρεις βέβαια αγγλικά, δυσκολεύει τα πράματα.

 24. Καλησπέρα Λίνα.
  Δυστυχώς η ζήτηση για φωτογράφους δεν είναι μεγάλη. Βέβαια ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν γίνεται να βρεις κάτι. Συνήθως αν δεν είναι μεγάλη η επιχείρηση που δουλεύεις είναι με το μπλοκάκι οι αποδοχές.

 25. καλησπέρα σας ονομάζομαι Λινα είμαι 26 χρόνων και είμαι επαγγελματίας φωτογράφος.Θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει ζήτηση στον κλάδο,τι ακριβώς δουλειές υπάρχουν για τους φωτογράφους εκεί και που κυμαίνονται οι αποδοχές.Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

 26. καλημερα…..ονμαζομαι μαρια και θελω να μεταναστευσω λογο ανεργειας…….ειμαι βοηθος νοσηλευτη δεν μιλαω καλα αγγλικα……ο συντροφος μου ειναι απο αλβανια και θελω να ξερω αν μπορουμαι να μεταναστευσουμαι μαζι στη σουηδια….ειναι ευκολα να βρω εγω δουλεια?

 27. Καλησπέρα Ελένη.
  Ναι μπορείτε να παίρνετε την σύνταξη και να δουλεύετε εδω αλλά βέβαια είναι ένα ζήτημα αν μπορείτε να βρείτε δουλειά, ιδίως αν δεν ξέρετε την γλώσσα.

 28. Γειά σας και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας. Ήθελα να ρωτήσω είμαι συνταξιούχος 52 ετών (τώρα με τις περικοπές παίρνω 900 ευρ) ο σύζυγος είναι ταξιτζής 53 ετών. Ξέρω άπταιστα αγγλικά. Λόγω των περικοπών θέλουμε να μεταναστεύσω έστω σ’αυτή την ηλικία και να εργαστώ ό,τι δουλειά να΄ναι. Ο νόμος τους επιτρέπει να παίρνω σύνταξή στην Ελλάδα και παράλληλα να δουλέψω στη Σουηδία ή θα έχω πρόβλημα ?

 29. Καλησπέρα ! Τελειώνω τώρα τις σπουδές μου στην δασολογία και φυσικό περιβάλλον ( στη σχολή αυτή κάνουμε τοπογραφικεσ Μελέτες, γενετικές αναλύσεις, βοτανική κ.α.) και θα ήθελα να μάθω αν υπάρχει ζήτηση σε αυτόν τον τομέα στη Σουηδία και ποσό κυμαίνεται ο μισθός .

 30. Καλησπέρα Μαρία.
  Όχι δυστυχώς με το ταμείο ανεργίας, μπορείς μόνο να ψάχνεις για δουλειά, δεν σου δίνουν τον προσωπικό αριθμό. Αντίθετα δεν χρειάζεται, αν έχεις ελληνική ή άλλη υπηκοότητα χώρα μέλους της ΕΕ, να έχεις προσωπικό αριθμό, για να αρχίσεις μαθήματα σουηδικών στη Στοκχόλμη.

 31. Καλησπέρα ονομάζομαι Μαρία και θα ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε στη περίπτωση που μεταφέρω το ταμείο ανεργίας από την Ελλάδα στη Σουηδία υπάρχει περίπτωση να μου δωθεί το personnumber είτε και προσωρινό έτσι ώστε να μπορέσω να ξεκινήσω στο SFI της Στοκχόλμης μαθήματα για τη γλώσσα, εφόσον μεταφέροντας την «ιδιότητα» της ανεργίας με σκοπό την εύρεση εργασίας?
  Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

 32. Καλημέρα Άννα και πάλι. Για τον άντρα σου νομίζουμε ότι ζητάνε σε αυτό που δουλεύει. Για τον μισθό της εργοθεραπεύτριας, πολλοί νομίζουν ότι η Σουηδία είναι παράδεισος. Δεν είναι καθόλου έτσι.

 33. Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Ο άντρας μου μπορεί να δουλέψει ως Software engineer πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Να σας πω την αλήθεια θα περίμενα κατι παραπανω για το επάγγελμα της εργοθεραπευτριας, γιατί στην Ελλάδα ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να παιρνει απο 1.000 εως και 3.000€ μικτά απλα η φορολογία είναι γυρω στο 50%.

 34. Καλημέρα Άννα.
  Από τις πληροφορίες που έχουμε υπάρχουν τέτοιες δυνατότητες. Πρέπει να κάνετε αναγνώριση πτυχίου https://www.uhr.se/en/start/
  Για εργοθεραπεύτρια με πτυχίο ανώτερης ή ανώτατης σχολής ο μέσος μισθός είναι γύρω στις 28.000 κορώνες μικτά (αφαιρείται γύρω στο 30% για κρατήσεις).
  Για την δουλειά του άντρα σου θα πρέπει να ξέρω τι ακριβώς μπορεί να κάνει μ’ αυτό το πτυχίο για να δω αντίστοιχα εδώ.

 35. Καλησπέρα! Ευχαριστούμε παρα πολύ για τις πληροφορίες. Με λένε Αννα και είμαι εργοθεραπευτρια (occupational therapist) και ο άντρας μου έχει πτυχίο «επιστήμη και τεχνολογία υπολογιστών». Θα ήθελα να ρωτησω αν είναι ευκολο να βρουμε δουλεια σε αυτές τις ειδικότητες. Επίσης ποιοι είναι οι μισθοί και τι φορολογία έχουν.Σας ευχαριστώ παρα πολυ

 36. Καλησπέρα, θα ήθελα να ρωτήσω αν χωρίς personnummer μπορώ να ανοίξω μία δικιά μου επιχείρηση στη Σουηδία πχ σύμβουλος επιχειρήσεων ή θα πρέπει να περιμένω πρώτα να πάρω personnummer(δύσκολο εφόσον δεν έχω εισόδημα) και μετά να ανοίξω το γραφείο?

 37. Καλημέρα. Είμαι άνεργος και παίρνω ταμείο ανεργείας, το Μάρτιο θα πάω στην Σουηδία.
  Εφόσον πιάσω δουλειά στην Σουηδία μπορώ να συνεχίσω να παίρνω το ταμείο ανεργίασ στην Ελλάδα? Κόβετε αυτόματα ? Μπορούν να το δούν?

 38. Καλημέρα Δημήτρη. Αφού η γυναίκα σου έχει υπηκοότητα τότε έχετε κατευθείαν το παιδικό επίδομα που είναι γύρω στις 1200 κορώνες τον μήνα για κάθε παιδί. Πρέπει βέβαια να καταχωρηθεί η γυναίκα σου και τα παιδιά στο αντίστοιχο ΙΚΑ.
  Κατά τα άλλα υπάρχει περίπτωση να πάρετε βοήθεια, επειδή η σύζυγος είναι Σουηδέζα.
  Ο μέσος μισθός για σένα είναι γύρω στα 2.000 ευρώ καθαρά αλλά βέβαια η ζωή εδώ είναι πιό ακριβή.

 39. Καλημερα και καλη χρονια,ειμαι ο Δημητρης παντρεμενος Ελλαδα και η γυναικα μου εχει σουηδικη υπηικοτητα και τα παιδια μου νομιζω απλα ανενεργο αριθμο.σκεφτομαστε για μονιμη εγκατασταση στη σουηδια και θελω να σας ρωτησω μερικα πραγματα,θα πρεπει πριν ερθουμε σουηδια να βρουμε δουλεια?βασικα για μενα ειναι πολυ δυσκολο αυτο γιατι δε ξερω τη γλωσσα και απο οτι διαβασα πρεπει να κανω μαθηματα στον δημο ωραια αλλα ολο αυτον τον καιρο που θα μαθαινω τη γλωσσα με τι εισοδημα θα ζουμε?και εστω οτι ισως βρει καποια δουλεια η γυναικα μου σιγουρα δε θα φτανουν τα λεφτα για ολα τα εξοδα οποτε θελω να ρωτησω σ αυτη την περιπτωση υπαρχει καποιο επιδομα ?πως θα ειναι οι πρωτοι μηνες θα πρεπει να μαζεψω ισως ενα ποσο πριν ερθουμε σουηδια ?υπαρχει βοηθεια απο το κρατος? γιατι υπαρχουν και δυο μικρα παιδια και δε ξερω μου μοιαζει πολυ δυσκολο το ολο εχγειρημα ειδικα τον πρωτο καιρο περιμενω την βοηθεια σας ευχαριστω.επισης περα απο τη στοκχολμη σε ποιες αλλες πολεις θα μπορουσαμε να παμε ?ασχολουμαστε με τον επισιτιστικο τομεα μαγειρας και σερβις σε ξενοδοχεια και εστιατορια,και αν γνωριζει καποιος ποιος ειναι ο μεσος μισθος μαγειρα με 10-15χρονια εμπειριας?ευχαριστω ξανα

 40. Καλημερα σας!Θα ηθελα να ρωτησω τι κατασταση επικρατει με τους Ελληνες εκπαιδευτικους στη Σουηδια.Ειμαι δασκαλα, με μεταπτυχιακο στην ειδικη αγωγη, πτυχιο πληροφορικης (ΑΕΙ) και εργασιακη εμπειρια σε φροντιστηρια. Υπαρχουν Ελληνικα σχολεια που θα μπορουσα να εργαστω?καθως χωρις να γνωριζω τη γλωσσα σε σουηδικο καταλαβαινω δεν γινεται.Ευχαριστω

 41. Καλημέρα Ελένη.
  Θα είναι δύσκολο αν δεν έχεις δουλειά για να κάνεις αίτηση για προσωπικό αριθμό. Αυτό που θα μπορούσατε να κάνετε είναι να πάτε στο ταχυδρομείο και να δηλώσετε την διεύθυνση σαν συγκάτοικος με τον άτομο που σας φιλοξενεί. Μετά να πάρετε ένα χαρτί από το ταχυδρομείο γιαυτό.

 42. Γεια σας! Έχω μετακομίσει εδώ στο Borlange και έχω κάνει αίτηση για τον προσωπικό αριθμό αλλά δεν μου τον έχουν δώσει ακόμη γιατί λείπει το χαρτί S1 από την Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν μου το έχουν δώσει από το ΙΚΑ γιατί δεν έχω ένα χαρτί που να αποδεικνύει την διεύθυνση που μένω (έχω άτομο που με φιλοξενεί και έχει δηλώσει ότι είναι οικονομικά υπεύθυνο για μένα)….. ούτε από την εφορία εδώ μπορούν να μου δώσουν κάτι και επικοινώνησα με το προξενείο άλλα δεν με βοήθησαν. Μήπως ξέρετε εσείς που μπορώ να κάνω μια αίτηση κατοικίας η να πάρω ένα χαρτί που να λέει τη διεύθυνση μου?

 43. Γεια σας και συγχαρητήρια για την βοήθεια που προσφέρεται στους Ελληνες. Ονομάζομαι Βασιλική και ειμαι 26 ετων. Τελείωσα Κτηνίατρος στην Ελλαδα. Εχω προϋπηρεσία 2 ετων. Μπορώ να βρω δουλειά εκεί; Έχω συγγενείς που μένουν και εργάζονται στη Σουηδία.

  Σας ευχαριστώ και καλή συνέχεια.

  Βασιλικη

 44. Καλημέρα Ρία.
  Ναι δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Μπορείς βέβαια σχεδόν άμεσα να αρχίσεις σουηδικά δωρεάν μέσα από τον δήμο.

 45. Καλησπέρα Άννα. Θα ήταν καλύτερο να έπαιρνα μιά σύνταξη από ένα κράτος. Δηλαδή να ενημέρωνε το ελληνικό κράτος (το ΙΚΑ;) και το σουηδικό κράτος ότι θέλει να παίρνει σύνταξη από την Σουηδία. Γίνεται τότε συμψηφισμός. Βέβαια τώρα που παίρνει ήδη από το ελληνικό κράτος, δεν ξέρουμε αν γίνεται. Για την φορολογία καλύτερα να απευθυνθείτε στην σουηδική υπηρεσία.
  https://www.pensionsmyndigheten.se/other-languages/en.category.en#pm-category-filter-last-card

 46. Καλημέρα Έμυ. Όχι δεν πιστεύουμε ότι κάνετε κάτι λάθος. Είναι πολύ δύσκολο απλώς να βρεθεί σπίτι. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγασης.

 47. Καλημέρα Έμυ. Όχι δεν πιστεύουμε ότι κάνετε κάτι λάθος. Είναι πολύ δύσκολο απλώς να βρεθεί σπίτι. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στέγασης.

 48. Γεια σας
  Πώς μπορώ να αντιστοιχήσω στη Σουηδία την πιστοποίηση από δημόσιο ΙΕΚ;Λογικά θα έχουν αντίστοιχες σχολές εκεί μιας κι εδώ έγιναν μετά από οδηγία της Ε.Ε

 49. Καλημέρα! Εδώ και δύο μήνες βρίσκομαι στη Σουηδία, Uppsala. Ήθελα να ρωτήσω αν η Σουηδία έχει κάποιο νόμο σχετικά με τα κατοικίδια. Είναι πολύ δύσκολο να βρω σπίτι και ακούω δικαιολογίες του στυλ ότι ‘δε δεχόμαστε γιατί μπορεί κάποιος να είναι αλλεργικός’. Ξέρετε κάτι?

 50. Γεία σας παιδία!
  Είμαι η Εμυ,ο συζηγός μου είναι στην Στοκχόλμη,έχει δουλεία και όλα τα χαρτία εκεί. Εδώ και δύο μήνες προσπαθούμε να ενοικιάσουμε διαμέρισμα στην εβρύτερη περιοχή της Στοκχόλμης (μέσο διάφορων ιστοσελίδων),αλλά χωρίς επιτυχεία.
  Είναι το πρώτο σπίτι που ψάχνουμε και δεν έχουμε συστάσεις.
  Μήπως κάποιος θα μπορούσε να μας πεί κάποια συμβουλή, μήπως κάτι κάνουμε λάθος?

  Κάθε σας πληροφορία θα είναι πολύτημη για εμάς.
  Ευχαρηστώ!

 51. Καλημέρα παιδία,είμαι η Έμη.
  Ο σύζηγός μου είναι στην Στοκχόλμη,έχει δουλεία και όλα τα χαρτία εκεί.Εδώ και δύο μήνες προσπαθούμε να βρούμε διαμέρισμα μέσω διάφορων ιστοσελίδων (για να ανέβω και εγώ μαζί με το παιδί), αλλά χωρίς καμία επιτυχεία.
  Είναι το πρώτο σπίτι που θα ενοικιάσουμε και δεν έχουμε συστάσεις.
  Μήπως μπορεί κάποιος να μας δώσει κάποια συνβουλή περαιτέρων για την ενοικίαση διαμερίσματος,μήπως κάτι κάνουμε λάθος ?

  Σας παρακαλώ οποιαδήποτε πληροφορία από τις εμπειρίες σας θα είναι πολύτημη για εμάς.
  Ευχαρηστώ.

 52. Καλησπέρα σας,
  Συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά που κάνετε. Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να κάνω μια ερώτηση. Ο πατέρας μου αυτή τη στιγμή παίρνει σύνταξη από το ελληνικό δημόσιο και τον επόμενο χρόνο πρόκειται να πάρει σύνταξη από κρατικό φορέα της σουηδίας. Για αυτή λοιπόν τη σουηδική σύνταξη από ποιο κράτος θα φορολογείται ; από το ελληνικό η’ από το σουηδικό; Σε κάθε περίπτωση ποια είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσει για τη λήψη της σύνταξης;
  Γενικά, θα ήθελα να μάθω αν εμπλέκεται με κάποιο τρόπο το ελληνικό κράτος.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 53. Geia sas!
  Me lene Ria skeftomai na metakomisw stin souidia opou vriskete o filos mou kserw agglika k liga germanika tha einai duskolo na bre kapoia douleia gia arxi mono me ta agglika mexri na mathw tin glwssa?

 54. kalhspera sas onomazomai eleonora kai exw erthei apo thn ellada vriskomai 1 mhna sxedwn sthn souidia kai tha hthela na mou exighsete gia ton prosorinw person namber pws ghnetai kai pou tha prepei na katenfnithw giati eimai kainouria edw kai den gnorizw polla,kai tha hthela na endiaferthw kai gia thn glosa edw alla mou hpan mono me personal namber ti tha mporousa na kanw ,sas efxaristw poly.

 55. Καλησπέρα σας.Είμαι ο Φίλιππος και ήθελα να ρωτήσω ποιός είναι ο μισθός ενός βιολόγου με 20ετή εμπειρία σε μικροβιολογικό εργαστήριο νοσοκομείου.Σας ευχαριστώ πολύ.

 56. Καλησπέρα σας! Θα θελα να σας ρωτήσω σχετικά με το επίδομα ανεργίας που δικαιούται να λαμβάνει κάποιος για 3 μήνες, εφόσον το έπαιρνε στην Ελλάδα. Σε τι ποσό αντιστοιχεί στη Σουηδία; Ποια είναι η διαδικασία; Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

 57. Καλησπέρα σας. Θέλω να μάθω περισσότερες πληροφορίες για το ταμείο ανεργίας που μπορεί να εισπράξει κάποιος για 3 μήνες στη Σουηδία, εφόσον το λάμβανε στην Ελλάδα. Για τι ποσό μιλάμε; Και τι απαιτείται-ποια είναι η διαδικασία; Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων και θέλω να σας συγχαρώ για τη σημαντική βοήθεια που προσφέρετε.

 58. Καλησπέρα Σωκράτη.
  Δεν ξέρουμε την περίπτωση αυτή. Ποιός σου ζήτησε την σφραγίδα της Χάγης και για ποιό έγγραφο;
  Μια ερώτηση ακόμα. Αφού παίρνεις σύνταξη από Σουηδία, γιατί μπλέκει το ελληνικό κράτος; Μήπως έκανες συμψηφισμό και παίρνεις σύνταξη από Σουηδία και από Ελλάδα αλλά τα χειρίζεται τα ζητήματα το ελληνικό κράτος;

 59. ΚΑΛΗΜΕΡΑ
  ΟΝΟΜΑΖΟΜΑΙ ΔΙΒΑΝΗΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ
  ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΚΑΙ ΠΕΡΝΩ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΣΟΥΗΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΟΥ ΚΡΑΤΟΥΝ
  ΦΟΡΟ
  ΣΤΗΝ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΜΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ ΓΡΑΦΕΤΑΙ Η ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΗΘΗΚΕ
  ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΥΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΑ 2 ΚΡΑΤΗ ΚΑΙ Ο ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ
  ΑΦΑΙΡΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΦΟΡΟ ΠΟΥ ΑΝΑΛΟΓΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
  ΑΥΤΟ ΓΙΝΟΤΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΠΡΟΥΓΟΥΜΕΝΑ ΧΡΟΝΙΑ
  ΦΕΤΟΣ ΟΜΩΣ ΜΟΥ ΖΗΤΑΝΕ Η ΕΤΗΣΙΑ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΝΑ ΦΕΡΕΙ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
  ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΝΩ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΣΦΡΑΓΙΔΑ ? ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ‘η ΑΠΟ ΣΟΥΗΔΙΑ ?
  Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΤΙ
  ΕΓΩ ΟΜΩΣ ΠΛΗΡΩΝΩ ΦΕΤΟΣ 850 euro ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΡΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΦΑΙΡΟΥΝ ΤΗΝ
  ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ
  ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΒΟΗΘΕΙΣΤΕ ΜΕ
  ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

 60. Καλησπέρα Σωκράτη.
  Συνήθως δεν υπάρχουν personal trainers ή μάλλον υπάρχουν για όσους το ζητάνε αλλά αυτοί δεν είναι πολλοί. Οι μισθοί για Σουηδία σε αυτόν τον κλάδο δεν είναι και μεγάλοι. Ο μέσος μισθός είναι γύρω στις 20.000 κορώνες μικτά, δηλαδη γύρω στις 15.000 καθαρά.

 61. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την τρομερή δουλεία!
  Θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχουν θέσεις εργασίας για personal trainers. Είτε μέσα σε κλασικό μεγάλο γυμναστήριο είτε αν δουλεύει το personal studio. Γενικά προχωράει το personal ή αρκούνται σε μια συνδρομή γυμναστηρίου χωρίς κάποια επιπλέον καθοδήγηση – επίβλεψη; Αν δεν κάνω λάθος, γυμνάζονται οι Σουηδοί και είναι στον τρόπο ζωής τους.
  Επίσης για τι μισθό μιλάμε περίπου και αν γνωρίζετε πόσο κοστίζει η ώρα για κάποιον ασκούμενο σε γενικές γραμμές.
  Ευχαριστώ πολύ!

 62. Γεια σας,ενδιαφέρομαι να πάω Σουηδία μονο για τη χειμερινή περίοδο .. Έχω πτυχίο μάγειρα .. συνηθίζεται να παρέχεται για αυτό το χρονικό διάστημα και η διαμονή από τον εργοδότη?

 63. Καλησπέρα Γιώργο.
  Βάζω μια στατιστική εδώ για να δεις. Είναι ο μέσος όρος των μισθών ανά καταηγορία εκπαιδευτικών.
  Οι μισθοί για γυμναστές κυμαίνονται στο Örebro από 28.000-30.000 κορώνες μικτά.

  Click to access Lonestatistik_2015_yrke2_aldergrp.pdf

  http://www.saco.se/en/omstart/swedish-educational-system/choose-your-education/teacher/

  Επίσης δεν είναι όπως στην Ελλάδα. Εσύ διαπραγματεύεσαι τον μισθό σου, τουλάχιστον στην αρχή.

  Μπορείς να γραφτείς στο σωματείο, αφού έχεις πιάσει δουλειά.
  Υπάρχουν δύο σωματεία εκπαιδευτικών
  https://www.lararforbundet.se/
  http://www.lr.se/

 64. Καλησπερα,λεγομαιΓιωργος και θα ήθελα να μάθω πόσος είναι ο μισθός ενός idrottslärare σε grundskola.ειμαι 30 χρόνων με πτυχίο γυμναστικησ Ακαδημίας στην Ελλάδα και 1 year master σε σουηδικό Πανεπιστήμιο.θα ήθελα να μάθω τον μισθό αν με πάρουν σαν certified η vikarie.Περιμενω προταση κσι με ρωτησαν με ποσα θα ειμαι ευχαριστημενος αλλα επειδη δεν εχω ξαναδουλεψει σε σχολειο ,δεν εχω ιδέα.
  Επίσης,θα πρέπει να υπογράψω πρώτα σύμβαση και μετά να Γραφτω στο αντίστοιχο union και που ακριβώς θα το κάνω αυτό?ζω στο örebro!
  Ευχαριστώ.

 65. Καλησπέρα Γιώργο.
  Θα είναι δύσκολο χωρίς την γνώση σουηδικών. Αν βρεις κάπου θα είναι περίπου στις 80-150 κορώνες την ώρα μικτά (μείον 30% φόρος). Τα έξοδα που θα έχεις είναι ανάλογα με το τι ζωή κάνεις. Αλλά υπολόγισε πολύ οικονομικά (με το νοίκι) γύρω στις 9.000-10.000 κορώνες τον μήνα.

 66. Καλησπέρα σας ενδιαφέρομαι να σπουδάσω σουηδία και θα ήθελα να κάνω μερικές ερωτήσεις. Ως φοιτητής συγκεκριμένα στο μάλμε θα ειναι εύκολο να βρώ μια δουλειά part-time παράλληλα με τις σπούδες ? Με μια part-time απασχόληση ο μισθός πόσο κυμαίνετε σε ευρώ καθαρά ? Επίσης πόσα ειναι τα μηνιαια έξοσα για εναν φοιτητή στο μάλμε ?

  Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας,

 67. καλησπερα δουλειες για ηλεκτροσυγκολητες υπαρχουν στη σουηδια? και αν ναι πως βρισκω μεσω ιντερνετ ολα τα σαιτ ειναι στα σουηδικα δεν ξερω πως να ψαξω αναζητηση στα αγγλικα υπαρχει?

 68. Καλησπέρα Υρώ!
  Μάλλον έχει γίνει λάθος στην μετάφραση.
  Να διαμαρτυρυθείς στον σουηδικό ΟΑΕΔ ότι αυτός που το μετέφρασε δεν ξέρει και πολλά πράματα.
  Κανονικά η αντιστοίχηση/ισοτιμία πτυχίου γίνεται εδώ https://www.uhr.se/bedomning-av-utlandsk-utbildning/
  Εδώ είναι και στα αγγλικά https://www.uhr.se/en/start/recognition-of-foreign-qualifications/
  Θα πρέπει να έχεις και αναλυτική βαθμολογία και μην ξεχάσεις να υπάρχει μέσα κι η πρακτική.

 69. Kαλησπέρα! Ζω στη Σουηδία εδώ και 2 χρόνια. Εχω τελειωσει ΤΕΙ Λογιστικης στην Ελλαδα και θέλω να στειλω το πτυχιο μου για να το αντιστοιχισουν σε αναλογη σχολη της Σουηδιας,στην Στοκχολμη. Για να γινει αυτο, αρχικα πρεπει να μεταφραστει στα σουηδικα. Μου το εκαναν μεταφραση μεσω Arbetsförmelingen και για τον τιτλο Τεχνολογικο Εκπαιδευτικο Ιδρυμα χρησιμοποιησαν τη λεξη Yrkeshögskolan! Στο πτυχιου ενος γνωστου μου εκαναν ακριβη μεταφραση των λεξεων μια προς μια Tekniska Utbildninginstitutet. α.Γνωριζετε αν ειναι σωστoς ο τιτλος Yrkeshögskolan για επίπεδο Τ.Ε.Ι.; Μηπως ειναι πιο καταλληλο το Högskolan; Η κατι αλλο; Αν και θεωρω οτι επρεπε να γινει ακριβη μεταφραση των λεξεων απο τον μεταφραστη και επειτα η υπηρεσια στην Στοκχολμη να αποφασισει για τον τιτλο που θα το αντιστοιχισει.
  β.Και μια ακομη ερωτηση. Χρειαζεται να στειλω μαζι με το πτυχιο και μια αναλυτικη των μαθηματων που διδαχτηκα στο Τ.Ε.Ι.;
  Θα το εκτιμουσα ιδιαιτερα αν μπορειτε να με βοηθησετε!
  ΥΡΩ

 70. Παιδια ειμαστε με την γυναικα μου 2 μηνες Σουηδια.Σπουδαγμενοι κ οι 2.Αν δεν κατεχεις καθολου την γλωσσα κ δεν εχεις καποιον φίλο(οχι γνωστο) να σε βαλει σε μια δουλεια τοτε μην το επιχειρησετε.Η γλωσσα ειναι το διαβατηριο γ Σουηδια!!Εμεις καναμε καποια μαθηματα Σουηδικων στην Ελλαδα κ ειχαμε 2-3 ανθρωπους εδω κ βρηκαμε κ οι 2 δουλεια.Παντως η χωρα ειναι πολυ μπροστα σε ποιοτητα ζωης.Γ οποιαδηποτε πληροφορια ρωτηστε.Φρεσκοι ειμαστε

 71. ime oandon sina ime 25 kronja stin eladha etho 2 pedhja thelo na metaqiniso sti suedia logo ekonimiki katastasi ego kan0 ta panda qe gjineka dhulev sta ksedhodogjia qe istatoria to arithmo mu ine 6974567033 se efkaristo puli

 72. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΚΑΝΩ ΜΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗ : ΕΧΩ ΤΗΝ ΑΔΕΙΑ ΕΞΑΣΚΗΣΕΩΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ ΣΑΝ ΒΟΗΘΟΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗ ΣΕ ΠΟΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΣΤΕΙΛΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΤΣΕΚΑΡΟΥΝ Κ ΝΑ ΜΟΥ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΟΥΝ ?

 73. Καλησπέρα Βιβή.
  Όχι δεν έχει δίκιο. Έχουμε βάλει την νομοθεσία στη ιστοσελίδα, το λινκ, στις Πρακτικές συμβουλές. Δεν μπορεί να πάει ενάντια στη νομοθεσία.

 74. Καλησπέρα σας. Έχω ένα μήνα στη σουηδία. Μένω με το αγόρι κου το οποίο εργάζεται. Έχω κάνει άιτηση για samorning nummer. Ρώτησα στο sfi του Καλμαρ, τι χρειάζεται για να ξεκινήσω μαθήματα καθώς θα ήθελα να μείνω στη Σουηδία και να αναζητήσω εργασία και ίσως να σπουδάσω (μεταπτυχιακό). Συμφωνήσαμε πως το samornings nummer, εφόσον το έχω είναι οκ, ΑΛΛΑ χρειάζεται και σύμβαση εργασίας. Δηλαδή ΔΕΝ ξεκινάς sfi, εάν δεν έχεις ήδη δουλειά. Αυτα τα προαπαιτούμενα, δηλαδή νούμερο και σύμβαση εργασίας είναι για εμάς τους πολίτες Ευρωπαικής Ένωσης, σύμφωνα με το SFI του Καλμαρ.
  Η ευρωπαική νομοθεσία σου επιτρέπει να μέινεις (right of residence) σε οποιαδήποτε κράτος μέλος της ΕΕ μέχρι 6 μήνεςπρος αναζήτηση εργασίας ως πολίτης Ε.Ε. Για να γραφτείς στο SFI απαιτείται να έχεις νούμερο (αρκει και το προσωρινό) και δικαίωμα διαμονής. (Για το δικαίωμα διαμονής ευρωπαίου πολίτη:As an EU citizen you have the right to work, study or live in Sweden without a residence permit. You also have the right to start and operate a private business. The right of EU citizens to stay in Sweden without a residence permit is called right of residence. You have right of residence if you are employed, self-employed, a student or have sufficient means to support yourself. If you have right of residence in Sweden you do not need to contact the Swedish Migration Agency. ) Είπα στην υπάλληλο πως ακριβώς γι’αυτό θέλω να μάθω τη γλώσσα για να βρω δουλειά και να μείνω, πως έχω σπίτι να μέινω και λεφτά να ζήσω προς το παρόν, και την ρώτησα από ποια διάταξη προκύπτει πως πρέπει να καταθέσω συμβαση εργασιας, δηλ να δουλέυω ΗΔΗ για να αρχίσω SFI. Μου έδωσε την κάρτα της προισταμένης της. Η προισταμένη, όταν την ρώτησα γιατι ζητάνε job contract για εγγραφή στο sfi , ενώ σε Helsiborg και upsala όχι και αρκεί το σανορνινγκς νουμερ, μου έιπε πως οι άλλοι δεν ξέρουν την ευρωπαική νομοθεσία και ότι οι πολίτες ΕΕ πρέπει να έχουμε δουλειά για να γραφτουμε στο SFI. θα μου στείλει τη νομοθεσία με μέηλ. Θα ήθελα τη γνώμη σας. Έχει δίκιο; (Μελετάω τους νόμους και θεωρώ πως δεν έχει, αλλά ίσως μου ξεφεύγει κάτι στο πως ερμηνεύονται και τι εφαρμόζεται στην πράξη.)

 75. Καλησπερα με λενε Σωκρατη….διαβαζω προσεκτικα σχεδον ολα τα σχολια των φιλων.. Πριν λιγο καιρο ηθρα στην Σουιδια για μια βδομαδα για διακοπες με το κοριτσι για να δουμε πως ειναι η ζωη εκει…..ξετρελαθηκαμε, απο την οργανωση.απο την εξηπηρετηση…και αλλα πολλα.Ειπαμε να βαλουμε μπροστα να μαθουμε λιγο την γλωσσα και να ερθουμε εκει….αλλα απογοητευτικα με αυτα που διαβαζω…..πρεπει οποςδιποτε να εχεις τοσα χρηματα για να ερθεις?

 76. Καλησπέρα Elona.
  Ναι αλλά είναι ανταποδοτικό, θα πρέπει δηλαδή να πληρώνεις για να έχεις μετά ταμείο ανεργίας. Συνήθως είναι μέσω των σωματείων.

 77. Kalhspera, eixa kanei ena trimhno sumboleo ergasias to opoio ligei telos tu epomenou mhna kai den gnwrizw an tha sunexisw. Yparxei edw kati antistoixo tu epidomatos anergias pou exume ellada? Euxaristw ek twn proterwn!

 78. kalispera… thelw na rwtisw an to epidoma adeias forologeitai…diladi tha vgalw to epidoma pou mou analogei gia to 2015 (pou dn to exw parei) apo ta meikta mou…k meta tha prepei na afairesw ton foro i den forologeitai?

 79. Καλησπέρα Ελένα.
  Ναι, μπορεί να το κάνει. Πες του να έρθει σε επαφή με το σωματείο και να εξηγήσει τι ακριβώς πρόβλημα έχει.

 80. kalispera….tha ithela na rwtisw an o antras mou pou einai mageiras k einai grammenos sto swmateio, exei kapoio provlima sti douleia k thelei na diekdikisei kapoio dikaiwma tou mesw tou swmateiou, mporei na to kanei k as min einai grammenos k o ergodotis tou sto swmateio?

 81. παλι εγω!!!μου ειπαν(ΑΠΟ ΤΟ ΕΔΩ ΣΧΟΛΕΙΟ) οτι πλεον χρειαζεται μια σφραγιδα απο την Χαγη και την οποια θα την παρω απο εδω (ελλαδα) απο την αντιστοιχη περιφερεια που ανηκει το εδω σχολειο.ισχυει???

 82. Καλησπερα
  Εγω ειμαι σουηδος υπηκοος και μενω στην σουηδια απο το 1985 η ξαδελφη μου θελει να μετακομισει στην σουηδια απο την ελλαδα και εχει τα απαραιτητα κεφαλαια ωστε να αγορασουμε συνεταιρικα μια επιχειρηση.
  Τι δικαιολογητικα θα χρειαστει εκτος απο το διαβατηριο της
  Ευχαριστω

 83. καλησπερα!!!ηθελα να ρωτησω, χρειαζονται χαρτια απο ελλαδα για να κανω εγγραφη τα παιδια σε σουηδικο σχολειο?

 84. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ! ΕΙΜΑΙ ΕΛΛΗΝΙΔΑ ,ΕΧΩ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΣΟΥΗΔΟ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΜΕΝΑΜΕ ΜΑΖΙ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ, ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΩ ΝΟΜΙΜΑ ΠΛΕΟΝ ΕΚΕΙ,ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑ ΜΑΘΩ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΤΑ ΝΑ ΠΙΑΣΩ ΔΟΥΛΕΙΑ. ΤΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ? ΕΧΩ ΗΔΗ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΟ,ΚΑΡΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΟΜΑ ΠΤΥΧΙΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗΣ. ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΦΑΙΝΟΜΑΙ ΩΣ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΑΚΟΜΗ! ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.ΟΛΓΑ

 85. Καλησπέρα!Το αγόρι μ είναι Σουηδός και μένει ήδη εκεί! Θα ήθελα να ξεκινήσω εκεί το σχολείο για την γλώσσα , γτ προς το παρόν τα σουηδικά μου είναι σε πολυ αρχάριο στάδιο ! Σύντομα θα εχω στα χέρια μ και το πτυχίο μου! Τι διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσω για να μεταναστεύσω στην σουηδια ; Να σημειώσω ότι αυτήν την στιγμή στην Ελλάδα φαίνομαι ως φοιτήτρια!

 86. Καλημέρα !θα ήθελα να μάθω αν μπορούμε και τι διαδικασια χρειαζεται να ακολουθήσουμε με την σύντροφό μου για να παντρευτούμε με πολιτικό γάμο εδώ στην Σουηδία και συγκεκριμενα στο Orebro.Εγώ εχω σουηδικό αριθμο αλλά αυτή όχι!Έχουμε στείλει και στο προσωπικό σας μέηλ ξανα για ενα αλλο θέμα που έχουμε μιλήσει και τηλεφωνικά.Ευχαριστούμε πολύ για την βοήθεια!

 87. Καλησπέρα Γιώργο.
  Είσαι σουηδός υπήκοος; Αν όχι, είναι δύσκολα τα πράματα. Ένας τρόπος είναι να παντρευτείτε, αλλά στείλε μου ένα μέηλ, να τα πούμε με λεπτομέρειες.

  Χρόνια πολλά!

 88. Καλησπέρα Γιώργο. Ένας μέσος μισθός φυσικοθεραπευτή είναι γύρω στις 25.000 κορώνες μικτά. Αφαιρείς γύρω στο 30%, δηλαδή γύρω στις 18.000 κορώνες τον μήνα καθαρά.

 89. Καλησπερα θελω να ρωτήσω ποσα λεφτα πέρνει περίπου ένας πτυχιούχος φυσικοθεραπευτής γιατι μας ενδιαφέρει να έρθουμε πανω για δουλεια .

 90. Καλησπέρα και χρόνια πολλα!Λοιπόν,χθες μάθαμε ότι η κοπέλα μου που ήρθε τρεισ μηνες από Ελλάδα να μείνει μαζί μου εδώ στην Σουηδία,είναι εγκυος!δεν έχει προσωπικό αριθμό αριθμο ακόμη,κάναμε αίτηση και την απέρριψαν !το θέμα είναι ότι δεν έχουμε ιδέα τι να κάνουμε!μπορεί να πάει σε οποιονδήποτε γυναικολόγο να επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη της η στο νοσοκομειο;θα την δεχτούν χωρίς αριθμο;Εγώ έχω σουηδικό αριθμο!ποιες είναι οι συμβουλές σας για την περίπτωση μας ;και γενικά για μια εγκυμοσύνη και τοκετό εδώ στην σουηδια! Ευχαριστώ πολύ!Καλή χρονιά!

 91. Καλησπέρα paulinatrifoni
  Όχι δεν υπάρχει πρόβλημα. Πρέπει όμως να στείλει στην υπηρεσία, την καινούρια πρόσληψη.

 92. kalispera…menw me ton antra mou sti souidia 7 mines…o antras mou douleyei k exei to proswrino personal number to opoio dn exei imerominia liksis….exei katathesei ta xartia tou gia to souidiko personal number prin 3 mines….k mas eipan oti kanei ews k 5 mines na vgei dioti einai alvanikis katagwgis k dn mporouse na parei to xarti me tin pentaxroni adeia paramonis apo ellada….opote se ena dyo mines tha to exei…an omws thelei na psaksei allou douleia….mporei na fygei apo tin douleia pou einai twra? yparxei periptwsi na »kaoun» ta xartia tou an paraitithei apo aytin tin douleia? eyxaristw

 93. Καλησπέρα Στέλλα.
  Δεν υπαρχει όριο το πόσο θα καθήσετε. Βέβαια δεν μπαίνετε στο σύστημα, πριν να έχετε πάρει τον προσωπικό αριθμό που σημαίνει ότι δεν μπορείτε μετά να παρετε την μόνιμη αδεια παραμονής και υπηκοότητα, αν θέλετε. Επίσης δεν δικαιούστε κάτι από το σύστημα υγείας κλπ.

 94. Καλησπέρα Στέλλα.
  Δεν υπαρχει όριο το πόσο θα καθήσετε. Βέβαια δεν μπαίνετε στο σύστημα, πριν να έχετε πάρει τον προσωπικό αριθμό που σημαίνει ότι δεν μπορείτε μετά να παρετε την μόνιμη αδεια παραμονής και υπηκοότητα, αν θέλετε. Επίσης δεν δικαιούστε κάτι από το σύστημα υγείας κλπ.

 95. γεια σας. ηρθαμε στη Σουηδία με τον άντρα μου και ψάχνουμε δουλειά. εχουμε βγάλει απο τον οαεδ το samordningsnummer σαν arbetssökande.πόσο καιρό μπορούμε να μείνουμε στη Σουηδία; απο οτι διάβασα εδώ με το νέο νόμο δεν χρειάζεται άδεια παραμονής απο το Μάη 2014 εκτός απο οικογένειες με παιδιά αν κατάλαβα καλά. χρειάζεται να κάνουμε κάτι ή μενουμε όσο θέλουμε μέχρι να βρούμε δουλειά;;

 96. Καλησπέρα σας και πάλι!
  Θα ήθελα να ρωτήσω το εξής: Μπορώ να ασκήσω δικηγορία στην Σουηδία, υπο την ιδιότητα μου ως κοινοτικός δικηγόρος, και μετά από πόσα χρόνια εργασιακής εμπειρίας σε κάποιον συνάδελφο εκεί?

 97. Καλησπέρα Δέσποινα.
  Ελπιζουμε να διάβασες στις Πρακτικές συμβουλές. Εκεί περιγράφουμε τι πρεπει να κάνει κάποιος και γιαυτό το ζήτημα.

 98. Καλησπέρα σε όλους! Έρχομαι τον Ιανουάριο στην Στοκχόλμη και θα μένω αρχικά φιλοξενούμενη σε συγγενείς! Πως πρέπει να κινηθώ για να εξασφαλίσω, το γρηγορότερο δυνατό, άδεια παραμονής και πρόσβαση στο σχολείο για αλλοδαπούς?

 99. Είναι οι πρώτες μεσιτικες που ρωτήσαμε αλλά είναι και οι πιο ακριβές. Σας ευχαριστώ όπως και να χει.

 100. Σχετικά με αυτό, ρωτήσαμε και μας είπαν ότι επειδή είναι φθηνό περίπου 300.000 δηλαδή αυτοί θέλουν 25.000 με 35.000 είναι αυτό λογικό; 10% και πάνω δηλαδή. Μήπως έχετε να μου συστήνεται κάποιον που περνει το 5% ; Ευχαριστώ

 101. Καλημέρα Ιωάννη.
  Ασφαλώς και μπορείς να το κάνεις αλλά δεν συμφέρει, είναι πολύ δουλειά. Αν βάλεις μεσίτη, συνήθως παίρνουν 5% αλλά βάζουν αυτό το ποσοστό, πάνω στην τιμή πώλησης, οπότε δεν χάνεις αυτά τα λεφτά.

 102. GEIA SAS, I ERWTISI MOY EXEI NA KANEI ME TIN POLISI DIA MERISMATOS , MENW STO KRISTIANSTAD KAI THELW NA POULISW TO DIAMERISMA POU EXW , MPORW NA KANW TIS DIADIKASIES MONOS MOU XWRIS MEKLARE ? KI AN NAI POIES EINAI AUTES ?

 103. Καλημέρα GENTIAN!
  Έχεις τα ίδια δικαιώματα, όπως ένας υπήκοος μέλος χώρας της ΕΕ. Δες στις πρακτικές συμβουλές. Θέλει να έχεις μια πρόσληψη και να δουλεύεις κάπου. Επίδομα παιδιών παίρνεις από την στιγμή που έχεις τον προσωπικό αριθμό και έχεις δηλωθεί στο αντίστοιχο ΙΚΑ (Försäkringskassan).

 104. Καλησπερα.
  ειμαι μεταναστης ενας μεταναστης απο την Αλβανια, ζω 18 χρονια στην Ελλαδα και ειμαι κατοχος την αδειας επι μακρον διαμενον με ισχυει 5 ετη.Γνωριζετε αν εχει την ιδια υσχυει και στην Σουηδια αυτη η αδεια, και τι διαδικασιες πρεπει να ακολουθησω για την αντικαταση της με σουηδικη αδεια;
  (Στην Αυστρια π.χ που εχω ερθει πρν 20 μερες, θεν την αναγνωριζουν, πληρως, και για να μου δωσουν μια αδεια για ενα χρονο, πρεπει να βρω μια δουλεια εξηζητιμενη, με συμβαση εργασιας, να εχω το αντιστοιχο πτυχειο, και να κατεχω την γερμανικη γλωσσα σε επιπεδο Β2 τουλαχιστον.
  Το μονο που μου αναγνωριζουν απο την αδεια μου, ειναι οτι μπορω να μεινω εδω μονο τρεις μηνες ως τουριστας, χωρις να χριεαζωμαι βιζα.)
  Επισης, ως μεταναστης, και μαλιστα τριτης χωρας, αλλα με αδεια απο κρατος μελος της Ε.Ε. τι δικαιωματα εχω οσο αφορα τις παροχες του κρατους; Θελω να πω, δικαιουμαι καποιο οικογενειακο επιδομα, επιδομα τεκνων, ή ενοικιου, αν υπαρχουν φυσικα;

  ευχαριστω.

 105. Καλημέρα Νίκο.
  Αν έχει την πεντάχρονη μακράς διαρκείας, τότε ισχύει ότι και για Έλληνες πολίτες. Δηλαδή μπορεί να μείνει χωρίς να έχει άδεια εργασίας αλλά χρείαζεται να κάνει, όπως κι εσύ άδεια παραμονής, κι γιαυτό χρειάζεται να έχετε εισόδημα (να έχει ή ο ένας ή κι οι δύο δουλειά).

 106. Diladi mpori na katikisi mono me tin 5 xroni adia diamonis pu tis exun dosi stin ellada xoris na mpi se diadikasia gia viza?
  Euxaristo poli nikos

 107. Καλησπέρα Όλγα.
  1. Δεν δέχονται οπως ξέρουμε, ιδιωτικές ασφαλισεις.
  2. Απλά δηλώνεις την διεύθυνση που μένεις, δεν χρειάζεται να το αποδείξεις. Βεβαια ειναι καλο, αν μένεις με κάποιον που έχει το σπίτι, να τον ενημερώσεις ότι θα δηλώσεις την διεύθυνση του για να αρχίσεις σουηδικά.

 108. Καλησπέρα Μάριε.
  Όταν πληρώνεις, αρχίζουν ουσιαστικά να εξετάζουν την αιτηση σου. Δεν υπαρχει καμμια εγγυηση οτι θα ειναι θετική η απαντηση. Μπορει να πάρει, συμφωνα με αυτα που ξερουμε αυτήν την περιοδο μεχρι και 15 μήνες.

 109. Καλησπέρα Νίκο.
  Η γυναίκα σου που είναι απο την Αλβανία, δεν θα έχει πρόβλημα αν έχει άδεια πενταετή από Ελλαδα, μονιμου κατοίκου.

 110. Καλησπέρα Μάριε.
  Πρέπει να απεθυνθείς στο σωματείο του κλάδου που ανηκεις, πρέπει να είσαι γραμμένος εκεί.

 111. Καλησπέρα! Ένας εργοδότης μου έχει κάνει πρόσληψη (23000 κορώνες) από της 1/08/15! με την πρόσληψη αυτή πήρα άδεια παραμονής όμω δε με έχει πληρώσει! Τι μπορώ να κάνω για αυτό; Που να απευθυνθώ; Ευχαριστώ!

 112. KALISPERA SAS,
  IME ELLINAS KAI SKOPEUO NA KATIKISO STI SUIDIA,
  TO PROVLIMA MOU INE I GINEKA MOU I OPOIA INE APO TIN ALVANIA,
  MPOREITE NA MOU PITE TI SIMVENI SE AUTI TIN PERIPTOSI KAI POU PREPI NA APEUTHINTHO,
  SAS EYXARISTO KAI SAS SINGXERO GIA TIS POLITIMES PLIROFORIES POU DINETE STON KOSMO,
  NIKOLAS

 113. Καλησπερα. Εχω μια προταση απο συγγενικο προσωπο για να νοικιασω μια επιχειρηση στη Σουηδια. Εχω γεννηθει Σουηδια αλλα απο τεσσαρων ετων μενω Ελλαδα. Μπορειτε να με βοηθησετε τι ενεργειες πρεπει να κανω; Ευχαριστω

 114. Καλησπέρα παιδιά. Να ρωτήσω υπάρχει κάτι για νέες επιχειρήσεις σαν επιδότηση βοήθεια κλπ? Αν ναι τι παίζει?

  Ευχαριστω πολυ

 115. καλησπερα σας! πριν 1 μηνα ειχα κανει αιτηση για uppehållstillstånd και τωρα μου ηρθε γραμμα απο το migrationsverket οτι θα πρεπει να πληρωσω τα παραβολα, πραγμα το οποιο εκανα! αυτο σημαινει οτι δεν υπαρχει περιπτωση να λαβω αρνητικη απαντηση? και επισης σημαινει οτι θα λαβω συντομα καποια απαντηση ή δεν εχει σημασια που μου ζητησαν τοσο γρηγορα να πληρωσω τα παραβολα? ευχαριστω!!!!!

 116. επίσης παίρνω ταμείο ανεργείας στην ελλάδα.. παράκαλώ πείτε μου ποιά ακριβώς βήματα πρέπει να κάνω για να πάρω τις 3 μήνες ταμείο ανεργεία στη σουηδία και πόσο χρήματα είναι…

  ευχαριστώ….

 117. καλησπέρα και ευτυχώς που ανακάλυψα την ιστοσελίδα… τα πράγματα έχουν αγριέψει στην αθήνα.. θα παρακαλούσα κάποιον να με ενημερώσει πώς είναι η κατιάσταση στη σουηδία, έχω μείνει άνεργος και σκέφτομαι να μετοικίσω…..

  το mail μου είναι tsakalos_g@yahoo.gr.

  ευχαριστώ εκ των προτέρων

 118. Geia sas kai Pali. Eixa steilei 2 erotiseis prin ligo kairo? Mipos iparxei kapoios pou mporei Na me voithisei? Euxaristo para poli. Olga

 119. Καλημέρα Αργύρη.
  Πρέπει να στείλεις το βιογραφικό στα αεροδρόμια στη Σουηδία. Υπάρχει μια κρατική εταιρεία ιδιωτικού δικαίου που τα έχει, http://www.swedavia.se/
  https://www.swedavia.com/?_ga=1.130761679.150968062.1441352549
  Μάλλον θα θέλουν και σουηδικά αλλά στείλε το, δεν έχεις κάτι να χάσεις.

 120. Καλημέρα Eliza.
  Πάντα υπάρχει η πιθανότητα να σε καλέσουν. Βέβαια με την γνώση της σουηδικής, ανεβαίνουν και οι πιθανότητες να σε καλέσουν σε συνέντευξη. Για το τελευταίο δεν ξέρουμε δυστυχώς.

 121. εχω την αδεια εξασκησεως επαγγελματος σαν βοηθος νοσηλευτη απο επαγγελαματικο λυκειο…. ισχυει στην σουηδια αν το κανω μεταφραση????

 122. Γεια σας, ονομαζομαι ελιζα κ εστειλα και νωριτερα μηνυμα αλλα μαλλον εγινε καποιο λαθος και δεν δημοσιευθηκε γτ δν το βλεπω πουθενα. Εχω τελειωσει χημικος και μεχρι τελος σεπτεβρη τελειωνω και το μεταπτυχιακο μου. Εχω ξεκινησει σουηδικα, βρισκομαι σε αρχικο σταδιο σχετικα αλλα εχω σκοπο να αφοσιωθω στη γλωσσα το επομενο διαστημα.Ηθελα λοιπον να ρωτησω, γνωριζοντας μετρια τα σουηδικα και στελνοντας βιογραφικα απο Ελλαδα, τι πιθανοτητες εχω να με καλεσουνε για μια συνεντευξη μεσω skype και να με παρουν σε δουλεια στον τομεα της χημειας? Θα πρεπει να εχω και αντιστοιχο πτυχιο γνωσης της σουηδικης?Ή τους αρκει απλα να δουνε οτι ξερεις να τα μιλας?Και τελος, υπαρχουνε καθολου δουλειες σαν researcher assistant οπου απο οσο ξερω ειναι πιο ελαστικοι με την γλωσσα?Ευχαριστω εκ των προτερων

 123. Καλησπέρα.. Εργάζομαι στο αερδορόμιο της Θεσασλονίκης, σε εταιρεία εξυπηρέτησης αεροσκαφών, τα τελευταια 7 χρόνια και εχω ένα ιδιαίερα καλό βιογραφικό. Που μπορώ να στείλω το βιογραφικό μου και αν ξέρετε, πρέπει να γνωρίζω τη γλώσσα ή αρκού τα αγγλικα για αρχή?

 124. Καλησπέρα Έλενα.
  Ο ΟΑΕΔ λεγεται, Arbetsförmedlingen, http://www.arbetsformedlingen.se/ και δεν χρειάζεται να γραφτεί αν δουλεύει. Καλό όμως είναι να γραφτεί στο ταμείο ανεργίας, μέσω του σωματείου του (ειναι στη Σουηδία, ανταποδοτικό) για να παρει ταμειο ανεργίας, αν τυχόν μείνει άνεργος. Η επιθεώρηση εργασίας, λεγεται Arbetsmiljöverket, http://www.av.se/ και κύρια ερχεται μεσω της επιτροπης υγιεινής και ασφάλειας στον εργασιακό χωρο.

 125. Kalispera..menw sto Goteborg 5 mines k tha ithela na rwtisw mipws mporei kapoios na mou pei 1) pws legetai o oaed sti souidia? 2)o antras mou douleyei idi edw..prepei na paei na graftei ston oaed parolo pou ergazetai? K 3) an yparxei epithewrisi ergasias edw..pws legetai?? K an exete kapoio link….eyxaristw

 126. Καλησπέρα Ελένη.
  Χρειάζεται να πάρεις άδεια εξάσκησης επαγγέλματος από το σουηδικό υπουργείο Υγείας http://www.socialstyrelsen.se/applicationforswedishlicencetopractiseeea
  Ναι, μπορείς να απευθυνθείς και να βρεις δουλειά κατευθείαν σε ένα νοσοκόμειο ή κέντρο υγείας. Υπάρχει πιθανότητα να σε βοηθήσουν αλλά εξαρτάται από τους ίδιους. Ναι, τα παιδιά χρειάζονται διαβατήριο.

 127. Καλησπέρα Στέλλα.
  Πρέπει να ισχύει για ένα χρόνο η ιδιωτική ασφάλιση από την μέρα που κάνεις την αίτηση.

 128. Καλησπέρα Θανάση. Παίρνει να μάθεις την γλώσσα καλά, τουλάχιστον 2-4 χρόνια. Τα σουηδικά χρειάζονται απαραίτητα για το επάγγελμα αυτό και ακόμα υπάρχουν θέσεις.

 129. γεια σας θα ηθελα να ρωτησω καποιον που μενει Σουηδια για τα παρακατω, 1ον ποσο γρηγορα μπορει καποιος να μαθει στην γλωσσα εκει? 2ον ειναι απαραιτητη για επαγγελμα security που θελω να εργαστω εγω εκει? εχω πτυχιο αγγλικων αλλα δεν ξερω αμα θελει να ξερω και την γλωσσα. Το επαγγελμα security εκει εχει μελλον η ανθηση? αν μπορει καποιος να μου απαντηση συντομα ευχαριστω 🙂

 130. εαν το έντυπο s1 που ζητάνε απο την εφορία λήγει 28/2/2016 μπορούμε να κάνουμε ιδιωτική ασφάλιση για μετά την ημερομηνία αυτή για να πάρουμε το personnummer ?ποιά ασφάλεια δέχονται? ή μήπως δίνουν τον αριθμό για λίγο δηλ ως τότε που έχεις s1 και όχι 1 χρόνο? ευχαριστώ!

 131. καλησπέρα.τι χρειάζεται να κάνουμε εδώ στην Ελλάδα πριν ανέβουμε Σουηδία όσον αφορά τις πινακίδες, την ασφάλεια αυτοκινήτου και τα σχετικά?ευχαριστώ πολύ. Στέλλα.

 132. Γειά σας. Είμαι Νοσηλευτρια (7 χρονια προϋπηρεσια ) και ξεκινησα να ψαχνω για δουλεια στην Στοκχολμη. Εχω δυο παιδια και ειμαι διαζευγμενη. Θα ηθελα, αν γίνεται, να μου δωσετε μερικες πληροφοριες για το τί χαρτια χρειάζομαι για μενα και τα παιδιά μου και το κατα πόσο ειναι δυνατόν να γίνει προσληψη απο κάποιο Νοσοκομειο της Σουηδειας, χωρίς να χρειαστει εκ των προτέρων να μεταβω η ίδια εκει. Επισης αν ειναι πιθανο να δοθουν απο τους εργοδοτες καποιες παροχες (π.χ. εισητηρια, σπίτι για κάποιο διαστημα), χωρις δικά μου έξοδα. Και κάτι τελευταιο, ειναι αναγκαιο να εχουν τα παιδιά διαβατηριο? Σας ευχαριστώ πολύ..

 133. Καλησπέρα παιδιά. Είμαι σουηδια και ψάχνω σπίτι. Έχω βρει και ψιλό ξέρω τι απάτες παίζουν. Υπάρχει κάποιος τρόπος άμα δώσεις τα λεφτά για την εγγύηση να είσαι εξασφαλισμενος με κάποιο έγγραφο? Αν σου δώσει απόδειξη π.χ.

 134. kalispera tha eithela na kano kapies erwtisis, eimai ploiarxos B’ ka thelw na ertho na mino monima stin souidia mazi metin oikogenia mou, alla den xriazome ergasia giati eidi exw ergasia se mia elliniki eteria. ti xriazete na kanw gia na metakomiso ekei? kai an xriasto yparxoun naytiliakes eteries stin souidia kai an nai mporite na moustilete merikes dieythinsis gia na kanw to viografiko mou?

 135. Kalimera, tha ithela Na rotiso
  1)an exei kapoios Na protinei kapoia idiotiki /private comprehensive health insurance pou ti dexetai to skatteverket.
  2) pos apodiknieis ti dieuthinsi sou sto sfi an den eisai folkbokförd kai den exeis personnummer? Diladi dexontai kapoio xarti apo trapeza? Euxaristo para poli. Olga
  PS. Eimai souidia idi opote an mporo Na voithiso sto blogg etc. Peite mou:-)

 136. Καλησπέρα Χρήστο.
  Όχι δεν χρειάζεται άδεια εργασίας. Είναι καλό να πάρεις άδεια παραμονής uppehållsrätt γιατί μετά από 5 χρόνια, δουλεύοντας βέβαια, παίρνεις μόνιμη άδεια παραμονής, που είναι προυπόθεση για υπηκοότητα. Αν πας τώρα στο Migrationsverket, θα αρχίσει η διάρκεια των 5 χρόνων από την στιγμή που σου παίρνεις την προσωρινή άδεια παραμονής.

 137. geia sas k apo mena k eyxaristw gia tis plirofories sas.ego eimai stin souidia doulevw kanonika exw person nummer ostoso pote den piga sto Migrationsverket gia adeia paramonis k ta loipa.ti ginete stin periptosi mou?prepei na paw gia adeia ergasias i k aparamonis?

 138. Καλημέρα Άγγελε.
  1. Πας στην εφοράι, για να βγάλεις τον προσωπικό αριθμό, με το χαρτί από το Πανεπιστήμιο. Ψάχνεις για σπίτι και βγάζεις μετά ταυτότητα, όταν σου έρχεται ο αριθμός και ανοίγεις ένα λογαριασμό σε μιά τράπεζα.
  2. Η διαδικασία είναι περίπου η ίδια.
  3. Την βεβαίωση από το Πανεπιστήμιο που σε δέχτηκε και την ταυτότητα/διαβατήριο σου. Μπορείς να πάρεις και ότι πτυχίο έχεις, αν σκέφτεσαι και κα΄τι άλλο.
  4. Είναι γύρω στα 300 με 600 ευρώ, εκτός από το νοίκι.
  5. Ναι, υπάρχει κατι τέτοιο αλλά δεν είναι εύκολο, ιδίως αν δεν ξέρεις την γλώσσα.
  6. Γύρω στα 3-4 χρόνια.
  Αν έχεις προσωρινή άδεια παραμονής, είναι για 5 χρόνια μετά η μόνιμη άδεια για τουλάχιστον δύο χρόνια και μετά υπάρχει περίπτωση να πάρεις υπηκοότητα. Αν είσαι παντρεμένος ή συζείς με σουηδή, είναι η προσωρινή δύο χρόνια, μετά παίρνεις μόνιμη και τουλάχιστον δύο χρόνια μετά πριν να πάρεις την υπηκοότητα.

 139. Καλημέρα Μαίρη.
  Αν είναι Σουηδός πολίτης, τότε θα έχεις βοήθεια από τον δήμο. Αν όχι, και έχει μείνει ο άντρας σου εδώ και δουλεύει με προσωπικό αριθμό, ισχύει το ίδιο που περιγράψαμε. Ο άντρας σου δεν ξέρει τι ισχύει;

 140. Γεια σας θα ηθελα καποιες πληροφοριες για Σουηδια .Ημουν παντρεμενη με Ελληνα που μενει μονιμα Σουηδια εχω 4 παιδια το ενα με μεγαλη αναπηρια , σκεφτομαι να μετακομισω στη Σουηδια . Τι βοηθεια θα εχω απο τοκρατος οσον αφορα το παιδι μου γιανα μπορω να εργαστω?

 141. Καλησπέρα Μάριε.
  Κανονικά, αν όλα τα χαρτιά είναι εντάξει θα πρέπει να σου δώσουν τον προσωπικό αριθμό. Μπορεί να σου δώσουν τον προσωρινό μέχρι να έρθει ο κανονικός. Πρέπει κάποιες βδομάδες.

 142. Γεια σας, θα ηθελα εαν μπορειτε να μου δωσετε ενα τηλεφωνο επικοινωνιας ωστε να ρωτισω μερικα πραγματα σχετικα με τις σπουδες στην Σουιδια, την εργασια και την κατοικια.
  Ευχαριστω πολυ για τον χρονο σας.

 143. καλησπερα σας! θα ηθελα να ρωτησω κατι…πηγα σημερα στο skatteverket εχοντας προσληψη απο εργοδοτη (πληρης απασχοληση) και τη διευθυνση του σπιτιου μου. εκανα αιτηση για προσωπικο αριθμο κ μου ειπαν οτι αρχικα δικαιουμαι τον προσωρινο αριθμο ο οποιος θα μου ερθει στο σπιτι σε 2 βδομαδες! επιπλεον πηγα κ στο migrationsverket κ μου δωσανε μια αιτηση να συμπληρωσω για αδεια διαμονης κ να τα αποστειλω ταχυδρομικως στο μαλμε. οσο αφορα τον προσωπικο αριθμο ομως πως θα τον αποκτησω γιατι εμενα θα μου δωσουν αρχικα το προσωρινο? σε ολους προσωρινο δινουν στην αρχη ή πηγε κατι στραβα με μενα? και επιπλεον ποσο μπορει να διαρκεσει η αναμονη μεχρι να βγει η αδεια διαμονης? ευχαριστω πολυ!

 144. Καλησπέρα
  Σκέφτομαι την περίπτωση σπουδών στην Σουηδία και έχω κάποιες απορίες
  1.Εφόσον εγκριθείς για να σπουδάσεις σε Σουηδικό Πανεπιστήμιο τι θα πρέπει να κάνεις αρχικά;
  2.Υπάρχουν διάφορες στον τρόπο με τον οποίο ένας φοιτητής παίρνει άδεια παραμονής σε σχέση με έναν οικονομικο μετανάστη;
  3.Τι χαρτιά θα πρέπει να έχεις σε περίπτωση που έρθεις στην Σουηδία σαν φοιτητής;
  4.Ποιο περίπου είναι το κόστος ζωής για έναν φοιτητή;
  5.Έχω διαβάσει ότι τα πανεπιστήμια ψάχνουν να βρουν part-time δουλειές σε φοιτητές,και θα ήθελα να μάθω αν ισχύει κάτι τέτοιο και αν όχι,πόσο εύκολο η δύσκολο είναι να βρεις μια τέτοια δουλειά (πχ.σε καφετέρια η κάτι παρόμοιο) με πολύ καλή γνώση Αγγλικών και μέτρια γνώση Σουηδικων;
  6.Ποσά χρόνια σπουδών χρειάζονται για ένα πτυχίο προγραμματιστη/τεχνικού υπολογιστών;
  7.Εφοσον ολοκληρωσεις τις σπουδές σου στην Σουηδία,πόσα χρόνια επιπλέον παραμονής χρειάζονται για υπηκοότητα και πόσο εύκολα ένας πτυχιούχος θα έβρισκε δουλειά σε τέτοιους κλάδους(με τα τωρινά δεδομένα φυσικά);
  Ευχαριστώ εκ των προτέρων

 145. καλησπέρα σας! θα ηθελα να ρωτησω το απολυτηριο λυκειου θα πρεπει να το μεταφρασω αναγκαστικα στην ελλαδα ή μπορω και στη σουηδια? επιπλεον ο προσωπικος αριθμος που ζηταμε και μας δινουν απο την εφορια ειναι προσωρινος? αν ναι ποια η διαφορα του ως προς τα δικαιωματα με τον μονιμο προσωπικο αριθμο? ευχαριστω πολυ!

 146. Καλημερα.μπορω να εχω ενα τηλεφωνο σας για να επικοινωνησω μαζι σας?

 147. Καλησπέρα Μαριάννα.
  Χρειάζεται για το πρωτο διάστημα που θα εισαι εδω. Αν έχεις πάρει τον προσωπικό αριθμό, δεν χρειάζεται.

 148. παιδια να ρωτηησω κατι? η καρτα υγειας που παιρνουμε απο το ΙΚΑ για την ευρωπη, χρειαζεται απαραιτητα αν σκοπευω να μεινω μονιμα στη σουηδια? εγω γνωριζω οτι ειναι απαραιτητη μονο για τουρισμο! ευχαριστω!

 149. Καλησπέρα Άρη. Δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος χρόνος. Αν είσαι τυχερός κάποιες βδομάδες. Αν είσαι άτυχος…μήνες…

 150. καλησπερα σας παιδια! θα ηθελα να ρωτησω το εξης: μετα την αιτηση για προσωπικο αριθμο στην εφορια ποτε θα μπορω να λαβω τον προσωπικο μου αριθμο? δηλαδη ποσο καιρο θα πρεπει να περιμενω για να βγει το personnummer? ευχαριστω!!!

 151. Καλησπέρα Άννα
  Κάνεις αίτηση στην εφορία. Εκεί στο δίνουν. Μπορείς να μείνεις όσο θέλεις, αλλά χωρίς προσωπικό αριθμό δεν είσαι μέσα στο σύστημα, ασφάλισης, περίθαλψης κλπ.

 152. Καλημερα.πως μπορω να παρω το samordinnumber?ειχα βρει κατι αλλα δεν τα συμφωνησαμε τελικα.τι μπορω να κανω και ποσο περιθωριο εχω να μεινω εδω χωρις να εχω προβλημα?

 153. Τουλάχιστον να βοηθήσουμε όσο μπορούμε.. Αυτούς που πραγματικά έχουνε ανάγκη 🙂

 154. SFI
  Anmäl dig till utbildningen Svenska För Invandrare (SFI) hos din kommun. Förklara att också en person som inte är folkbokförd har rätt till SFI-utbildning till följd av EU-rätten, enligt 22 kapitlet 13 § och 29 kapitlet 2 § i skollagen.

 155. Μένουμε στο Halmstad είμαστε μακριά αλλά μπορείτε να μου δώσετε αριθμό τηλεφώνου να σας καλέσω να τα πούμε.

 156. Καλημέρα. Ναι το ξέρω είναι μπερδεμένη η ιστορία και δεν ξέρω τι πρέπει να κάνω. Το παιδί είναι 8 μηνών και δεν είναι δηλωμένο στη πρεσβεία επειδή δεν είμαστε παντρεμένοι στα χαρτιά, στο Migrationsverket μου είπαν ότι πάει με τον άντρα και έτσι ζήτησε άσυλο με μένα αφού εγώ δικαιούμαι, αλλά νομίζω αυτό ήταν το μεγάλο λάθος emoticon frown υπάρχει λύση για αυτό? Σας ευχαριστώ και πάλι…

 157. Καλημέρα Jimmy.
  Είναι περίεργο που θέλουν να απελάσουν την γυναίκα σου που είναι Ελληνίδα. Το μωρό, πόσο είναι, και το έχετε δηλώσει, αφού η μαμά είναι Ελληνίδα, σαν Ελληνα υπήκοο στην Ελληνική πρεσβεία; Πολύ μπερδεμένη η ιστορία σας. Γιατί η γυναίκα σας ζήτησε άσυλο, αφού μπορεί να ζητήσει άλλου είδους άδεια παραμονής;

 158. Καλησπέρα. Είμαι Συριος και ζούσα στην Ελλάδα η γυναίκα μου είναι Ελληνίδα πριν δύο χρόνια ήρθαμε Σουηδία και στο Migrationsverket μας είπαν να ζητήσουμε άσυλο και το κάναμε. Εδώ τώρα η γυναίκα μου γέννησε και έφερε παιδάκι με σύνδρομο νταουν και τώρα το Migrationsverket μου ζητάει διαβατήριο για το μικρό ή αλλιώς θα αναγκαστεί να κάνει απέλαση τη γυναίκα μου και τα παιδιά μου έχει το Δικαίωμα να το κάνει αυτό? Αν ναι τι πρέπει να κάνω σε αυτή τη περίπτωση… Το παιδί δεν είναι δηλωμένο πουθενά αυτή τη στιγμή… Σας ευχαριστώ

 159. Δεν γραφει κατι ειναι αληθεια αλλα εμενα με πηρανε χωρις personnummer αντιθετως με δωσανε φοιτιτικο personnummer αλλα ταυτοχρονα εχω και τα δυο…υποθετο οτι το καινουργιο δεν μπορω να το χρησιμοποιησω πουθενα…Σακη εγω πιστευω ειναι σε τι υπαλληλο θα πεσεις οποτε δεν εχεις τπτ να χασεις απο το να πας εκει και να ρωτησεις…και πιστευω θα βρες την ακρη…!!!

 160. Σακη καλησπερα ειναι αληθεια οτι αλλαξε κ μπορεις να γραγφτεις με χωρις personnummer κ εγω με samordinnummer γραγφτικα…!!

 161. Geia sas
  Einai alithia oti alakse o nomos kai borw na paw sto sfi mono me to samurning numer diladi kai xwris persun?
  An gnwrizete kati enimerosteme
  Euharistw poli

 162. Μια πρακτικη ερωτηση: με ποσες κορωνες (καθαρα), μετα το νοικι ζει καλα μια οικογενεια (με 2 παιδια)? Εννοω να έχει αυτοκινητο, διακοπες 2 φορες ελλαδα τον χρονο κτλ. 20.000? 30.000?

 163. καλησπερα σας κ παλι! σας εχω στειλει εμαιλ σχετικα με το θεμα μου αλλα δεν εχω λαβει απαντηση! εχω διαβασει ολα οσα ειναι σχετικα με το ασυλο αλλα εχω μια απορια! σας παρακαλω πολυ πειτε μου σε περιπτωση που εχω κανει αιτηση για ασυλο κ εχω παρει την καρτα LMA κ τα λειπα..αν ακυρωσω την αιτηση τι επιπτωσεις εχω? πρεπει να γυρισω πισω? κ αν ναι ποτε μπορω να ξαναπαω? ευχαριστω!

 164. Καλησπέρα σας και σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια..!! θα περιμένω νέα σας..!!

 165. Καλημέρα Μάριε.
  Δεν το γνωρίζουμε. Θα πρέπει να την δούμε για να κάνουμε μιά εκτίμηση. Ίσως αν μπορείς να την σκανάρεις και να μας την στείλεις σε μέηλ;

 166. Καλημέρα και πάλι Ελένη.
  Δεν το ξέρουμε, θα πρέπει να το δούμε. Αν ήταν γονείς καλύπτεσαι αλλά με αδέλφια θα το δούμε.

 167. Καλημέρα Λία.
  Τα σουηδικά παίρνουν, για επίπεδο Λυκείου, 1-2 χρόνια.
  Υπάρχει πιθανότητα να μπορείς να δουλέψεις αλλά μπορεί να χρειάζονται συνπληρωματικά στο παιδαγωγικό, συν βέβαια την γλώσσα.

 168. Καλησπέρα σας, Είμαι απόφοιτη παιδαγωγικού τμήματος και ενδιαφέρομαι για σπουδές στην Σουηδία και συγκεκριμένα στο Gothenburg. Θα ήθελα να ρωτήσω πόσο χρόνο χρειάζεται για να μάθει κάποιος Σουηδικά σε ένα καλό επίπεδο ώστε να μπορεί να δουλέψει και κατά πόσο εάν γνωρίζεται μπορεί να εργαστεί μία Ελληνίδα παιδαγωγός στην Σουηδία στο τομέα αυτό.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

 169. Καλησπέρα σας κ σας ευχαριστώ πάρα πολύ για τη βοήθεια που μου έχετε δώσει! Είμαι στη Σουηδία έχω κάνει πριν 2 βδομάδες αίτηση ασύλου μου ήρθε η άδεια παραμονής στο σπίτι αλλά χωρίς να έχω δικαίωμα να εργαστώ! Για πιο λόγο συμβαίνει αυτό;

 170. Καλημέρα Ελένη.
  Για να πας στην Γ΄Λυκείου θα πρέπει να ξέρεις σουηδικά ή οι δικοί σου να μένουν εδώ και να δουλεύουν, αλλοιώς από ότι ξέρουμε δεν γίνεται.
  Δες όμως κι εδώ στα αγγλικά
  http://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Studying-in-Sweden/Upper-secondary-school-and-folk-high-school.html

 171. καλημερα
  ειμαι μαθητρια β΄λυκειου και εχω κλεισει τα 18. θελω να συνεχισω την Γ’λυκειου στην σουηδια.. η καταγωγη μου ειναι αλβανικη αλλα μενω στην ελλαδα εχω παρει και την πενταετια αλλα δεν εχω ελληνικη ταυτοτητα.. θα ηθελα να μου απαντησει καποιοσ που ξερει αν μπορω να συνεχισω την Γ’λυκειου στην σουηδια και αν ναι τι βηματα πρεπει να ακολουθησω..?

 172. Καλησπέρα Μάριε.
  Δεν καταλαβαίνουμε. Ποιές εκλογές θα γίνουν τώρα τον Μάρτιο; Οι εκλογές στη Σουηδία, έγιναν τον Σεπτέμβρη του 2014.

 173. καλησπερα σας! θα ηθελα να ρωτησω αν μετα τις εκλογες που θα πραγματοποιηθουν στη σουηδια τωρα τον μαρτιο ενδεχεται να αλλαξει κατι με το νομο για το ασυλο?

 174. Καλησπέρα Άννα.
  Μπορεί να σε προσλάβει ο εργοδότης χωρίς να είσαι στον ΟΑΕΔ, στη Σουηδία.
  Για τον μισθό δεν μπορούμε να σας πούμε, αν δεν ξέρουμε τι δουλειά είναι, πόσες ώρες θα δουλεύεις κλπ.
  Πάρε τηλέφωνο στον εργοδότη και ρώτα τι γίνεται. Για ποιό λόγο σας ζήτησε την φωτοτυπία της ταυτότητας;
  Για το μίνι μάρκετ, είναι δύσκολα, θα πρέπει να έχετε ένα μεγάλο κεφάλαιο και χωρίς σουηδικά θα είναι πολύ δύσκολα.

 175. Καλημερα.Οπως σας ειχα πει βδουλεια.ο εργοδοτης μου μου μου ζητησε την ταυτοτητα μου σε φωτοτυπια για να παει στον οαεδ
  μου ειπε οτι ο πιο χαμηλος μισθοσ 14000 κορωνες.μπορει να μου κανει προσληψη χωρις να ειμαι γραμμενη εγω στον οαεδ?περιμενω τωρα 15 ημερες για να μου απαντηση.υπαρχει περιπτωση να παει να κανει κατι παρανομο με την φωτοτυπια?και θελω να μου πειτε πως ξεκιναω κ απο που για να ανοιξω ενα μινι μαρκετ.χωρις προσωπικο αριθμο γινεται?

 176. καλησπερα σας! σχετικα με προηγουμενη ερωτηση που ειχα σχετικα με το ασυλο στη σουηδια με ειχατε βοηθησει παρα πολυ στελνοντας μου ενα αρθρο! εχω ομως μια απορια που δεν αναφερεται στο αρθρο αυτο κ εχει ιδιατερη σημασια για μενα…οταν κανω αιτηση για ασυλο στη σουηδια ειναι απαραιτητο κ το διαβατηριο ή αρκει το πιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης??

 177. Καλησπέρα Μαργαρίτα.
  ΓΙα να βρεις δουλειά σε τέτοιες εργασιες που κανατε χωρίς σουηδικα ειναι απο πολύ δυσκολο ως απιθανο (δυστυχως).
  Στον κλαδο σας μονο με αγγλικά είναι πολυ δύσκολα (στον κλάδο των προγραμματιστών είναι ευκολοτερα). Αν έρθετε τα παιδιά πηγαινουν σε σουηδικο σχολειο και κανουν ενισχυτικη διδασκαλία στα σουηδικα. Τα ελληνικά σχολεία, είναι ελεύθερου χρόνου και είναι μια φορά την βδομαδα, κάποιες ώρες, δήλαδή ενισχυτικα. Υπαρχει και μητρική γλώσσα στο σουηδικό σχολειο, 1-1,5 ώρα την βδομάδα. Αγγλικά σχολεία υπάρχουν αλλά ειναι πολυ λιγα και είναι περιορισμένος ο αριθμος μαθητών που παίρνουν.

 178. Καλημέρα Άννα.
  Αν εχεις δουλειά, τότε δικαιούσαι επιδοματα στο δήμο που ανήκεις. Για να βγεί ο αριθμος, αν έχεις τις προυποθέσεις, μπορεί να κάνει μερικές βδομάδες. Τα παιδιά μπαινουν σε παιδικό σταθμο από την ηλικια τους ενος και πάνω. Πρέπει να κάνεις αίτηση στον δημο που ανήκεις και πρέπει να σου βρουν θέση μεσα σε τρεις μήνες.
  Στην περιοχή, δεν νομίζουμε οτι υπάρχει κοινότητα, αλλά θα το ψάξουμε. Ξέρουμε ότι υπάρχουν στο Κάλμαρ και στην Kristianstad.

 179. Καλημέρα Μάριε.
  Θα πρέπει να ξερεις αγγλικά για την έισοδο σε ένα πανεπιστημιο, ή σουηδικα ασφαλώς.
  Για πανελληνιες εξετάσεις στη Σουηδία, δεν νομίζουμε ότι γίνεται.

 180. Καλημέρα Βασιλη.
  Δεν θα είναι και τόσο εύκολα, μιας και δεν ξέρετε σουηδικά. Πρέπει να ξέρετε ακριβως τι θελετε να κάνετε και να το ψάξετε (κατάλληλο μέρος, προυποθέσεις κλπ). Δεν ειναι ακατόρθωτο, αλλά δυσκολο.

 181. Καλησπέρα σας,
  Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια για όλη αυτη την προσπάθεια που κάνετε να κρατάτε ενημερωμένο το site σας και να βοηθάτε όλους εμάς.
  Είμαι 46 ετών με πτυχίο σε Χρηματοοικονομικά και μιλάω άπταιστα Αγγλικά, Γαλλικά και πολύ καλά Ισπανικά. Εργαζόμουν επί 17 χρόνια σε Τράπεζα και 5 χρόνια στα ΜΜΕ. Επίσης έχω δουλέψει 3 χρόνια στο εξωτερικό.
  Αυτή τη στιγμή έχω ξεκινήσει να μαθαίνω Σουηδικά και θα ήθελα να μάθω εάν υπάρχει πιθανότητα εύρεσης εργασίας για μένα και τον σύζυγό μου προκειμένου να μετακομίσουμε στη Σουηδία οικογενειακώς. Ο σύζυγος είναι 46 ετων και εργάζεται σαν στέλεχος πωλήσεων σε μεγάλο οργανισμό. Έχει πτυχίο ΤΕΕ μηχανολογου-μηχανικού. Τα παιδιά μας είναι 14 και 10 ετών.
  Θα ήθελα να ρωτήσω εάν υπάρχει πιθανότητα εύρεσης εργασίας με Αγγλικά αρχικά.
  Επίσης, αναφορικά με τα παιδιά και το σχολείο, θα πρέπει να ξέρουν απαραίτητα σουηδικά από την αρχή για να παρακολουθήσουν μαθήματα; Υπάρχουν ελληνικά σχολεία ή αγγλικά;
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για τo χρόνο σας και τη βοήθειά σας.

 182. καλησπερα σας! θα ηθελα παρακαλω να μαθω τι ισχυει σχετικα με το ασυλο στη σουηδια?

 183. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ , ΕΙΜΑΙ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΣ ΜΕ ΕΛΛΗΝΟΓΕΡΜΑΝΙΔΑ , ΜΙΛΑΜΕ ΟΧΙ ΚΑΙ ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ ΤΑ ΑΓΓΛΙΚΑ ΚΑΙ ΨΑΧΝΟΥΜΕ ΜΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗ ΔΙΚΙΑ ΜΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΟΣΟ ΕΦΙΚΤΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ ΚΙΝΗΣΗ.

 184. γεια σας κ συγχαρητηρια για την εξαιρετικη αυτη δουλεια που κανετε! θα ηθελα να μαθω αν με το απολυτηριο λυκειου (16 μεσο ορο) μπορω να σπουδασω σε καποιο πανεπιστημιο χωρις να ειμαι κατοχος πτυχιου καποιας ξενης γλωσσας? αν αυτη η περιπτωση ειναι δυσκολη κ ακραια θα μπορουσα να δωσω πανελληνιες εξετασεις στη σουηδια στα ελληινικα?

 185. Ποσο χρονο χρειαζεται να βγει ο αριθμος?για να βαλω τα παιδια μου σε παιδικο σταθμο ποτε μπορω να το κανω?ειμαι ανηπαντρη με δυο ανηλικα.που θα απευθυνθω για επιδοματα που ησως να δικαιουμε?και αν σαp ειναι ευκολο θα ηθελα ενα τηλεφωνο κ μια διευθυνση απο καποια κοινοτητα στην karlskrona.

 186. Καλησπέρα Άννα,
  Ναι έτσι είναι, πας με αυτά τα χαρτιά στην εφορία για να κάνεις αίτηση για προσωπικό αριθμό. Το μισθωτήριο δεν χρειάζεται. Η πρόσληψη, και η ταυτότητα σου ή διαβατήριο. Θα πρέπει βέβαια να δηλώσεις την διέυθυνση που μένεις. Ναι με 6 ώρες συνήθως καλύπτεσαι.
  Για την επινοικίαση, να πάρεις απόδειξη, έστω και απλή ότι έχεις πληρώσει. Το καλύτερο είναι να κάνεις συμβόλαιο, τι ισχύει, πόσο θα πληρωνεις, πόσο καιρό πριν θα πρέπει να σε ειδοποιήσει ή να ειδοποιήσεις εσύ, ότι θα πρέπει να αφήσεις το σπίτι κλπ.
  Αν θέλεις κάνε συγκεκριμένες ερωτήσεις να σου απαντήσουμε ακριβώς.
  Μπορείς να μας στείλεις και ένα μέηλ με το τηλεφώνο σου, να τα πούμε και μέσω τηλεφωνου, αν χρειαστεί.

 187. .Καλημερα
  Εχω βρει δουλεια στην karlskrona σαν βοηθος κομμώτηριου και μια γκαρσονιερα που θα την κανω επινοικιαση.
  Τι πρεπει να ζητησω και τι να προσεξω απο εργοδοτη κ σπιτινυκοκιρη?
  ειμαι ελληνιδα με καινουργια ταυτοτητα.
  απο αυτα που διαβαζω εαν εχω καταλαβει καλα
  Παω εκει μου κανει την προσληψη με την ταυτοτητα μου και παιρνω αντιγραφο και το παω αμεσως εφορια?μαζι με το μισθωτηριο?
  Με 6 ωρες την ημερα ειναι εφικτη η παραλαβη του αριθμου?γνωριζετε περιπου τι χρηματα θα πρεπει να μου δωσει?

 188. Καλησπέρα, ονομάζομαι Αγγελική και θελω να μείνω στην Σουηδία γιατί έχω συγγενείς, μου έχουν πει πως πρέπει να έχω χρήματα στην τράπεζα για να κάνω την αίτηση για τον προσωπικό αριθμο. Δεν υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος καθώς δεν έχω τόσα χρήματα στην τράπεζα; Ευχαριστώ

 189. Geia sas.egw pou sas grafw eimai ena paidi apo Albania 32 eton pantremenos me dio paidia.thelw na paw suidia afou edw eimai toso kairo anergos asxoloume 14 me biomixanika dapeda monoseis taratson kai loipa.mporeite na mou peite sas parakalo otan paw ekei pou prepei na apenthintho; ti prepei na kano;?I prwtes kiniseis;?

 190. Hejsan! Hur mår du? Είμαι Νοσηλευτής (ΤΕ) και πρόκειται να μετακομίσω μόνιμα στη Σουηδία τις προσεχείς μέρες. Πέραν της μετάφρασης του πτυχίου μου, γνωρίζεται τι άλλο έγγραφο/δικαιολογητικό θα χρειαστεί να μεταφράσω; Σας ευχαριστώ πολύ!! Hej då!!!

 191. Καλημέρα Χαρη.
  Δεν μπορουμε να σας εγγυηθουμε 100% αλλά πρόσληψη με 25 ώρες την βδομαδα για τουλάχιστον ενα χρόνο συνήθως δεν υπάρχει πρόβλημα τοτε να σας δώσουν τον προσωπικο αριθμο.

 192. Καλημερα και καλες γιορτες να εχουμε…
  Δε καταλαβα κατι,αμα μπορειτε να μου διευκρινισετε….
  Σας ρωτησα για περσονουμερ αμα μια συμβαση ειναι δυνατο να γινει δεκτη (για αποκτηση περσονουμερ)με 6μηνη και με 25 ωρες εργασιας ανα εβδομαδα..?
  Και μου απαντησατε
  Το καλυτερο θα ηταν να είναι διαρκειας τουλαχιστον ενος χρονου. Με 25 ωρες την βδομαδα, μπορει να λειτουργησει.
  Ενδεχεται δηλαδη με μια συμβαση ετησιας διαρκειας και με 25 ωρες ανα εβδομαδα να μην αποκτησω το περσονουμερ???
  Φοβαμαι μην υπογραψω κανα χαρτι,μου ταξουν απο τη δουλεια οτι θα παρω περσονουμερ αλλα τελικα δε γινει κατι και χωρις περσονουμερ τα πραγματα ειναι δυσκολα,ειναι απαραιτητο οσο τιποτα εκει οπως καλα ξερετε…

  Σας ευχαριστω ξανα
  Καλες γιορτες και υγεια

 193. Είμαι 2 εβδομάδες στην Σουηδία έχω πτυχίο τεχνικού οχημάτων ψάχνω για δουλειά ότι και να είναι αυτί δουλεύω σκληρά είμαι 23 χρόνον ξέρω λίγα αγγλικά και μένω västervik To τηλ μου είναι αυτό σας ευχαριστώ πολύ 0738776274

 194. Καλησπέρα Χάρη. Το καλυτερο θα ηταν να είναι διάρκειας τουλάχιστον ενος χρονου. Με 25 ώρες την βδομαδα, μπορεί να λειτουργήσει.

 195. Πολυ καλησπερα….
  Θα ηθελα να σας ρωτησω με μια συμβαση ορισμενου χρονου (Tidsbegränsad anställning) ποσο διαρκεια πρεπει να εχει για να γινει δεκτη απο το skatteverket και να εκριθει το personnummer μου.
  Ειναι δυνατο να γινει με 6μηνη και με 25 ωρες εργασιας ανα εβδομαδα..?
  Το personnummer μου ειναι τελειως απαραιτητο (οπως και σε ολους)και δε θα ηθελα να εχω τρεξιματα με το skatteverket (μη δε μου δεχτουνε την αιτηση για personnummer).

  Σας ευχαριστω πολυ….

 196. Καλησπερα σε ολους σας
  Θελω να σας ρωτησω κατι γιατι απο το Skatteverket που προσπαθησα να μαθω δεν εβγαλα ακρη μαζι τους….
  Η συμβαση εργασιας που θα παω στο Skatteverket (μαζι με διαβατηριο)για να αποκτησω personnummer,πως πρεπει να ειναι?
  Τι πρεπει ακριβως πρεπει να αναγραφει (περα απο διαρκεια χρονου συμβασης,ωρες ανα εβδομαδα και λογικα απολαβες),μη μου δωσουν κανα μπακαλοχαρτο και δε μπορω να βγαλω personnummer.
  Θα σας ηταν ευκολο να αναρτησετε η στειλετε ενα αρχειο συμβασης σε pdf ως δειγμα,η να μου πειτε πως πρεπει να ειναι ωστε να γινει η αποκτηση του personnummer χωρις προβληματα??

  Σας ευχαριστω πολυ
  Καλη εβδομαδα

 197. Καλησπέρα Μιχαλη.
  Μπορεις να γραφτεις στον ΟΑΕΔ με αυτον τον προσωρινο αριθμό αλλα ο ΟΑΕΔ δεν σου βρισκει δουλειά, δυστυχώς.

 198. Kalhspera,
  Prin 1 mhna hmoun Souhdia k phga kateytheian ston oaed.
  Tous rwthsa an mporoun na me boithisoun sto na brw kapoia douleia wste na bgalw ton proswpiko arithmo apo thn eforia k na graftw ws anergos.
  O sumboulos pou sunanthsa ekei m eipe oti tha m bgalei o oaed enan proswrino proswpiko arithmo o opoios omws den einai o kanonikos ths eforias.
  O arithmos aytos legetai »samordningsnummer».
  O arithmos aytos bghke meta apo 3 bdomades. Egw omws eixa gyrisei Ellada k m ton esteilan me email k m eipan oti me ayton ton arithmo mporw na graftw ws anergos ston OAED.
  Epishs prin 2 ebdomades elaba ena email apo ton OAED Stokxolmhs to opoio leei na gyrisw sth Souhdia k na episkeftw amesa ena apo ta grafeia tou oaed gia na graftw ws anergos. Tha ithela na rwthsw:
  Isxuei ayto? tha me graspoun ws anergo ston oaed xwris na exw arithmo apo thn eforia alla mono ton proswrino???
  Oi anthrwpoi m lene mesw email na paw pali kai oti tha me bohthisoun na brw ergasia.Eida k monos m oti einai dyskolo na breis ergasia otan den exeis kanenan ekei. Pou mporw na apeythinthw wste na parw mia boithia gia ergasia????
  Eyxaristw polu

 199. Καλησπέρα Χάρη.
  Τα γραφουμε στις Πρακτικές συμβουλες. Το καλυτερο είναι 8ωρο αλλα και με 4ωρο υπαρχουν μεγαλες πιθανοτητες.
  Θέλεις εκτός απο διαβατήριο (ταυτοτητα) και συμβαση, επίσης διεύθυνση κατοικιας.
  Περιπου σε 2-6 βδομαδες, συνηθως έρχεται απαντηση.

 200. Χαίρεται,
  Σας συγχαίρω και σας ευχαριστώ για την ενημέρωση που μας προσφέρεται.
  Θα ηθελα να σας κανω μια ερώτηση ,
  Ειμαι ένας Non EU Citizen και θα ήθελα να μου πείτε πόσο ανέρχεται το ποσό μιας επενδύσεις που πρέπει να κάνω στην Σουηδία ώστε να πάρω άδεια διαμονής εκεί.
  Ευχαριστώ πολύ! !!

 201. Kalispera..
  Eimai 19 xronwn.. Molis teliwsa ton strato kai thelw na erthw souidia gia na doulepsw.. exw kapoia empeiria se service.. Kserw na xeirizomai poli kala H/Y alla dn kerw katholou souidika..
  Den exw spoudasei kati exw teliwsei mono to lukeio..
  Einai eukolo na vrei kapoios douleia stin souidia xwris kapoio ptuxio?
  An mporei kapoios na mou dwsei kapoies plirofories..
  Euxaristw! 😀

 202. Πολυ καλησπερα σας
  Αμα βρει κανεις δουλεια στη Σουηδια παει στην εφορια (skatteverket) και καταθεσει τη συμβαση εργασιας του,μετα απο ποσο χρονικο διαστημα θα εχει στα χερια του το personummer? Ακομα η συμβαση θα πρεπει να εχει 8 ωρες ανα εβδομαδα (fulltime) η μπορει να γινει και με 4 ωρες ανα εβδομαδα (partime)?Η μονη »χαρτουρα» που θελω (για το personummer) ειναι το διαβατηριο μου και η συμβαση απο τον εργοδοτη μου?
  Σας ευχαριστω πολυ

 203. Καλησπέρα
  Ενδιαφέρομαι να εργαστω στο αεροδρόμιο Μπρόμα η Αρλαντα έχω εμπειρία κ συστατικές επιστολές, μιλάω Σουηδικα a level κ καλα Αγγλικα Τι πιθανότητες έχω να βρω εργασία ? Εαν ναι που μπορώ να απευθυνθώ?

 204. Καλησπέρα Αργυρω. ‘Οχι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μπορει να προσλαβει οποιαδηποτε εθνικοτητας ατομα και να παρουν τον προσωπικο αριθμο. Για άτομα εκτος ΕΕ υπαρχουν μόνο κι αλλες διαδικασιες.

 205. καλησπερα κ μπραβο για την ομορφη βοηθεια που μας δινετε!!!!θα ηθελα να ρωτησω αν ενας σουηδος εργοδοτης εχει προβλημα ή κυρωσεις απο την χωρα του αν δωσει δουλεια σε 2 ελληνοπουλα ταυτοχρονα…εχει σημασια να προσλαμβανουν περισσοτερο υπηκοους σουηδιας?

 206. καλησπερα!πολυ ομορφη η δουλεια σας εδω μεσα…θα ηθελα να ρωτησω αν ειναι δυσκολο για εναν σουηδο εργοδοτη να παρει 2 ελληνες(αδελφια) στην εργασια του το ιδιο χρονικο διαστημα…θα εχει κυρωσεις η’ δυσκολια απο την χωρα του?

 207. Καλησπέρα Αγγελική.
  Εκπαιδευτικοί, αναλυτές βιοιατρικής (κάτι σαν μικροβιολογοι), γιατροι (ακόμα), φυσιοθεραπευτές, οδοντογιατροί, νοσοκομειακο προσωπικο, μηχανικοί, μάγειροι κλπ.

 208. Καλησπερα Γιωργο.
  Θα ρωτησουμε, αλλα πρώτη φορά ακούμε για κωδικο φορέα. Μαλλον θα εννοουν αυτό που γράφουμε στα σουηδικά στο τελος. Πρέπει αυτο να το ρωτήσεις είτε στην Ελλάδα, ειτε εδώ.
  Εδω το αντιστοιχο ΙΚΑ λεγεται, Försäkringskassan, huvudkontor, Stockholm, SE.

 209. Καλησπέρα σας και καλή δύναμη σε οτι κάνετε.
  Θα ήθελα να σας ρωτήσω ποιο είναι το αντίστοιχο ΙΚΑ εδώ στη Σουηδία γιατί θέλω να συμπληρώσω το έντυπο S1 για την υγειονομική περίθαλψη.
  Και πιο συγκεκριμένα θα ήθελα να ρωτήσω αν ξέρει κάποιος, ποιος είναι ο «Κωδικός Φορέα» του αντίστοιχου ΙΚΑ της Σουηδίας.
  Αυτή τη στιγμή διαμένω στη Στοκχόλμη. Αν γνωρίζει κάποιος οτιδήποτε σας παρακαλώ να το μοιραστείτε μαζί μου καθώς είμαι σχετικά καινούριος στη Σουηδία. Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.
  Γιώργος

 210. Καλησπέρα Αγγελική
  Υπάρχουν βιολογοι αλλα δεν υπάρχουν δουλειές. Γύρω στις 2-3 σε όλη την Σουηδία, ενώ υπάρχουν πολλοί πτυχιουχοι βιολογοι.

 211. euxaristw gia th bohtheia
  ean exw teleiwsei to biologiko sto aristoteleio panephsthmio einai eukolo me ayth thn idikothta na brw douleia?
  Yparxei ayth h idikothta sth souidia?(GIATI EXW AKOUSEI PWS DEN YPARXEI SAN IDIKOTHTA)

 212. Καλησπέρα Αγγελική.
  Πρεπει για να κανεις μεταπτυχιακο να κάνεις αιτηση σε κάποιο Πανεπιστήμιο στη Σουηδία. Εξαρταται την σχολή και την ειδικοτητα, για να κρινει καποιος αν είναι δύσκολο η ευκολο. Το απολυτήριο δεν το βλεπουν, για το μεταπτυχιακό.

 213. geia sas,
  legomai agelikh
  tha hthela na sas rwthsw an einai eukolo na brw douleia sthn souidia an exw teleiwsei to panephstimio sthn ellada kai thelw na kanw metapthxiako sth souidia.
  einai eukolo na kanw metapthxiako sth souidia?
  blepoun katholou to apolhtirio tou lukeiou?

 214. Γεια σας,
  Ειμαι ενα φοιτητής 20 χρονων και θα σπουδασω στο Örebro, Filmprogram. Τώρα προσπαθω να βρω ενα δωματιο. Δικαιουμαι bostadsgaranti αλλα ακομα δεν εχω παρει κατι. Υπαρχει καποιος Έλληνας που θελει να νοικιασει ενα δωματιο για καποιο χρονικο διάστημα?
  Το email μου ειναι thanassisdirect@hotmail.com
  Ευχαριστω.

 215. Καλησπέρα Γιάννη.
  Πρέπει να είσαι εδώ για να βρεις κάτι και δεν είναι και τόσο εύκολο, ιδίως στις μεγάλεις πόλεις.

 216. ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΛΕΓΟΜΑΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΛΕΙΠΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΕΒΩ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΠΙΤΙ ΔΩΜΑΤΙΟ ΕΧΩ ΓΕΝΝΗΘΕΙ ΣΟΥΗΔΙΑ ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟ ΔΟΥΛΕΙΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΣΠΙΤΙ ΤΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΚΑΝΩ?

 217. Καλησπέρα Αγγελική.
  Εδώ το δημοτικό αρχίζει όταν το παιδί είναι 7 χρονών και όχι 6 όπως στην Ελλάδα. Αν είσαστε στη Σουηδία δηλαδή θα χάσει χρόνο αλλά ταυτόχρονα αν δεν ξέρει σουηδικά θα υπάρξει υποστηρικτική διδασκαλία. Δηλαδή θα μπεί σε τάξη αλλά θα πηγαίνει κάποιες ώρες εντός προγράμματος σχολείου για να του κάνουν εντατικά μαθήματα στα σουηδικά ή σε άλλα αντικείμενα σπουδών.
  Ελληνικό σχολείο δεν υπάρχει. Υπάρχει μόνο σχολείο ελεύθερου χρόνου, δηλαδή Κέντρο γλώσσας όπως λένε με τον καινούριο νόμο http://grekiska-skolan.se/el/default.asp

 218. Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για την εξαιρετική δουλειά και τη βοήθεια που δίνετε στον κόσμο.

  Θα ήθελα παρακαλώ πολύ να ρωτήσω τι ισχύει με τα σχολεία. Ο γιός μου είναι 10 χρονών και θα πάει Πέμπτη εδώ στην Ελλάδα αλλά από ότι διαβάζω Ελληνικό (αμιγώς) σχολείο δεν υπάρχει στη Στοκχόλμη. Οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα ήταν πολύτιμη.

  Ευχαριστώ πολύ
  Αγγελική

 219. Παιδια καλησπερα κ’χρονια πολλα!Ειναι μεγαλη η βοηθεια που προσφερετε μεσω του σαιτ σας. Θα ηθελα να σας ρωτησω το εξης: μια Ελληνιδα που επιθυμει να μεινει εγγυος κ’να τεκνοποιησει στη Σουηδια-με την προυποθεση οτι εχει βρει δουλεια εκει- τι δυνατοτητες εχει να λαβει καποια απο τα επιδοματα μητρότητας και ποια θα ειναι αυτα;
  Ποσο καιρο θα πρεπει να ζει η να εργαζεται εκει ;
  Ευχαριστω για την απαντηση σας!
  Φιλικα,
  Κωνσταντίνα

 220. Καλησπερα!!! εξαιρετικη δουλεια που καλυπτει τους παντες!! αν ειναι ευκολο να επισυναψετε και ενα link απο καποιο δημοσιο φορεα που να αναφερει ξεκαθαρα οτι δεν χρειαζεται αδεια παραμονης…Ευχαριστω πολυ!

 221. Καλησπέρα Αγγελική.
  Αν φύγεις παραπάνω από 6 μήνες τότε σταματάει να ισχύει ο προσωπικός αριθμός. Δηλαδή παγώνει και αν έρθεις αργότερα, παίρνεις τον ίδιο αριθμό αλλά θα πρέπει να ξεκινήσεις την διαδικασία πάλι από την αρχή.

 222. Γειά σας, κατά καιρούς μου έχετε λύσει πολλές απορίες και σας ευχαριστώ πολύ για αυτό. Θα ήθελα να μάθω 1.αν γυρίζοντας πίσω στην Ελλάδα το personnummer παύει να ισχύει ή αν πρέπει να κάνω κάποια διαδικασία παύσης ισχύος και 2.αν επιστρέψω στη Σουηδία μετά από κάποιο καιρό πάλι για δουλειά θα ισχύει? Ευχαριστώ πολύ

 223. Καλησπέρα και πάλι Τατιάνα.
  Από την ώρα που ο άντρας σου έχει πρόσληψη και έχει πάρει τον προσωπικό αριθμό και δουλεύει πλήρους απασχόλησης, τότε σας καλύπτει η ασφάλεια κι εσας (και το παιδί φυσιολογικά).

 224. Καλησπέρα και πάλι ευχαριστώ που μου απάντησες.. Να ρωτήσω και κάτι άλλο ο.άντρας μου βρήκε δουλειά στην Σουηδία η ασφάλεια και η ιατροφαρμακευτικα κάλυψη πότε ξεκινάει εμένα και το παιδί μπορεί να μας καλύψει?δηλαδή να ανεβούμε όλοι μαζί η ένα διάστημα μέχρι να κατοχυρώσει την ασφάλεια είναι καλύτερα να ανέβει μόνος και μετά εμείς?ευχαριστώ και πάλι είναι πολύ σημαντικό το κομμάτι της κάλυψης για το παιδι γιατί πιο πολύ για ιατρικούς λόγους θέλουμε να ανεβούμε..

 225. Καλησπέρα Τατιάνα.
  Δυστυχώς η ευρωπαική κάρτα ασφάλισης ισχύει μόνο για τα επείγοντα περιστατικά. Αυτό σημαίνει ότι για σας και το παιδί δεν θα έχετε ασφάλιση και περίθαλψη αν δεν έχετε πάρει τον προσωπικό αριθμό. Το S1 από ότι έχουμε καταλάβει είναι σχεδόν αδυνατον να το πάρετε από το ΙΚΑ, και επίσης σημαίνει ότι πρέπει να έχετε ένα εισόδημα γύρω στα 15.000 ευρώ τον χρόνο.

 226. Καλησπέρα θέλω να μετακομίσω με την οικογένεια μου στη Σουηδία αλλά έχω ένα παιδί άμεα που χρειάζεται κάποια φάρμακα κάθε μήνα,εδώ έχω ασφάλεια αν πάμε σουηδια όμως πως μπορώ να έχω την κάλυψη στα φάρμακα μέχρι να πάρω το personal number κι όταν το πάρω καλύπτεται ιατροφαρμακευτικα το παιδι μου? Η κάρτα του πολίτη δεν καλύπτει από ότι έχω καταλάβει. Το S1 πώς λειτουργεί?

 227. Καλησπέρα Μαρία.
  Για να διδάξεις στη Σουηδία θα πρέπει να έχεις κάνει παιδαγωγικά και να έχεις κάνει αναγνώριση πτυχίου.
  Αναγνώριση κάνεις εδώ: http://www.uhr.se/sv/Information-in-English/Qualifications-recognition/
  Για σχολεία που διδάσκουν στ΄αγγλικά, δες εδώ: http://nacka.engelska.se/
  http://eskungsholmen.se/
  http://www.engelskaforskolan.se/
  http://englishschool.se/en/index.php
  http://www.theenglishschool.se/
  http://www.engelskagymnasiet.se/
  http://www.esn.se/
  http://enskede.engelska.se/
  http://tyreso.engelska.se/en

 228. Καλησπερα,εχω ακουσει οτι το μεγαλυτερο μεροσ του πληθυσμου γνωριζει πολυ καλα αγγλικα στην σουηδια και οτι τα παιδια μαθαινουν απο πολυ νωρισ αγγλικα.Θα ηθελα να μαθω ποιεσ ειναι οι προοπτικεσ εργασιεσ για μια καθηγητρια αγγλικων.Εχω τελειωσει αγγλικη φιλολογια και ειμαι 28 ετων.Που θα μπορουσα να εργαστω?Επισησ το πτυχιο μου αναγνωριζεται στην σουηδια?Δεν γνωριζω ακομη σουηδικα αλλα θα ηθελα να ξερω τισ προοπτικεσ ειτε ξερω σουηδικα ειτε οχι.Ευχαριστω παρα πολυ..

 229. kalispera apo ellada eim 23 eton psakno duleia sto eksoteriko eko diploma odigisis B/C kategoria psakno duleia ke sta resataurant tl 6996967677

 230. Καλησπέρα Κώστα.
  Θα είναι πολύ δύσκολο, χωρίς γνώση της σουηδικής να βρείς δουλειά. Βέβαια ποτέ δεν ξέρεις αλλά οι πιθανότητες είναι πάρα πολύ μικρές. Μπορείς τώρα να μείνεις Σουηδία χωρίς άδεια παραμονής, δηλαδή δεν χρειάζεται όπως γράφουμε να δείξεις κάποια λεφτά, αλλά δεν είσαι και στο σύστημα. Αν πάθεις κάτι θα έχεις προβλήματα, εκτός αν είναι επείγον περιστατικό και έχεις την ευρωπαική κάρτα ασφάλισης.
  Αν βρεις δουλειά και μένεις σε φίλους, βοηθάει να πάρεις τον προσωπικό αριθμό.

 231. Καλημέρα σας και συγχαρητήρια για την προσπάθεια και την διάθεσή σας να βοηθήσετε συμπατριώτες. Θα ήθελα τη συμβουλή σας για την περίπτωσή μου: Μένω και σπουδάζω Ελλάδα, σε ένα χρόνο περίπου θα πάρω το πτυχίο μου και θα ηθελα να συνεχίσω με μεταπτυχιακές σπουδες στην Στοκχόλμη και να μείνω μόνιμα εκεί. Αναρωτιέμαι όμως αν μπορώ να έρθω από τώρα, το χειμώνα, έτσι ώστε να ξεκινήσωνα μαθαίνω τη γλώσσα. Υπάρχει περίπτωση να βρω δουλειά; Αν δεν βρω, θα πρέπει να έχω 120000κορόνες μίνιμουμ στην Τράπεζα για ενα χρόνο; Στην περίπτωση μου, έχω φίλους στην Στοκχόλμη που θα με φφιλοξενήσουν για οσο χρειαστεί, μπορεί να φανεί καπβς χρήσιμο στην παραμονή μου εκεί(από θέμα γραφειοκρατίας) Σας ευχαριστώ πάρα πολυ για το χρόνο σας!

 232. Ενοικίαζω επιπλωμενο δώματιο στο κέντρο του Μαλμοε στην τιμη 4000 συμπεριλαμβανομενου ολων των λογαριασμων. Ο λόγος που γραφω εδω ειναι επειδη θα προτιμούσα καποιον Ελληνα. Για περισσοτερες πληροφοριες στο email sidkostas@hotmail.com.
  Ευχαριστω Κώστας.

 233. Καλημέρα Μαρία.
  Για σένα θα είναι δύσκολα χωρίς σουηδικά αλλά υπάρχουν κάποιες πιθανότητες, ιδίως σε ξενοδοχεία, αν ψάξεις, μικρές όμως.

 234. Paidia kalispera kai sigxaritiria gi auto to site, exo minei afoni me tin voithia sas. Diavasa ta parapano kai einai megali i prospathia pou kanete.
  Zoume sto londino me to agori mou kai skeftomaste na erthoume Souidia, to agori mou einai chef kai gnorizoume apo tora (apo enan filo tou) pos gi auton einai eukoli i euresi ergasias sti Stokxolmi. Ego apo tin alli exo agxothei gia to kata poso tha borousa na vro douleia stin arxi (safos an erthoume tha ksekiniso na matheno souidika)gia tin ora omos xoris na milao souidika,( milao Agglika, Ispanika poli kala, kai ligotero kala 🙂 portogalika kai gallika) iparxei dinatotita na doulepso se kapio ksenodoxio i se magazia tupou starbucks gia arxi??

 235. kalispera pedia k apo mena k pali tha ithela na sas euxaristisw para poli gia oles tis voithies p mou dwsate k tha ithela an borousate na m apadisete se 1 erwtisi …1…pira tilefono sto malmo gia to uppehalstraat kai m ipan oti apo tis 1 maiou exei katargithi kai oti boro na minw ark ina exw doulia kai dn xerw an isxoii?? euxaristo

 236. Geia sas, etoimazomai se liges meres na metanasteysw sth Souidia. Exw kleisei dwmatio gia 25 meres. den mporw na meinw parapanw dustuxws, den exw thn oikonomikh dynatotha.Milaw aptaista agglika. Kserw oti prepei na bgalw proswpiko arithmo k na graftw ston Oaed ws anergos alla m exoun pei oti sxetika me thn adeia paramonhs den einai aparaithth giati ws ellhnas poliths mporeis na meineis k na ergasteis exontas to diabathrio s. Isxuei ayto???
  Epishs, mhpws kseroume panw katw poso kairo kanei o oaed na s brei kapoia douleia, ws aneidikeutos ergaths, katharisths h se kapoio estiatorio? otidhpote dld. ??? eyxaristw polu

 237. Καλημέρα Γιάννη.
  Μπορείς να βρείς δουλειά και σπίτι χωρίς την άδεια παραμονής. Για να μπορέσεις όμως να πάρεις την άδεια παραμονής, πρέπει να τα έχεις γιατί είναι προυπόθεση για να πάρεις αργότερα την μόνιμη άδεια παραμονής και ίσως αν θέλεις αρκετά αργότερα την υπηκοότητα.

 238. καλημερα! χρονια πολλα! ειμαστε 2 αποφοιτοι ιατρικης σχολης με πτυχιο απο το αριστοτελειο πανεπιστημιο. ενδιαφερομαστε για τις ειδικοτητες αιματολογια και νευρολογια. εκτος απο το θεμα της γλωσσας, ποσο ευκολο η δυσκολο αντιστοιχα θα ειναι η ευρεση νοσοκομειου για ειδικοτητα σε αυτους τους 2 τομεις? ευχαριστω εκ των προτερων!

 239. Καλησπέρα σας.
  Διαβαζοντας ολη αυτη τη σελιδα αλλα και τα link που δινετε θελω να κανω μια ερωτηση.
  Μπορει να φανει χαζη ερωτηση ισως επειδη κατι δε καταλαβα ή μου ξεφυγε, αλλα δεν είναι περιεργο για να βγαλεις αδεια παραμονης στη Σουηδια να εχεις ηδη δηλωσει σπιτι και εργοδότη?

  Αφου για να τα εχεις ολα αυτα (σπιτι και προυπηρεσια) πρεπει ήδη να ζεις στη Σουηδια, αρα ηδη να εχεις αδεια παραμονης.

  Μηπως μου ξεφευγει κατι? Παρακαλω διαφωτειστε με!

 240. Καλησπέρα Τάσο.
  Χρειάζονται τα σουηδικά γιαυτές τις δουλειές, πέρα από το ότι θα πρέπει να κάνεις και αναγνωρίσεις πτυχίου για να πάρεις κι εδώ την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος.

 241. Kαλησπερα!!ειμε ηλεκτρολογος υδραυλικος με χαρτια και αδειες.Πως μπορω να βρω δουλεια!!υπαρχει ζητηση στη δουλεια μου΄΄ τι πρεπει να κανω΄΄μπωρειτε να μα βοηθησετε?Ευχαριστω ΤΑΣΟΣ!!

 242. Καλησπέρα Κική.
  Καλό θα ήταν να μας πεις τι ακριβώς θέλεις να μάθεις, να δούμε αν μπορέσουμε να βοηθήσουμε στις πληροφορίες.

 243. Kalispera se olous eimai anergi edw kai 1 xrono exw teleiwsei boh8os brefonipiokomou kai texnikos farmakwn o suzhgos mou einai odhgos se conteiner edw kai 4 xronia gnorizei agglika egw pera apo tin mitriki kai ta germanika tipote allo 8a 8elame na epixeirisoume na metanasteusoume stin souidia alla exoume kai mia mpoumpou 2 etwn kai einai o monos logos pou mas diskoleuei h prosarmogi kai h diapaidagwgisi tis mikri 8a mporousate an dn sas itan kopos na me enhmerwsete gia auto to 8ema…8a hmoun evgnomwn!

 244. Kalispera sas k sigxaritiria gia to ergo pou kanete! Eimqi politikos mixanikos me 5 xronia peira ws civil estimator k me master sti doiikisi epixirisewn k eidikotita sto health and safety. Iparxoun tetoies doulies sti souidia, afou mathw ti glwssa ennoeite.giati apo oti eida perisaotero mixanologous mixanikous zitane.euxaristw

 245. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ Κ ΑΠΟ ΜΕΝΑ.ΕΙΜΑΙ 38 ΕΤΩΝ Κ Ο ΣΥΖΗΓΟΣ ΜΟΥ 42.ΕΧΟΥΜΕ Κ ΕΝΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙ 18 ΜΗΝΩΝ.ΕΓΩ ΕΙΜΑΙ ΠΕΠΕΙΡΑΜΕΝΗ ΚΟΜΜΩΤΡΙΑ Κ Ο ΣΥΖΗΓΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ.ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΤΟ 2015 ΑΦΟΥ ΜΑΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΓΛΩΣΣΑ.ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΑΝ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΜΕΝΑ;

 246. Καλησπέρα Αργύρη.
  Αν είναι έτσι όπως λές είναι λάθος αλλά δεν φταίνε οι ίδιοι. Αν εσύ παίρνεις 250 κορώνες για 10 ώρες θα πρέπει να οργανωθείς, να απαιτήσεις να δουλεύεις με ανθρώπινα ωράρια και ανθρώπινους μισθούς!
  Να μην ζηλεύεις, να παλεύεις για το δίκιο.

 247. kalispera,katarhin ehis dikio an les gia iponooumena ke zilia.ne ehis dikio,parola pou eho kalou filous apo hores me polemous giati zoume mazi,omos min me katigoris gia ola den xeri kanis tin prosopiki zoi tou alou ,ne zilevo ,vlepo 6hrona pedakia apo aftous pou zilevo na ehoun ifon tamplet ,na milao mazi tous giati agorasane 3d tv,ehoun amaxi,menoun se vila ,ne zilevo,giati meno se hirotero spiti apo oti iha stin elada,fernoun tis oikogenies tous ,den thelo na anixo tin siziti ,ehis dikio omos,ala ase ke mas na leme ENA parapono,doulevo 10 ores gia 250korones,ke erhonde sto sfi ke pinoun kafe,ke lene den psahnoun gia doulia,ime paralogos,sizitisi kanoume,ta vlepis ki esi min les oti den ine etsi,efharisto

 248. Καλησπέρα Αργύρη.
  Ακριβώς επειδή είσαι παντρεμένος με Σουηδέζα έχεις uppehållstillstånd κι όχι uppehållsrätt κι γιαυτό μπορείς να το πάρεις. Τώρα τα σχόλια σου για τους πρόσφυγες, άστα, μάλλον δεν ξέρεις και αφήνεις υπονοούμενα (μπορούν να πάρουν το μπονους όπως κι εσύ, και δικαιούνται δάνειο που πρέπει να το επιστρέψουν για να αγοράσουν έπιλα για το σπίτι.
  Οι πρόσφυγες έρχονται λόγω πολέμων, βασανιστηρίων κλπ, μην τους ζηλεύεις λοιπόν, μάλλον δεν θα ήθελες να περάσεις κι εσύ τέτοιες καταστάσεις.

 249. kalispera,ne den xero an katergite,emena mou to dosane,(pandremenos me souideza)mia gnostimou ala apo alvania estile ke afti ala den xero ti ehi gini,oso gia tous prosfiges afti ta pernoun hondra den hriazonde mponous,makari na ehoume ke ales voithies ki emis

 250. Καλησπέρα Αργύρη.
  Το SFI bonus θα καταργηθεί από 1 Ιούλη 2014. Επίσης για να το πάρεις πρέπει να έχεις uppehållstillstånd η να είσαι πρόσφυγας. Οι κάτοικοι χωρών/μελών της ΕΕ δεν το δικαιούνται (EU- eller EES-medborgare. Du som är EU- eller EES-medborgare och har uppehållsrätt kan inte ansöka om Sfi-bonus. Mer om regelverket för Sfi-bonus kan du läsa här: Information för EU- eller EES-medborgare (Länk till annan webbplats, http://www.skolverket.se/fortbildning-och-bidrag/statsbidrag/sfi-bonus/regelverket-1.187702) eller kontakta SFI-centrum på måndagar 09.00 – 10.00 och torsdagar 15.00 – 16.00 för särskild information.) http://www.stockholm.se/ForskolaSkola/Svenskundervisning-for-invandrare-sfi/SFI-bonus/

 251. kalispera,ida tin apandisi ston kleanthi,ti enoite orio 6 minon,to mono pou dinoun sto sfi ine ENA bonous ala ishi gia aftous pou tha vgaloun tis taxis b,c d mesa se 14 mines apo totes pou irthan stin souidia,ego evgal tin b,ke se ENA mina tha mou valoun 6000kr,an vgoun ke oi oi tris taxis sto hroniko diastima afto ine mehri 12000kr,kali sinehia

 252. Καλημέρα Κλέανθη.
  Θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στα ερωτήματά σου.
  1. Αν έχεις προσωπικό αριθμό πληρώνεις για το νοσοκομείο, όπως οι Σουηδοί. Αν δεν έχεις, τότε η κάρτα από Ελλάδα, ισχύει μόνο για επείγοντα περιστατικά.
  2. Τα μαθήματα σουηδικών είναι δωρεάν από τον δήμο. Δεν δίνουν κάποιο μισθό. Αυτό γίνονταν πριν πολλά χρόνια κι έχει καταργηθεί για μετανάστες.
  3. Το όριο είναι 6 μήνες.
  4. Είναι πολύ παράξενο που περιμένεις τόσο πολύ. Θα σου λεγαμε να πάρεις ένα τηλέφωνο, να ρωτήσεις τι γίνετε. Κανονικά θα έπρεπε να είχε απόφαση (θετική ή αρνητική μέσα σε μερικές βδομάδες).
  5. Αν έχεις επιστροφή φόρου τότε σου έρχεται τον επόμενο χρόνο. Θα έρθει σύντομα η φορολογική δήλωση για το οικονομικό έτος 2013 και θα πρέπει να την στείλεις μέχρι τις αρχές Μάη του 2014 στην εφορία. Αν έχεις ερωτήσεις, πάρε επαφή μαζί μας, όταν θα σου έρθει η δήλωση.

 253. kalispera sas me lene kleanthi kai ime 10 mines stin souidia tha ithela na sas kanw kapies erwtisis kai an ine dinaton na me exipiretisete…1.. otan thelis na kanis exetasis sto nosokomio plirwnis oi oxi?metrai dld i karta asthenias apo to ika 2.. otan pas gia mathimata souidikon dn apetite to kratos na s dwsi kapio mikro mistho giro stis 2000 korones? 3…otan exeis teliwsi tin doulia s poso ine to orio mexri na vris alli doulia oste na min exeis provlimata me ta xartia pou perimenw… 4… perimenw to uppehallstraat 10 mines twra kanoniika dn tha prepi na exi vgi ? 5.. otan exeis 7 mines ergasias to kratos s epistrefi pisw kapia xrimata apo to skatt pou s exei kratisii?

 254. υπαρχει περιπτωση να βρει καποιος δουλεια χωρις να εχει καποια ειδικοτητα?εγω δλδ.μονο ενα απολυτηριο τεχνικου λυκειου κ ενα διπλωμα επαγγελματικο οδηγησης.

 255. Καλησπέρα Νεκτάριε.
  Για οπτικούς υπάρχουν δουλειές αλλά δεν ξερω αν χρειάζεται για σας συμπληρωματικές σπουδές ή κάτι άλλο. Τα σουηδικά επίσης είναι απαραίτητα. Για γραφίστες είναι δύσκολα τα πράματα.

 256. Καλησπέρα Γιάννη.
  Χρειάζονται σουηδικά για να εργαστείς σαν οικοδόμος. Υπάρχουν ακόμα δουλειές αλλά όχι τόσο πολλές όπως πριν.

 257. Καλησπέρα

  Είμαι νόμιμος μετανάστης στην Ελλάδα εδω και 22 χρόνια και είμαι οικοδόμος με κάρτα δεκαετίας. Επίσης είμαι 45 χρονών γνωρίζω μόνο Ελληνικά και Αλβανικά αλλά δεν γνωρίζο Σουηδικά και ήθελα να μάθω αν θα ήταν έυκολω να εργαστό στην Σουηδία ως οικοδόμος.

  Με εκτίμιση Γιάννης.

 258. Καλησπέρα GIO.
  Θα πρέπει όταν είσαι εδώ να κάνεις αναγνώριση πτυχίου. https://www.yrkeshogskolan.se/Higher-Vocational-Education-HVE/

  Ίσως θα πρέπει να κάνεις συμπληρωματικά μαθήματα. Επίσης θα πρέπει να ξέρεις πολύ καλά σουηδικά, μιάς και υπάρχουν ζητήματα ασφάλειας.
  Πάντως υπάρχει ζήτηση αλλά εδω έχουν διαφορετικές κατηγορίες (ηλεκτρολόγους κύρια που δουλεύουν με υψηλή τάση, εγκαταστάσεων κλπ). Δεν έχουμε δει γενικά ηλεκτρολόγους, μάλλον υπάρχει πιό μεγάλη εξιδείκευση.
  http://www.ecy.com/english/default.asp
  http://www.arbetsformedlingen.se/yrkena-o?url=1119789672%2FYrken%2FYrkesBeskrivning.aspx%3FiYrkeId%3D182&sv.url=12.78280711d502730c1800072

 259. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ
  Μια απορια ακομα . ηλεκτρογος απο ιεκ δηλ μεταδευτεροβαθμιας εκπ/σης με προυπ/σια αλλα ανευ αδειας ασκησεως,μηπως γνωριζεται τις προυποθεσεις για εργασια στη σουηδια,να συμπληρωσω οτι διατηρω κ την σουηδικη υποικοοτιτα

 260. καλημερα παιδια εχω παει ηδη 3 φορες σουιδια,εχω γυρισει με τα ποδια ολοι την στοκχολμη παρα πολλες φορες εχω αφησει ατελειωτα βιογραφικα εχω εξαπατυθει απο ελληνα με συνεργειο καθαρισμου καθως με εβαλε να δουλεψω 2 βδομαδα με το σκεπτικο ειναι θα ειναι πρακτικη επειδη δεν ειχα εμπειρια πανω στο αντικειμενο κ μετα θα με εκανε προσληψη κ θα με βοηθουσε να παρω τα νουμερα κ οπως ειναι λογικο κ μετα το τελος της δευτερης βδομαδας με εδιωξε…ετσι κ η 3 φορες που εχω αναιβει ηταν αποτυχειμενες…απλα επειδη δεν βλεπω μελλον στην ελλαδα κ δεν το βαζω κατω σκεφτομαι την ανοιξει να ξανα αναιβω στοκχολμη..αμα καποιος ξερει κατι για δουλεια οτιδηποτε ας στειλει ενα μυμημα εδω η εσεις παιδια αν γνωριζετε κατι να βοηθισετε την κατασταση…

 261. Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την άμεση απάντηση. Κάνετε πολύ καλά την δουλειά σας! Να είστε καλά.

 262. Καλησπέρα GIO!
  1. Αν είσαι Σουηδός υπήκοος τότε δεν χρειαζόσαστε καν το S1.
  Αν ερθετε στη Σουηδία, εσύ ενεργοποιείς το προσωπικό σου αριθμό στην Εφορία και η γυναίκα σου ζητάει άδεια παραμονής επειδή είναι παντρεμένη με Σουηδό (uppehållstillstånd). Δεν θα ζητήσει άδεια παραμονής σαν κάτοικος μέλος της ΕΕ (uppehållsrätt) γιατί ισχύουν άλλα πράματα.
  https://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Flytta-till-nagon-i-Sverige/Ansok-om-uppehallstillstand/Sa-ansoker-du/Ansok/Gift-registrerad-partner-eller-sambo-sedan-tidigare.html
  2. Δεν χρειάζεται να κάνει SFI αν ξέρει καλά σουηδικά. Μπορεί να κάνει ένα τέστ για να δούν σε τι επίπεδο είναι στα σουηδικά. Για να δείτε αν μπορεί να δουλέψει με τη δικηγορία θα πρέπει να απευθυνθείτε στον δικηγορικό σύλλογο http://www.advokatsamfundet.se/
  3. Απ΄ότι ξέρουμε όχι δεν χρειάζεται κάποιο έγγραφο από την Ελλάδα. Πάρτε βέβαια ότι τίτλους σπουδών έχετε κλπ.
  4. Καλό κουράγιο και σε σας!

 263. Καλησπέρα σας,

  Είμαι Σουηδός Υπήκοος και παντρεμένος με Ελληνίδα, γνωρίζουμε καλά Σουηδικά καθώς κάναμε μαθήματα στην Ελλάδα και σκεφτόμαστε να μετοικήσουμε στην Σουηδία για εργασία. Τα ερωτήματά μου είναι τα εξής:
  1/. Χρειάζεται το έντυπο S1 να είναι πρόσφατης ημερομηνίας ή δεν παίζει ρόλο?
  2/. Η σύζυγος η οποία γνωρίζει αρκετά καλά Σουηδικά και είναι δικηγόρος θα πρέπει να τελειώσει πρώτα το SFI και να βρεί εργασία ή μπορεί να εργαστεί και ως σύμβουλος δηλ. Paralegal ως ισχύει στην Μ. Βρετανία?
  3/. Γνωρίζετε εάν η αρμόδια αρχή στην Σουηδία χρειάζεται κάποιο έγγραφο από την Δ.Ο.Υ στην Ελλάδα?
  4/. Καλό κουράγιο!

  Σας ευχαριστώ πολύ

 264. Καλησπέρα Γιώργο.
  Το ωρομίσθιο είναι πολύ χαμηλό, σίγουρα είναι κάτω από τη σύμβαση εργασίας και τον κατώτατο ωρομίσθιο, σύμφωνα με την σύμβαση. Κανονικά ο εργοδότης δεν μπορεί να τα κάνει αλλά αν οι εργαζόμενοι δεν ξέρουν σουηδικά είναι εύκολο να τους κοροιδέψει. Τι δουλειά είναι; Αν θέλεις στείλε μας μέηλ να σου δώσουμε το τηλεφωνο μας να μιλήσουμε.

 265. Καλησπερα!
  θα ηθελα να ρωτησω αν οι 60 κορωνες την ωρα-μετα το skatt- θεωρουνται πολυ χαμηλο μεροκαματο εδω στην Σουηδια και εαν μπορει ο εργοδοτης με καποιο τροπο να αποφυγει τους φορους,να κανει δλδ προσθαφερεσεις εις βαρος των εργαζομενων η συμφωνια για τα χρεη του διοτι εχω υποψιες.
  Ευχαριστω πολυ

 266. h efosia kani pola seminaria,ke se voithai vima vima gia na anixis mia epihirisi,iha parevrethi se ENA ton noemvrio,nomizo ginonde 2 to mina ala prepi na klisis randevou,vevea ine sta souidika,ala ine pio efkola,apo elada,ke kiriotero den ehis teve,ola meso tou fpa,to dikotous mam,ke iste ke asfalismenoi oloi,elate na anixoume ke emis oi elines epihirisis tha ine oreo,oi araves ehoun to 90% ton magazion pitsarion kebab,gia aftous itan efkola

 267. Καλησπέρα και πάλι Μάριε.
  Τότε είναι πιό εύκολο σε σχέση με εστιατόριο. Θα πρέπει να ξέρεις κάποιον που θα εμπιστεύεσαι και θα ξέρει καλά σουηδικά. Θα πρέπει να ξέρεις τι ισχύει σε σχέση με τα εργασιακα, για το προσωπικό αλλά και σε σχέση με φορολογία, ΦΠΑ, αγορές κλπ. Επίσης ζητήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και άλλα. Αυτά είναι μερικά που πρέπει να ξέρεις.
  Δες κι εδώ http://www.skatteverket.se/servicelankar/otherlanguages/inenglish/employersbusinessescorporations.4.70ac421612e2a997f85800095906.html

 268. Καλησπέρα Μάριε.
  Είναι δύσκολο να ανοίξεις δική σου επιχείρηση, αν δε ξέρεις κάποιους για να σε βοηθήσουν με τα σουηδικά, γραφειοκρατικά ζητήματα και το τι ισχύει. Εξαρτάται επίσης τι εννοείς δικό σας. Εστιατόριο για παράδειγμα είναι πιό δύσκολο σε σχέση με ένα κατάστημα ρούχων.

 269. KALHSPERA
  PROKEITE NA METANASTEUSW STH SOUIDIA SE 2 VDOMADES MAZI ME THN EGUO GUNAIKA MOU!!!
  H MHTERA MOU KAI H ADERFH MOU MENOUN KAI DOULEUOYN STH UPPSALA!!
  EXOUME KAPIES OIKONOMIES STIN AKRH KAI THELOUME NA ANOIKSOUME MIA EPIXEIRISH POSO EUKOLO H POSO DISKOLO EINAI NA KANOUME KATI DIKO MAS?!!!
  EUXARISTW!!!

 270. Καλησπέρα Γιώργο.
  Ναι είναι παράνομο. Κάθε μήνα πρέπει να σου δίνει απόδειξη μισθοδοσίας. Πρέπει να το απαιτήσεις. Το καλύτερο είναι να είσαι στο σωματείο που ανήκεις και το σωματείο σου να κάνει επαφή μαζί του και να το απαιτήσει.

 271. Καλησπέρα Ιωάννα.
  Αν ο αρραβωνιαστικός σου είναι σουηδός υπήκοος, τότε είναι ευκολότερα να πάρεις άδεια παραμονής. Εδώ στα σουηδικά http://www.migrationsverket.se/Privatpersoner/Flytta-till-nagon-i-Sverige.html κι εδώ στ΄αγγλικά http://www.migrationsverket.se/English/Private-individuals/Moving-to-someone-in-Sweden.html
  Γράφουμε στις πρακτικές συμβουλές τι να κάνετε. Το ίδιο και για τα υπόλοιπα που ρωτάς.

 272. θελω να μεταναστευσουμε σουηδια!ο αρραβωνιαστικος μου ειναι σουηδος υπηκοος. εαν παντρευτουμε θα εχω τα δικαιωματα να μεινω εκει χωρισ αδεια μεταναστευσης? τι πρεπει να κανουμε στην αρχη και σε ποια σελιδα μπαινω για να κανω αιτηση για σπιτι και σε ποια για δουλεια

 273. Καλημερα!
  Δουλευω εδω και 5 μηνες και δεδομενου οτι πρεπει να παω στην υπηρεσια μεταναστευσης χρειαζομαι και τις αποδειξεις των τελευταιων 3 μηνων τις οποιες το αφεντικο δεν εχει δωσει παρ ολο που υπογραφω.Μπορει να το κανει σκοπιμα λογω εφοριας η να κλεβει?Ειναι παρανομο που τα κραταει?

  Ευχαριστω εκ των προτερων

 274. kalispera,iparhoun poloi elines pou zoun se apognosi,parola afta den thelo na vlepo elines na strefonde enandionmas emas tous neofertous ,opos ke to andistrofo,parola afta simveni ke tora mesa apo edo,den tha miliso gia mena pros ta esas giati idi epititheste,proton den opa potes oti elines ine magazatores ,den edosa efthin se ergazomenous ipa oti anthropoi misthotoi mporoun na voithisoun an theloun,tora afto mpori na erminefti opos simferi ton kathena,oi souidia den ine opos itan prin 20 hronia otan imoun (ehoun alaxi pola ,ke pos mas vlepoun emas pleon )alithia poi ftene?ego ?oi aftoi pou den moresane na kratisoun to onomamas psila.piso apo ola iparhi ENA simferonn ,ton perasmeno mina imoun linsopink ke katevika ke stoholmi,ematha pola apo kaloproeretous ke ilikrinis elines tis kinotitas to ti simveni,afta pou leo ine logia polon pedion,iparhoun elines pou ine hronia souidia ke pashizoun akoma,neofertos ne ,ala poli palios se metanastefsi,oi elines tis germanias thimame oti imastn mazi,ke voithiomaste,emis oi neoteroi sinehizoume omorfa……………….

 275. Το σχόλιο σου πήρε εγκριση, απλώς είχαμε κι άλλα πράματα να κάνουμε. Τα πράματα πάντως που είπες, δεν τα ξέρεις καλά. Προφανώς είσαι στη Σουηδία ένα πολύ μικρό χρονικό διάστημα και δεν έχεις ζήσει τις καταστάσεις καλά.

 276. Καλησπέρα και πάλι Αργύρη.
  Εδώ στη Σουηδία, μπορεί να υπάρχει αυτό με τον γνωστό αλλά όχι τόσο πολύ όπως στην Ελλάδα. Δεν μπορείς να ζητάς ευθύνες από εργαζόμενους για το ότι δεν μπορούν να βάλουν κάποιον στη δουλειά, όταν γι αυτό αποφασίζει ο εργοδότης. Πρέπει να παλεύουμε για τι δικαίωμα στη δουλειά είτε είναι στην Ελλάδα είτε στη Σουηδία. Το βίσμα δημιουργεί ανθρώπους σκυμμένους κι εμείς είμαστε ενάντια σ΄αυτό.
  Και ξέχαν το ότι οι Σουηδοί δεν πάνε σε δουλειές βρώμικες! Αν δεις τους σκουπιδιάρηδες, σχεδόν όλοι είναι Σουηδοί. Στον καθαρισμό, στα εστιατόρια υπάρχουν πολλοί Σουηδοί κλπ…Και είναι προσβολή για τους εργαζόμενους να αποκαλείς τους εργαζόμενους που δουλεύουν σε γραφεία, τηλεφωνητές, δασκάλους, νοσοκόμες κλπ σαν τεμπέληδες και ότι δουλεύουν λίγες ώρες. Μάλλον δεν έχεις ιδέα πως δουλεύουν! Αν ξαναγράψεις έτσι υποτιμητικά μ΄αυτόν τον τρόπο για εργαζόμενους, δυστυχώς δεν θα δημοσιευτεί το σχόλιο σου.

 277. kalispera se olous,afto enoo tous misthotous,edo stin souidia to sistima lei oti prepi na xeris tin glosa farsi afto ishi en meri,an vris kapion gnosto misthoto na doulevi kapou ke milisi oi souidi se pernoun ke horis na xeris tin glosa arkoun ta aglika,enoo ergates anedikeftous me doulies pou mpori na kani o kathenas,afto hriazomaste kapion na pi mia kouvenda,ke afto ishoi 100%alios meso indernet oi etisisis lies pithanotites ehoun mono idikotites idieteres,prohtes imoun sto anergiatous pou den voithane potes,o anthropos mou ipe ta idia distihos hriazese GNORIMIES,ke ine toso efkolo na mas protimisoun mi mou pite oti oi souidi dialegoun doulies vromikes(o tropos pou legin)oloi tilefonites grafia polites daskaloi nosokomes ke lipa tempelika ke me liged ores doulias tin evdomada,afta to xero merikoi giname enohlitikoi,esis min mas akoute prohoriste tin sevasti doulia sas ,ki efharisto

 278. DIMITRIS XANIA KRITIS. EIMASTE ZEYGARI 45 ETON KAI I DIO,TO SKEYTOMASTE POLI SOBARA GIA DOYLIA ( MAGEIRAS-CHSTHS-15PENTAETOYS PIRA) GIA ELINIKO ESTIATORIO-CHSTARIA, MPOROYME NA BROYME DOYLIA?? TIL 6972682571

 279. Καλησπέρα Παναγιώτα.
  Εμείς δεν έχουμε κάποιες δουλειές. Αν υπάρχουν κάποιοι που διαβάζουν τις αγγελίες, θα έρθουν σε επαφή μαζί σου.

 280. Μπερδευετε το ΑΤ (allmäntjänstgöring) με την allmänmedicin που ειναι τελειως διαφορετικα πραγματα.

  Läkarprogrammet i Sverige är 5,5 år långt. Detta är grundutbildningen och leder till en läkarexamen. Efter grundutbildningen ska en minst 18 månader lång allmäntjänstgöring (AT) klaras av. Denna avslutas med en examination som, vid godkänt resultat, ger läkarlegitimation. När AT-perioden är avklarad kan du välja att göra en specialtjänstgöring (ST). ST tar ungefär FEM år och gör att du erhåller ett specialbevis för den specialistkompetens du valt. Totalt blir utbildningstiden drygt tolv år.

  Το allmäntjänstgöring (AT) ΔΕΝ ειναι ειδικοτητα γενικης ιατρικης.
  Η ειδικοτητα γενικης ιατρικης ονομαζεται Allmänmedicin.Διαρκει 5 χρονια οπως περιγραφεται και στο link που παραθεσα,που μαλλον δεν κοιταξατε.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Allm%C3%A4nl%C3%A4kare

  En allmänläkare är en läkare som har genomgått MINST 5 ÅRS specialisttjänstgöring (ST) i allmänmedicin. Befattningen ska skiljas från AT-läkare, en läkartjänst innefattande handledd praktik inom kirurgi, medicin, psykiatri och allmänmedicin; allt föreskrivet krav för läkarlegitimation, och underläkare, en läkare som saknar specialistkompetens.

 281. Καλησπερα!
  Οχι, δεν κανω λαθος.
  Οταν τελειωσεις τη σχολη εισαι πτυχιουχος ιατρικης χωρις αδεια εξασκησης επαγγελματος. Μετα κανεις 18-22 μηνες πρακτικη εξασκηση σε κλινικες. Αυτο ειναι το σουηδικο ΑΤ (Allmäntjänstgöring). Μετα απο αυτο παιρνεις την αδεια εξασκησης ιατρικου επαγγελματος. Εισαι γιατρος χωρις ειδικοτητα.
  Δειτε εδω: http://sv.wikipedia.org/wiki/Allm%C3%A4ntj%C3%A4nstg%C3%B6ring

  Επειτα κανεις αιτησεις για την ειδικοτητα. Η ειδικοτητα της γενικης ιατρικης διαρκει 5 χρονια.
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Allm%C3%A4nl%C3%A4kare
  Hej då!

 282. Καλησπέρα Αργύρη.
  Κάνεις μεγάλο λάθος. Κάποιοι βοηθούν και κάποιοι όχι, όπως και στην Ελλάδα, κι όπως σ΄όλες τις φυλές του κόσμου. Δεν έχετε ίσως καταλάβει μερικοί ότι οι περισσότεροι στη Σουηδία είμαστε μισθωτοί. Μερικοί έχουν κάποιες μικρές επιχειρήσεις (μικρομεσαίοι), εστιατόρια, καφέ και τέτοια. Ότι ακούμε το βάζουμε και προσπαθούμε να βοηθήσουμε όσο μπορούμε. Μας έχει κουράσει το γεγονός να μιλάνε κάποιοι να ενωθούν οι Έλληνες ή ότι οι Έλληνες δεν βοηθάνε. Ας το δεί ο καθένας από τον ευατό του πόσους και πως βοηθούσε μέχρι σήμερα, πριν φτάσει στην ανάγκη.
  Εμείς πάντως θα βοηθούμε όσο μπορούμε, άσχετα αν μερικοί νομίζουν ότι στη Σουηδία τα έχουμε όλα λυμένα και θα τους στρώσουν κόκκινο χαλί. Μισθωτοί είμαστε και παλεύουμε για το μεροκάματο.

 283. Καλησπέρα Nick.
  Έχεις δίκιο ότι η γενική ιατρική είναι ειδικότητα αλλά έχεις ταυτόχρονα και λάθος. Η εκαπίδευση των γιατρών στη Σουηδία είναι 5,5 χρόνια. Παίρνεις πτυχίο και μετά κάνεις ειδικότητα για γενικός γιατρός για 18 μήνες. Μετά δίνεις εξετάσεις κι άν πετύχεις παίρνεις την άδεια εξάσκησης επαγγέλματος. Αν θέλεις μετά να πάρεις άλλη ειδικότητα παίρνει αλλά περίπου 5 χρόνια.

 284. Δεν ισχυει οτι στη Σουηδια ολοι βγαινουν γενικοι γιατροι μετα το πτυχιο. Η γενικη ιατρικη ειναι ειδικοτητα,διαρκει 5 χρονια στη Σουηδια και 4 χρονια στην Ελλαδα.
  Μερικες πληροφοριες για το Σουηδικο συστημα υγειας εδω:
  http://www.pfy.gr/forum/index.php/topic,1036.msg44594.html#msg44594

 285. giati alithia oi elines den theloun na voithisoun emas tous neofertous na vroume doulia,giati ine kako na alilovoithoume,giati to apofevgete,giati den thelete na erthoume souidia.den imaste poloi edo apo ola ta ktati imaste miopsifia ke as lene oti irthame poloi,na xerete ENA pragma roumanoi alvanoi alilovoithounde ,oso mporoune an ke tous ekmetalevonde opos ke merikous apo mas,omos o enas me ton alon kapou hononde ,emis an akousoume elina alazoume sokaki mipos ke tous fortothoume,,isos pefto se sigkiries,isos ohi,ine dinaton mia houfta elines na min mporoume na hothoume kapou,perno svarna ta ergostasis ke vlepo epistati alvano vazi alvanous me tous roumanous to idio oti mporoun kanoun,edo vlepo agkelies gia doulies na mpenoun mia kathe 10 hronia ,ine dinaton?!!!!!!!!!!!min vazete oti zitate douli,den prokita na sas voithisi kanis,isos na vrethi kapote o elinas eki pou den to perimenoume ke na gini kati,an kano lathos organothite na alilovoithithoume ,ke min trepeste pou erhomaste ki emis,kitaxte girossas ke dite poi prepi na treponde

 286. Καλησπερα,ονομαζομαι Παναγιωτα και κατοικο sto Malmö εδω και τρια χρονια.ψαχνω δουλεια εδω και 2 χρονια .Στην αρχη ειχα ξεκινησει σαν αισθητικοσ νοικιαζα χωρο σενα κομμωτηριο εφτιαχνα νυχια,αποτριχωση,μασαζ,κα8αρισμοσ προσωπου..καθωσ ομωσ περνουσαν οι μηνεσ ανακαλυψα πωσ αν η πελατεια σου αυξηθει τοτε σου αυξαινουν κ το νοικι,με αποτελεσμα να παραιτηθω λογω των φορων δεν θα τα εβγαζα περα.μετα απο πολλεσ συνεντευξησ και επειδη τα σουηδικα μ δεν ειναι τελεια αποφασισα κ ψαχνω δουλεια ωσ καθαριστρια.εχω προυπηρεσια σε εστιατορια,καφετερειες,ιντερνετ καφε,πωλησεισ κινητησ τηλεφωνιασ κ αισ8ητικου,διπλωμα οδηγησησ.σασ παρακαλω 8α ηθελα την βοηθεια σασ καθωσ κοινοτητεσ κ πρεσβειεσ και αλλα μεσα….απλα υπαρχουν για παρτυ και φαγοποτια.μπορω να μετακομισω σε οποια περιοχη μ παραδωσετε δουλεια.το τηλ μ ειναι 0738565221.ευχαριστω

 287. Καλησπέρα Τάκη.
  Καταλαβαίνουμε την κριτική σου αλλά δεν είναι ακριβώς όπως τα γράφεις.

  Οι ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ εδώ απλά είναι απαράδεκτοι, εκμεταλεύονται τους πάντες κ τα πάντα, μην περιμένετε ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ. Το σάιτ έγραψε για την “ελληνική κοινότητα” …. ΤΗΝ ΠΟΙΑ???? Να γελάσω ή να κλάψω τώρα??
  Υπάρχουν άνθρωποι κι άνθρωποι. Κάποιοι βοηθάνε, κάποιοι όχι. Η Ελληνική κοινότητα Στοκχόλμης βοηθάει όσο μπορεί. Κάνει μαθήματα σουηδικών δωρεάν κι αν ξέρουν κάτι προσπαθούν να βοηθήσουν. Αν για κάποιους η βοήθεια είναι να έχουν στρωμένη δουλειά και σπίτι, όχι τότε δεν βοηθάνε, γιατί δεν έχουν τέτοια δυνατότητα.

  Ο Αργύρης έγραψε ότι βοηθάνε ότι υπάρχει σε μαύρο, κίτρινο, κόκκινο, μπλέ ΕΚΤΟΣ από ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΠΟΛΙΤΗ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!
  Και δεν μιλάμε μόνο για πρόσφυγες τώρα. Δηλαδή το φιλαράκι μου ο Μάλικ που είναι από τη Γκάνα αλλά ΑΓΓΛΟΣ υπήκοος (κ φυσικά ΜΑΥΡΟΣ) γιατί λέει ακριβώς τα ίδια???
  2 φιλαράκια Ισπανοί? Τα ίδια. Ψέμματα όλοι λέμε ή έχουμε παραισθήσεις?

  ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ …… και ειδικότερα εναντίον των Ελλήνων. Δεν μας γουστάρουν τελεία κ παύλα. Χωνέψτο καλά καλά πριν έρθετε.
  Κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Οι πρόσφυγες έχουν μιά παραπάνω βοήθεια επειδή έρχονται από δύσκολες καταστάσεις (πολέμους κλπ). Ένα ποσό τους δανείζει το κράτος ή ο δήμος και το ξεπληρώνουν αργότερα. Οι Έλληνες όπως και άλλοι Ευρωπαίοι, θεωρούνται οικονομικοί μετανάστες, δηλαδή έρχονται για δουλειά κι γι αυτό δεν υπάρχει καμμιά υποχρεώση από τον ΟΗΕ. Θεωρείται ότι έρχονται οι οικονομικοί μετανάστες εθελοντικά. Αν κοιτάξουμε πιό βαθιά, δεν είναι έτσι αλλά αυτό είναι πολιτική της Ευρωπαικής Ένωσης. Κάποιοι μας γουστάρουν και κάποιοι όχι, όπως κι οι Έλληνες, κάποιους γουστάρουν πιό πολύ και κάποιους όχι. Μην βάζεις όμως μιά ομάδα ανθρώπων ενάντια σε άλλη.

  Τι να μου πείτε? Ότι από τον ΜΑΙΟ περιμένω ακόμα τον ΟΑΕΔ τους να μου βρει υπεύθυνο κ μεταφραστή??? Ότι πάω κ με αντιμετωπίζουν σαν πολίτη 100ης κατηγορίας ενώ ότι είναι και καλά “πρόσφυγας” εξυπηρετείται κ βγάζει άκρη σε 10 λεπτά????
  Το ότι το πτυχίο αγγλικών κ την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και το πτυχίο οικονομικών δεν τα αναγνώρισαν γιατί κ καλά είναι από ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ κ ρωτώντας γύρω γύρω στο SFI υπάρχουν άτομα απο ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ (ειδικά Λετονία, Εσθονία κ Πολωνία γιατί έχουν συμφέροντα εκεί) που τους τα ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ …..
  Δεν καταλαβαίνουμε τι εννοείς για μεταφραστή στον ΟΑΕΔ, εννοείς διερμηνέα; Έτσι κι αλλοιώς ο ΟΑΕΔ δεν βρίσκει δουλειά σε κανένα, είτε είναι Σουηδός, είτε Έλληνας. Αν εννοείς μεταφραστή για πτυχία κλπ. η πρεσβεία έχει μιά λιστα με μεταφραστές. Για το πτυχίο Οικονομικών κλπ δεν ξέρουμε γιατί δεν το αναγνώρισαν. Εμείς ξέρουμε πάμποπάρα πολλούς Έλληνες που το αναγνώρισαν αλλά ζητάνε συμπληρωματική εκπαίδευση για μερικούς. Ίσως η σχολή σουν να μην εγκεκριμένη από την κρατική αρχή της Σουηδίας.

  Μόνο σε μένα τύχανε όλα αυτά?? Δε νομίζω …. εδώ η κοπέλα είπε ότι είναι σε ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝΕ ΚΑΝ.
  Αυτό γίνεται ότι πολλές φορές δεν βοηθάνε κι άλλες βοηθάνε, εξαρτάται τα άτομα στην συγκεκριμένη υπηρεσία που πας.

  Και παιδιά, μάθετε τα ΣΟΥΔΙΚΑ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΤΕ ΕΔΩ, δουλειές δεν υπάρχουν, ακόμα κ χαμαλοδουλειές, τίποτα. Μην παραμυθιάζεστε ότι μιλάνε αγγλικά κ θα βρείτε. ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ.
  Δεν είναι η γη της επαγγελίας και τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. ΄Εφτασαν το 10% ανεργία. Και υπόψιν, αν τυχόν βρείτε έστω να καθαρίζετε το χιόνι από τις σκεπές ή τζάμια, να ξέρετε ότι ο Σουηδός θα παίρνει 400 κορώνες την ώρα (περίπου 45 ευρώ) κ εσείς 120-150 ΜΑΞΙΜΟΥΜ. Και το κοστός ζωής εδώ είναι πολύ μεγαλύτερο.
  Για τα σουηδικά ισχύει. Η ανεργία είναι γύρω στο 8% και αν δεχθείς να παίρνεις κάτω από την σύμβαση δεν είναι καλό. Θα πρέπει να γραφτείς, όπως λέμε στο σωματείο, και τότε σύμφωνα με την σύμβαση δεν μπορείς να παίρνεις παρακάτω. Πολλοί έρχονται όμως σκεπτόμενοι να παίρνουμε ότι μισθό νάναι για να μείνουμε και αυτό συνεχίζεται. Αφού υπέκυψες μιά φορά, είναι ευκολότερα την δεύτερη να δεχτείς χαμηλότερους μισθούς και να μην διαμαρτυρηθείς.

  Και μην ακούτε τον καθένα που μπορεί να έχει συγγενείς εδώ ή άκρες, το μέσον εδώ κ η γνωριμία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στον ιδιωτικό τομέα. Έχεις άτομα να μιλήσουν για σένα, θα σε πάρει ο αλλος για δουλειά κι ας πάνε άλλοι με περισσότερα προσόντα από σένα να ζητήσουν.
  Η γνωριμία παίζει ασφαλώς ρόλο. Τώρα αν κάποιος με λιγότερα προσόντα θα πάρει την δουλειά, δεν είναι σίγουρο, εξαρτάται από την δουλειά και τους συγκεκριμένους ανθρώπους που προσλαμβάνουν. Γενικά όμως κι εδώ υπάρχει το σύστημα του γνωστού, άλλωστε το ίδιο σύστημα είναι σχεδόν παντού.

  Για τους γιατρούς σημείωση.
  Μπορεί να σας πάρουν για να καλύψουν ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΘΕΣΗ. Έχουν ένα πολύ εύσχημο λόγο για να σας διώξουν μετά την σύμβαση και παρακαλώ το σαιτ να το διασταυρώσει γιατί έτσι διώξανε ορισμένους προσφάτως.
  ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Εδώ το έχουν σαν ειδικότητα. Οπότε για παράδειγμα άν είσαι ΩΡΛ ή Γαστρεντερολόγος παρόλο που ουσιαστικά είσαι εξειδικευμένος πάνω στο αντικείμενο, για τα νοσοκομεία τους είσαι ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ γιατί δεν έχεις γενική ιατρική σαν τπυχίο. Αυτό απλά το μάθαμε από 3 γιατρούς που τους διώξανε με αυτό το λόγο. ΨΑΞΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΙΣΧΥΕΙ !!!
  Στη Σουηδία όλοι βγαίνουν γενικοί γιατροί και μετά κάνουν ειδικότητα. Γι αυτό παραουσιάζεται αυτό το πρόβλημα. Βέβαια, εξαρτάται και τι ανάγκη υπάρχει, αν το νοσοκομείο για παράδειγμα σε χρειάζεται.
  Ποτέ όμως δεν είπαμε ότι η Σουηδία είναι παράδεισος. Πρέπει να παλέψεις για τα δικαιώματά σου σαν εργαζόμενος, όπως παντού. Τίποτα δεν χαρίζεται, τα πάντα κατακτιούνται.

 288. Καλημέρα

  Απλά κάποια σχόλια πάνω σε ότι διαβάζω μέχρι στιγμής. Είμαι 1 χρόνο Σουηδία κ ευτυχώς που είναι η σύζυγος γιατρός αλλιώς …..
  Οι ΕΛΛΗΝΑΡΕΣ εδώ απλά είναι απαράδεκτοι, εκμεταλεύονται τους πάντες κ τα πάντα, μην περιμένετε ΚΑΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ. Το σάιτ έγραψε για την «ελληνική κοινότητα» …. ΤΗΝ ΠΟΙΑ???? Να γελάσω ή να κλάψω τώρα??

  Ο Αργύρης έγραψε ότι βοηθάνε ότι υπάρχει σε μαύρο, κίτρινο, κόκκινο, μπλέ ΕΚΤΟΣ από ΕΥΡΩΠΑΙΟ ΠΟΛΙΤΗ. ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!
  Και δεν μιλάμε μόνο για πρόσφυγες τώρα. Δηλαδή το φιλαράκι μου ο Μάλικ που είναι από τη Γκάνα αλλά ΑΓΓΛΟΣ υπήκοος (κ φυσικά ΜΑΥΡΟΣ) γιατί λέει ακριβώς τα ίδια???
  2 φιλαράκια Ισπανοί? Τα ίδια. Ψέμματα όλοι λέμε ή έχουμε παραισθήσεις?

  ΕΙΝΑΙ ΡΑΤΣΙΣΜΟΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΧΡΩΜΑΤΟΣ …… και ειδικότερα εναντίον των Ελλήνων. Δεν μας γουστάρουν τελεία κ παύλα. Χωνέψτο καλά καλά πριν έρθετε.

  Τι να μου πείτε? Ότι από τον ΜΑΙΟ περιμένω ακόμα τον ΟΑΕΔ τους να μου βρει υπεύθυνο κ μεταφραστή??? Ότι πάω κ με αντιμετωπίζουν σαν πολίτη 100ης κατηγορίας ενώ ότι είναι και καλά «πρόσφυγας» εξυπηρετείται κ βγάζει άκρη σε 10 λεπτά????
  Το ότι το πτυχίο αγγλικών κ την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και το πτυχίο οικονομικών δεν τα αναγνώρισαν γιατί κ καλά είναι από ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ κ ρωτώντας γύρω γύρω στο SFI υπάρχουν άτομα απο ΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΧΩΡΕΣ (ειδικά Λετονία, Εσθονία κ Πολωνία γιατί έχουν συμφέροντα εκεί) που τους τα ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙ ΚΑΝΟΝΙΚΑ …..

  Μόνο σε μένα τύχανε όλα αυτά?? Δε νομίζω …. εδώ η κοπέλα είπε ότι είναι σε ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝΕ ΚΑΝ.

  Και παιδιά, μάθετε τα ΣΟΥΔΙΚΑ ΠΡΙΝ ΕΡΘΕΤΕ ΕΔΩ, δουλειές δεν υπάρχουν, ακόμα κ χαμαλοδουλειές, τίποτα. Μην παραμυθιάζεστε ότι μιλάνε αγγλικά κ θα βρείτε. ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΟ.
  Δεν είναι η γη της επαγγελίας και τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. ΄Εφτασαν το 10% ανεργία. Και υπόψιν, αν τυχόν βρείτε έστω να καθαρίζετε το χιόνι από τις σκεπές ή τζάμια, να ξέρετε ότι ο Σουηδός θα παίρνει 400 κορώνες την ώρα (περίπου 45 ευρώ) κ εσείς 120-150 ΜΑΞΙΜΟΥΜ. Και το κοστός ζωής εδώ είναι πολύ μεγαλύτερο.

  Και μην ακούτε τον καθένα που μπορεί να έχει συγγενείς εδώ ή άκρες, το μέσον εδώ κ η γνωριμία παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στον ιδιωτικό τομέα. Έχεις άτομα να μιλήσουν για σένα, θα σε πάρει ο αλλος για δουλειά κι ας πάνε άλλοι με περισσότερα προσόντα από σένα να ζητήσουν.

  Για τους γιατρούς σημείωση.
  Μπορεί να σας πάρουν για να καλύψουν ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΘΕΣΗ. Έχουν ένα πολύ εύσχημο λόγο για να σας διώξουν μετά την σύμβαση και παρακαλώ το σαιτ να το διασταυρώσει γιατί έτσι διώξανε ορισμένους προσφάτως.
  ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ. Εδώ το έχουν σαν ειδικότητα. Οπότε για παράδειγμα άν είσαι ΩΡΛ ή Γαστρεντερολόγος παρόλο που ουσιαστικά είσαι εξειδικευμένος πάνω στο αντικείμενο, για τα νοσοκομεία τους είσαι ΑΝΕΠΑΡΚΗΣ γιατί δεν έχεις γενική ιατρική σαν τπυχίο. Αυτό απλά το μάθαμε από 3 γιατρούς που τους διώξανε με αυτό το λόγο. ΨΑΞΤΕ ΤΟ ΚΑΛΑ ΠΡΙΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΚΙΝΗΣΗ ΑΝ ΟΝΤΩΣ ΙΣΧΥΕΙ !!!

 289. Καλημέρα Mary.
  Ναι μπορείτε να απευθυνθείτε σε όλες τις δημοτικές εταιρείες αλλά κανονικά και ο δήμος σας πρέπει να βοηθήσει αν έχετε προσωπικό αριθμό, είστε δηλαδή γραμμένη στο δημοτολόγιο και είσαστε μεσα στο σύστημα. Σε ποιο δήμο μένετε;

 290. geia sas. menw sth stokxolmh 2 xronia se andra hand, twra prepei na brw allo spiti k psaxnw sunexws. epeidh exw anaphria k kathomai se karotsaki skefthka mhpws mporw na apeuthunthw kapou gia spiti första hand (privat etaireies h social). to kommun pou menw den mou edwse kamia boitheia. an gnwrizete kati steilte mou sto email.

 291. Καλησπέρα Χρήστο και πάλι.
  ΓΙα να κάνεις άιτηση για άδεια παραμονής, πρέπει να έχεις δουλειά με πρόσληψη. Άρα πρέπει πρώτα να βρεις και μετά να κάνεις αίτηση.

 292. eyxaristw poli gia tin apantisi sas.twra me tin adeia paramonis tha exw kapoio provlima?an to kanw twra?elpizw se 6 mines na vrw kati!!k pali eyxaristw gia tin voitheia

 293. Καλησπέρα Χρήστο.
  Θα πρέπει μέσα σε έξη μήνες να βρείς δουλειά, αλλοιώς θα πρέπει να εγκαταλείψεις τη Σουηδία, και βέβαια δεν θα έχεις προσωπικό αριθμό. Άδεια παραμονής έπρεπε να έιχες ζητησει από την αρχή. Ταυτότητα μπορείς να βγάλεις αφού έχεις τον προσωπικό αριθμό.

 294. geia sas k apo emena.egw vrika douleia stin souidia (PROSLIPSI) k peira ton prosopiko arithmo.to thema einai omws oti gia diaforus logous efiga apo tin douleia k twra psaxnw gia kati allo.mporei na xathei o prosopikos arithmos twra pu den dulevw?poies einai oi epomenes kiniseis pu prepei na kanw?tha mporesw na parw adeia paramonis k tautotita?

 295. Καλησπέρα Σοφία.
  Τι ειδους πτυχιο έχεις;
  Πάντως επικύρωση από δικηγόρο δεν χρειάζεται αλλά πρέπει να είναι μεταφρασμένα στα σουηδικά (εγκεκριμένα από το υπουργείο εξωτερικών ή από την ελληνική πρεσβεία στη Στοκχόλμη) ή στα αγγλικά.

 296. Γειά σας θέλω να αναγνωριστεί το Ελληνικό πτυχίο μου στην Σουηδία, μπήκα στην σελίδα που έχετε και εσείς παραπάνω και έχω συγκεντρώσει όλα τα έγγραφα και μάλιστα όλα επικυρωμένα απο δικηγόρο. Τα έγγραφα αυτά τα πηγαίνω στο σουηδικό προξενείο??ή μπορώ να τα στείλω εγώ απευθείας?

 297. Γεια σας με λενε Χριστινα και ειμαι 25 χρονων απο Βολο εχω εργαστει ως οικιακη καθαριστρια,ως babysitter και ως βοηθος κουζινας ειμαι παντρεμενη χωρις παιδια ο αντρας μου δουλευει ως chef εστιατοριου.Οποιος εχει ατομα με ειδικες και χρειαζεται τις υπηρεσιες μου η χρειαζεται ατομα για εστιατοριου.6981638526

 298. Καλησπέρα Βασίλη.
  Ναι, έτσι είναι δεν υπάρχουν δίδακτρα για ευρωπαίους φοιτητές ακόμα.
  Κάθε σχολή αποφασίζει μόνη της. Συνήθως στα προπτυχιακά χρειάζονται σουηδικά. Για μάστερ υπάρχουν και τα δύο.
  Δες κι εδώ https://www.universityadmissions.se/intl/start

 299. καλησπερα σας! επεσα απνω στο μπλογκ σας,ψαχνοντας πληροφοριες για σπουδες στη σουηδια.
  θα ηθελα να ρωτησω…ειναι αληθεια οτι στα σουηδικα πανεπιστημια δεν υπαρχουν διδακτρα για τους ευρωπαιους φοιτητες;;ετσι διαβασα στο ιντερνετ.χρειαζεται αν ξερει καποιος σουηδικα γιανα φοιτησει εκει ή οι παραδοσεις γινονται στα αγγλικα;;

  σας ευχαριστω!!

 300. Καλησπέρα Γιώργο.
  Το πρώτο είναι να πάρεις τον προσωπικό αριθμό και την άδεια παραμονής. Για να τα πάρεις χρειάζεται εργασία (πρόσληψη) και σπίτι. Αν είναι για σπουδές, χρειάζεται η αποδοχή του ιδρύματος που θα σπουδάσεις και σπίτι.

 301. καλησπέρα και συγχαρητήρια για το site.έχω μπερδευτεί σχετικά με την σειρά των ενεργειών που πρέπει να κάνω προκειμένου να έρθω στη Σουηδία.δηλαδή σχολείο-εργασία-προσωπικό αριθμό-άδεια παραμονής.με ποιά σειρά πρεπεί να γίνουν αυτά???κατοικία για ξεκίνημα υπάρχει.εκτιμώ πολύ την προσπάθεια που κάνετε.ευχαριστώ.

 302. Καλησπέρα Valantis80.
  Δεν υπάρχει κάποιο ποσό που η εφορία ανακοινώνει επίσημα. Από την εμπειρία μας, μάλλον το υπολογίζουν σε 8.000-10.000 κορώνες τον μήνα στο χέρι. Σαν ωρομίσθιος βλέπουν τις ώρες εργασίας. Αν πχ είναι μόνο 5 ώρες την βδομάδα θα έχεις πρόβλημα. Αν έχεις πάνω από 20 την βδομάδα, τα πράγματα είναι πιό εύκολα.

 303. καλησπέρα σας,
  στον νέο νόμο για να πάρει κάποιος το personnummer θα πρέπει να δείξει το έγγραφο μισθοδοσίας των τριών τελευταίων μηνών,αν δουλεύει σαν ωρομίσθιος .Μπορείτε να μου πείτε ποιο είναι το ποσό ωρομισθίου που πρέπει να πληρώνεται κάποιος ώστε η εφορία (skatteverket) και το υπουργείο μετανάστευσης να εγκρίνει την έκδοση του personnummer σε αυτόν τον εργαζόμενο?Επίσης,ακόμα και σαν ωρομίσθιος πρέπει να έχεις εργασία πλήρους απασχόλησης (heltid) για να μπορείς να πάρεις το personnummer?

 304. simera agorasa horis prosfora,kafes filtrou gevalia 19korones otan stin elada ehi apo 6 evro,ta makaronia oi times den agizoun potes ta 3 evro,ta eponima pane apo 10 eos 15 korones,meno stin periohi skona,ke oi times ine pandou idies afou eho psonisi apo malme lund helsiborg logo sigenon tis ginekas mou(souideza)epimeno oti oi times ine poli pio ftines apo elada,oso gia ta ipolipa themata,den sinehizo giati mono me ENA kafedaki ke sizitisi tha mporousame na sizitisoume,oso gia to arhiko thema eho me 500 korones gemizo ndoulapi ke psigio,stin elada ithela 120ri +,epimeno to thema omos den ine afto to thema ine den iparhi kali andimetopisi apo pouthena,isos an ftaso ta hronia pou zite ke esis na eho to idio skeptiko,pandos elines pou zoun hronia sto exoteriko ehoun alaxi tin nootropia pou ehoume emis,alote ine kaliteri alote den ine ke to kalitero,efharisto den sinehiso,o kathenas mas prepi na palepsi gia na ta vgali pera,pedia kali dinami,ke kales giortes

 305. Εδώ Αργύρη έχουμε και ICA αλλά και LIDL.Πάντως τις τιμές που έγραψες δεν τις έχουμε δει ούτε στη νότια Σουηδία. Δεν μας είπες ακόμη σε ποιό μέρος στη νότια Σουηδία τις έχεις δει. Επίσης ότι τους ευρωπαίους δεν τους θέλουν αλλά από άλλες ηπείρους τους θέλουν, δεν ισχύει. Μένουμε εδώ πολλά χρόνια και ρατσισμός υπάρχει έτσι κι αλλοιώς. Μην συγκρίνεις πάντως πρόσφυγες που φεύγουν από πόλεμο και μετανάστες που έρχονται για δουλειά.

 306. stis prosfores ondos pame akoma se pio ftines times,logo ohi pliris apasholisis kano ke tin nikokira,:).oi times ine oi kanonikes,sen xero an eki ehete as poume netto,h to kanoniko ica,ohi ta oj ke lipa,,ke to city gross ,ine kalo,omos den stekome se afto,giati afto ine gia mena to kalo ,ta ashima ine oti distihos emas tous evropeous me ton tropo tous den mas theloun,eno apo tin alin kalometahirizonde me tis epidomatares ales ipirous,an pandos kapios ehi doulia,oi times me tin axia tis koronas ine akoma pio hamiles,ke ohi sigrisi me to evro,voithiste tous simpatriotes oso mporite,giati ta pragmata litourgoun ke edo mono me meso.paradigma,to part time doulia,otan piga mou ipan thelane mono na xeris apiasta souidika,ke otan meta apo ligo kapios me ehose ,diapistosa oti ta aglika itan iper arketa,eho pola na po ala isos paraxigitho

 307. Καλησπέρα Ιφιγένεια.
  Αν ξέρεις καλά σουηδικά υπάρχουν πιθανότητες να βρεις δουλειά. Επίσης είναι δύσκολο να βρεις σπίτι, αλλά όχι απίθανο. Για να κάνεις σουηδικά μέσω του δήμου, εδώ θα πρέπει να έχεις την άδεια παραμονής.

 308. Καλησπέρα Αργύρη.
  Ενδιαφέρουσες οι τιμές που γράφεις. Εμείς μιλάμε για Στοκχόλμη. Στο Μάλμε που ήμουν πριν 2 μήνες πάντως και είναι νότια, αυτές τις τιμές δεν τις είδα. Εκτός αν εννοείς κάποιες προσφορές που γίνονται που και πού.

 309. hej!

  Snälla titta på mail som jag skickar dig -mtbostad- dit kan du hitta mer information om mitt sitiation.
  Jag skulle verkligen uppskatta ditt råd.

  MVH
  mikael

 310. Κάρτα Μηνιαία 90 εύρω για όλα τα μέσα

  1 κιλό ψωμί γύρω στα 6 ευρώ

  Ένας καφές φίλτρου (500 γραμμάρια) 5 ευρώ

  Μακαρόνια 1 κιλό 3 ευρώ,

  Γάλα 90 λεπτά

  Καφές στην καφετέρια 3 ευρώ

  Σουβλάκι 4,5 ευρώ,

  Κόκα-κόλα το κουτί 2 ευρώ,

  Νερό μεταλλικό 2 ευρ

  edo pandos psomi apo 60 lepta,kafes apo 2.5.kafes kafeteria apo 1.5.kokakola apo 60lepta,nero spania os potes na agorasis,patates apo 40lepta,hirino kreas apo 4,00,voutiro ta 500gr apo 1.5.idi souper Market 20%pio ftina apo elada,signomi ala etsi ine edo sta notia

 311. Καλησπέρα Μιχάλη.
  Τουλάχιστον για ένα χρόνο. Συνήθως την δοκιμαστική περίοδο δεν την δέχονται, εκτός αν έχεις πολλή τύχη.

 312. σας ευχαριστώ πολύ για την άμεση ανταπόκρισή σας και απάντηση στο αίτημά μου. 🙂

 313. Καλησπέρα, είμαι 18 ετών και φέτος τελειώνω το λύκειο.. Έχω συγγενείς πρώτου βαθμού στην Στοκχόλμη ,και ενδιαφέρομαι να ξεκινήσω εκεί τις σπουδές μου.. Ποιες είναι οι προυποθέσεις? Απ’ όσο έχω μάθει εγώ, το μοναδικό πρόβλημα είναι η γλώσσα.. Αγγλόφωνα τμήματα δεν υπάρχουν?

 314. καλημερα.
  με λενε ιφιγενεια και ειμαι 32 ετων.Αυτη τη στιγμη ειμαι ανεργη στην Ελλαδα.Σκεφτομαι να μετακομισω στη Σουηδια.Για αυτο το λογο ηδη εχω ξεκινησει μαθηματα σουηδικων με στοχο να φτασω μεχρι το μαιο σε επιπεδο α2.
  Εχω πτυχιο οικονομικων και προυπηρεσια σε εμπορικα τμηματα εταιρειων 10 χρονια.
  Θα ηθελα να ρωτησω κατα ποσο ειναι ευκολο να βρω μια οποιαδηποτε δουλεια ερχομενη εκει.
  Επισης κατα ποσο ειναι ευκολο να νοικιασω σπιτι second hand.
  Ακομα για να συνεχισω τα σουηδικα εκει λογικα θα πρεπει να εχω και δουλεια πρωτα ετσι?
  Ευχαριστω εκ των προτερων

 315. Kalispera!

  Gnwriyei kaneis gia posous mines prepei na einai to simboleo ergasias gia na ginei dekto apo to Skatteverket
  provanställning är bra?

  mvh

 316. πρόκειται για επαρχία και η ζωή εδώ είναι πολύ ήσυχη. Οι Σουηδοί εδώ αγαπούν πολύ τις δραστηριότητες στη φύση και η κοινωνική ζωή είναι πολύ διαφορετική. Δεν υπάρχουν τόσες επιλογές για μπαρ και καφέ οπότε ίσως να είναι βαρετά για ένα νέο άνθρωπο. Από την άλλη ύπάρχουν δραστηριότητες που οργανώνονται από τους διεθνείς φοιτητές και βρίσκουν πράγματα να κάνουν. Οι σπουδές όμως είναι πολύ εντατικές, απαιτούν καθημερινό διάβασμα. Οι συνθήκες εργασίες είναι συνήθως πολύ καλές και οι άνθρωποι εδώ είναι πολύ ήρεμοι και χωρίς άγχος. Τέλος, είναι πολύ καλά για οικογενειακή ζωή

 317. Καλησπέρα Ελένη85.
  Ναι υπάρχει ακόμα αλλά μόνο αν μιλάς, γράφεις και διαβάζεις καλά τα σουηδικά, επίπεδο τουλάχιστον Λυκείου.

 318. καλησπέρα σας. εργάζομαι στην Ελλάδα αλλά σκέφτομαι σοβαρά να μεταναστεύσω λόγω οικονομικών δυσχεριών..γνωρίζετε αν υπάρχει ζήτηση στη Σουηδία για κοινωνικούς λειτουργούς?ευχαριστώ εκ των προτέρων. Ελένη.

 319. Καλησπέρα Παναγιώτα.
  Το να δουλεύεις και να κάνεις μεταπτυχιακό θα είναι δύσκολο, μιας και οι σπουδές εδώ είναι εντατικές. Αν βέβαια δουλεύεις κάποιο Σαββατοκύριακο, δεν πιστεύω να υπάρχει πρόβλημα. Αν υπάρχει ανάγκη δεν κοιτάνε την προυπηρεσία.

 320. KALHSPERA KAI PALI H PANAGIVTA EIMAI,EXW PTUXIO TRITOBA8MIAS EKPAIDEUSHS,TO MONO POU ME PROBLHMATIZEI EINAI 8A MPORESW NA SUNEXISW TS SPOUDES MOU EKEI KANONTAS KAPOIO METAPTUXIAKO KAI SUXRONWS NA DOULEUW SAN MAIA,TO MONO KAKO EINAI OTI DEN EXW PROIPHRESIA GIATI MOLIS TELEIWSA,EIMAI 22 XRONWN.

 321. γεια σου Παναγιώτα
  Στην περιοχή που μένω εγώ (η περιφέρεια λέγεται Dalarna) το νοσοκομείο του Falun (2.5 ώρες ΒΔ της Στοκχόλμης)έχει έλλειψη σε μαίες. Επίσης νομίζω ότι έχει και σχολή νοσηλευτικής, στο Dalarna University (Högskolan Dalarna) δεν ξέρω όμως αν έχει μεταπτυχιακό πρόγραμμα, θα πρέπει να το ψάξεις. Η γλώσσα όμως είναι προϋπόθεση συνήθως

 322. Καλημέρα ilir lleshi
  Ναι, αν έχεις όμως βρει δουλειά, έχεις δηλαδή πρόσληψη. Μπορείς χωρίς δουλειά να μείνεις μέχρι τρεις μήνες.

 323. Καλημέρα Παναγιώτα.
  Υπάρχει κάποια ζήτηση για μαίες, αν έχεις πτυχίο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόβλημα θα είναι τα σουηδικά αλλά ίσως να μπορείς να τα μάθεις γρήγορα.

 324. geia sas…eimai 26 xronon kai endiaferomai na metanasteyso sti souidia mazi me enan sygeni mou!!ego eimai ilektrologos egkatastaseon alla exo kai epaggelmatiko diploma g’ katigorias…o sygenis mou einai xeiristis xomatourgikon mixanimaton!!yparxei zitisi gia ayta ta epaggelmata???
  persy pigame germania katsame 2 mines kai den vreikame douleia mono kai mono giati den kserame germanika…ekei tha antimetopisoume to idio provlima??

 325. KALHSPERA 8A H8ELA NA RWTHSW KATI…EIMAI MAIA KAI 8ELW NA PAW STH SOUHDIA METAPTUXIAKO KAI SUXRONWS NA DOULEYW,8A EINAI EUKOLO NA BRW KATI GIA DOULEIA EKEI;
  AN MPOREITE NA MOU PEITE KATI NA ME BOH8HSETE,EUXARISTW…

 326. ime apo tin alvania,exo 20-xronja stin ellada,ola afta ta xronja duleva fanoipios aftokiniton,exo 3 anilika pedia pu exun apoktisi elliniki ipikotita,mporo na metanastebo sti suidia na dulepso ke na zo eki,jati edo den to kataferno,exo ke ena pedi me merikes anages,sinxrimeno exh aftizmo.efxaristo.

 327. Καλησπέρα Maria-Arkas
  Ναι έχετε το δικαίωμα να μεταφέρεται το ταμείο ανεργίας για το ανώτερο τρεις μήνες. Το εισόδημα, το ταμείο ανεργίας που παίρνετε τώρα, το παίρνετε από τον σουηδικό ΟΑΕΔ αλλά πρέπει να έχετε ένα χαρτί από τον ΟΑΕΔ της Γερμανίας για την μεταφορά.
  Για να πάρετε άδεια παραμονής λόγω χρημάτων είναι γύρω στις 15.000 κορώνες τον μήνα αλλά χρειάζεται και ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής περίθαλψης, το λεγόμενο S1.
  Η εκμάθηση σουηδικών είναι δωρεάν αλλ΄΄α δεν πληρωνόσαστε.

 328. Καλησπέρα Χρήστο.
  Και βέβαια γίνεται αυτόματα. Αν έχεις σουηδική υπηκοότητα δεν χρειάζεται να έχεις δουλειά.

 329. geia sas k apo emena.egw tha ithela na rwtisw an borw na kanw sambo me tin kopela mou.egw exw ola ta xartia k souidiki ipikootita.den exw omws douleia k menume se ena dwmatio deytero xeri.mporeite na mu vreite kapoia lisi?

 330. Kalimera sas ! Tha ithela k ego me tin sis mou na rotiso kapia pragmata gia tin souidia prin metanastefso eki.
  Meno k ergazome me ton aravoniastiko mou stin Germania , tin karta tis anergias apo tin germania boroume na tin meta feroume stin souidia? An ne gia poso kero dikeoumaste na pernoume lefta apo ton O A E D tis souidias,k posa lefta ? Emis ihame isodima 1.200 euro o kathenas ton mina.
  Alli Mia erotisi ti poso tha prepi na katatheso stin souidiki trapeza gia na paro ton prosopiko arithmo tis souidias ? K ti idous dikeomata tha isprakso apo afto ( ektos ton prosopiko arithmo) ?
  Otan pao sto souidiko sholio SFI tha plironome I ohi? Efharistoume para poli gia ola na ste panta kala!

 331. Καλησπέρα Έφη.
  Αν έχεις δουλειά, έχεις το δικαίωμα να πάει το παιδί σε παιδικό σταθμό (αν είναι τουλάχιστον 1 έτους).
  Οι παιδικοί σταθμοί γενικά είναι καλοί.
  Και τελευταίο όχι δεν παίρνει υπηκοότητα το παιδί. Πρέπει κάποιος γονιός να είναι σουηδός υπήκοος.

 332. καλησπερα ειμαι παντρεμενη και εχω ενα παιδακι 1 ετους εχουμε στο μυαλο μας την πιθανοτητα να μετακομισουμε στη σουηδια εαν βρουμε εργασια ωστόσο θελω να μαθω το εξης εστω οτι βρισκουμε εργασια και οι δυο με το παιδακι τι γινεται; θα μπορουμε να το αφηνουμε σε καποιο παιδικο σταθμό όπως γινεται εδώ;υπαρχουν δημοσιοι σταθμοι που να ειναι ομως αξιολογοι και ασφαλεις; θα μπορεσει να παει κανονικα σε σουηδικο σχολειο; επισης θα ηθελα να μου πειτε εαν γνωριζετε φυσικα, εαν γεννησει μια γυναικα στη σουηδια το παιδί παίρνει την υπηκοοτητα επειδη γεννηθηκε εκει; ευχαριστω

 333. Καλησπέρα Δημήτρη.
  Τα εστιατόρια είναι τα περισσότερα ελληνικά. Στις εταιρείες καθαρισμού, είναι όλες. Δες αν υπάρχει κάποιο ελληνικό όνομα στον τίτλο. Αλλοιώς ίσως μπορείς να βρεις και με όχι καλά αγγλικά.

 334. Καλησπέρα NikosG.
  Ναι υπάρχουν ακόμα δουλειές για φυσικοθεραπευτές. Χρειάζεται να κάνεις αναγνώριση πτυχίου (δες στις Πρακτικές συμβουλες). Άμεσα να δουλέψεις θα είναι λίγο δύσκολο μιας και τα σουηδικά μάλλον θα δεν θα είναι σε καλό επίπεδο.

 335. Καλησπέρα και πραγματικά χίλια μπράβο για την βοήθεια που προσφέρετε!
  Ήθελα να σας ρωτήσω, είμαι Φυσικοθεραπευτής με πτυχίο από Τ.Ε.Ι. και ενδιαφέρομαι για δουλειά στη Σουηδία και σαν δεύτερο στόχο (εφ’όσον τα καταφέρνω οικονομικά) να κάνω κάποιο μεταπτυχιακό. Το πτυχίο μου αναγνωρίζεται άμεσα χωρίς εξετάσεις? Και γενικά κατά πόσο είναι εφικτό να μπορέσω να δουλέψω άμεσα πάνω στο επάγγελμά μου?

 336. geia sas paidia poli kalo ayto pou kanete kai boithate bravo me lene dimitri apo ellada kai ego psaxno doulia souidia omos iparxei ena problima me ta agglika mou mporo na sisenoitho kapos alla den exo lower iparxei kati apo ellines i pou na min xreiazetai kala agglika oi parapano sindesmoi
  Εδώ υπάρχει και ένας κατάλογος με ελληνικά εστιατόρια στη Στοκχόλμη, με διευθύνσεις και τηλέφωνα. (http://www.kalimera.nu/grekland/taverna/restaurang_stockholm.html)
  kai
  Εδώ υπάρχει ένας κατάλογος με διευθύνσεις και τηλέφωνα από εταιρείες καθαρισμού στη Στοκχόλμη
  (http://www.hitta.se/st%C3%A4dbolag/stockholm/f%C3%B6retag/2)
  einai apo ellines? giati einai sta souidika

 337. Καλησπέρα a554455.
  Ότι ισχύει για όλους τους κατοίκους σε χώρες μέλη της ΕΕ ισχύει και για σένα αν είσαι υπήκοος της Δημοκρατίας της Κύπρου. Δες στις Πρακτικές Συμβουλές.

 338. Καλησπέρα Κλεάνθη.
  Αν έχεις κανονική δουλειά με πρόσληψη και την έχεις καταθέσει δεν πρέπει να υπάρχει πρόβλημα, άσχετα πόσο χρόνο παίρνει να βγεί η άδεια παραμονής.
  Δεν υπάρχει όριο για να πάρεις λεφτά στην Ελλάδα. Αν έχεις κάρτα που βγάζεις λεφτά εδώ από το ΑΤΜ, λειτουργεί και κάτω με τον ίδιο κωδικό.

 339. pedia gia sas kai pali apo mena kai bravo sas ilikrina p mas voithate toso poli me tis plirwfories pou mas dinete tha ithela na sas rwtisw ime 7 mines stin souidia doulevw dwxa to theo kai tha ithela na sas rwtisw exw personal nummer ..arithmo trapezis.. tin tatutotita tin prosorini pou dinoun gia na eukolinese stin souidia apo to skatteverket kai perimenw mono to uppehallstratt kai rwtisa sto migrationsvarket to ti ginete diwti perimenw 6 mines kai dn exw apadisi kai m ipe diarki ena xrono i apadisi kai thelw na sas rwtrisw isxoi auto kai iparxi periptwsi na min mou tin dwsoun efoson plirwnw skatt ime nomimos se ola exw doulia ?? kai deuteron kati diaforetiko posa xrimata bori na pari kanis mazi t otan pai apo souidia elada gia 2 evdomades dld poso ine to orio pou boris na exeis mazi s sto aerodromio kai gia na ta kanw exhchange ta xrimata sto forex ti xartia m zitane xereti mono tautotita i kai xartia apo trapeza kai ergodoti oste na doun ta xrimata m? euxaristo poli pediaa kai pali bravoo sas gia to iperoxo blog sas..

 340. kalispera eimai epiplopoios k psaxnw douleia sthn souhdia sxetika me to epaggelma mou.. exw ptyxio epiplopoiou..alla k epanw sto epaggelma mou na mn einai oti dhpote alloi douleia den exw provlima ….parakalw o poios gnwrizei na thelei kapoios kanena atomo gia douleia as epikoinonisei sto email mou ….eimai 29 xronon…..eyxaristw poli ….k kales giortes na exete….

 341. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΣΤΗΝ ΣΟΥΗΔΙΑ ΕΙΜΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ 2 ΜΕ 3 ΧΡΟΝΙΑ ΑΡΧΙΚΑ ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΚΑΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΑ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΕΛΠΙΔΑ ΧΑΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΤΟ ΤΗΛ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 2112102959 ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΕΛΠΙΖΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΖΗΤΑΩ ΕΙΝΑΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

 342. Καλησπέρα Μάριε.
  Δεν βρίζαμε ούτε τους Αλβανούς ούτε κάποιους άλλους μετανάστες. Αν εννοείς βέβαια κάποιους Ελληνάρες, εθνικιστές, κλπ, αυτοί είναι ποτισμένοι με το εθνικιστικό καιο φασιστικό δηλητήριο. Ελπίζουμε να γιατρευτούν. Ο μόνος τρόπος βέβαια να το κάνουν είναι όταν βλέπουν ότι οι μετανάστες έχουν τα ίδια προβλήματα με τους εργαζόμενους στην χώρα που είσαι και ο μόνος τρόπος είναι οργανωμένος αγώνας ενάντια στους εκμεταλλευτές, στο κεφάλαιο.

 343. paides pos sas fenete twra h metanasteysh poy xthes koroideyate kai brizate toys albanoys,,,,,,,,to katalabenete twra oti oloi h metanastes exoyn thn eidia antimetopish ,eimaste skoypidia,telos panton kalh doyleia se oloys
  marios
  kanena typografo theloyn tipota mhname sto tako patrioti…..

 344. Γεια σας , πολυ καλη η δουλεια σας εδω που προσφερεται την βοηθεια σας, θα ηθελα λοιπον και εγω μια βοηθεια η πληροφορια η εστω κατι, εχω σπουδαση ηλεκτρολογος αυτοκινητον εχω και αδεια ασκησεως επαγκελματος η οποια ισχυοι και στην ΕΕ. προς το παρον εργαζομαι στο στρατο με την αντιστηχη ηδικοτητα, σε λιγο ομως τελειωνω και σκεφτομαι να παω στη Σουηδια, εχω καμια δυνατοτητα εκει ? η δεν εξιζει?

 345. Καλησπερα σε ολους/ες ειμαι σχετικα νεος εδω (στην Σουηδια) εχω κοντα ενα μηνα εδω και μεχρι τωρα δεν εχω βρει τιποτα απο δουλεια, μαζευα τοσα λεφτα τοσα χρονια και καθε μερα μου φευγουν ολο και πιο πολλα μονο στο φαγητο. Εξω δε βγαινω, κανεναν δε ξερω και γενικα ειμαι μονος στη μεση του πουθενα. Πηγα και στον συλλογο ουτε εκει με δεχτηκαν, μου εδωσαν με τον τροπο τους να καταλαβω οτι ειμαι ανεπιθύμητος, δε προσπαθω να παρω την θεση κανενος και ουτε εχω σκοπο να γινω τσιμπουρι κανενος, να ΖΗΣΩ θελω μονο αυτο. Σας παρακαλω πολυ οποιος ξερει κατι για δουλεια οτιδηποτε και ας ειναι αυτο δεν εχω προβλημα. Ας μου στειλει ενα E-mail εδω. Δε ζηταω απο κανεναν να ψαξει για μενα, απλα αν καποιος χρειαζεται καποιο ατομο ειτε μονιμο ειτε προσωρινο. Σας ευχαριστω πολυ, να ‘στε παντα καλα.

 346. Καλησπέρα giomhtsnho.
  Δυστυχώς τώρα δεν παίρνεις αυτόματα την υπηκοότητα. Μόνο μέχρι τα 18. Τώρα ισχύει για σένα ότι και για όλους τους άλλους, δυστυχώς.
  Αν έχεις τον προσωπικό αριθμό είναι πιό ευκολη φυσικά η εύρεση εργασίας. Δεν αν μπορεί ο πατέρας σου να σε βοηθήσει σε σχέση με δουλειά, έτσι ώστε να πάρεις τον προσωπικό αριθμό.

 347. Γεια σας
  είμαι 29 χρονών εχω γεννηθεί στη Σουηδία, ο πατέρας μου έχει σουηδική υπηκοότητα άλλα δυστυχώς δεν είχαμε φροντίσει μεχρι τώρα να την πάρω κ εγώ.μήπως γνώριζετε αν μπορώ τώρα να κάνω τα χαρτιά μου? Επίσης είμαι φαρμακοποιός έχοντας ήδη personnummer θα ήταν πιο εύκολη η εύρεση εργασίας ή δεν παίζει ρόλο??Ευχαριστώ πολύ

 348. giasas.eimai odigos ntalikas-leoforioy genika epaggelmatias.thelo na doulepso sti souidia.gnorizo mono ellinika-boulgarika-servika.pos mporo na ertho se epafi me kapia eteria pou theli odigo?….a tragoudao kai epaggelmatika eho kai ena disko pou ton ekana to 1992.ime 51 hronvn.

 349. Καλησπέρα Σπύρο.
  Οσο και να λέμε, δυσκολίες θα έχεις ιδίως με την γλώσσα αλλά κι άλλα πρακτικά ζητήματα.

 350. Γεια σας συγχαρητηρια για την δουλεια σας! Εχω σπουδασει ψυχολογια και θα με ενδιεφερε να ερθω Σουηδια, το προβλημα ενα ειναι η γλωσσα για αυτο σκεφτομαι να ξεκινησω απο εδω μαθηματα Σουηδικων, και δευτερο δεν εχω καποιο γνωστο πανω να με βοηθησει στην αρχη θεωρειτε δυσκολο να ανταπεξελθω μονος μου στην αρχη??

 351. Καλησπέρα Νίκο.
  Το καλύτερο θα ήταν να πάρεις επαφή με την σουηδική οργάνωση για τους ζαχαροπλάστες και να τους ρωτήσεις τι χρειάζεται γιατί υπάρχουν και χαρτιά σε σχέση με τις υγειονομικές υπηρεσίες και τέτοια που δεν τα ξέρουμε ακριβώς.
  Η σελίδα τους είναι στα σουηδικά αλλά έχει και κάτι μέηλ. Ελπίζω να ξέρεις αγγλικά να τους γράψεις.
  http://www.bageri.se/
  http://www.bageri.se/om_oss/kontakta_oss

 352. NIKOS1960 ΘΕΛΩ ΝΑ ΕΠΕΝΔΥΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΩ ΣΕ ΚΑΦΕ -ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΕΙΟ .ΕΝΟΩ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ . ΑΠΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΠΤΥΧΙΑ? ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ,ΕΝΟΙΚΙΟ Η ΑΓΟΡΑ? ΑΠΟ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΖΗΤΗΣΩ ΠΛΗΡΟΦΟΡΕΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ?

 353. Geia sas, eimai viologos me metaptuxiako sthn upovohthoumenh anaparagwgh…kserete mhpws kapoia kentra ekswswmatikhs opou tha mporousa na ergastw? pws leitourgei to susthma ugeias ekei? euxaristw!

 354. Γειά σου Χριστίνα.
  Εδώ επικρατούν οι πολυεθνικές Macdonalds, Burger King κι άλλα. Υπάρχουν και σουηδικές τέτοιες αλυσίδες. Θα πρέπει να κάνεις μιά έρευνα μόνη σου να δεις τι μπορεί να γίνει.

 355. Καλησπέρα σας,
  ήθελα να ρωτήσω ποια διαδικασία χρειάζεται για να εγγραφώ στα μαθήματα σουηδικών της κοινότητας!
  Ευχαριστώ!!

 356. χριστινα θελω να μου πειτε σκεφτομαι να ερθω να ανοιξω ενα fats food στην σοθηδια ειναι καλη ιδεα οι σουηδοι προτιμουν το γρηγορο φαγητο

 357. Καλησπέρα Γιώργο.
  Σε περίπτωση που μείνεις μέχρι τρεις μήνες δεν χρειάζεται κάτι. Αν μείνεις παραπάνω τότε πρέπει να βγάλεις τον προσωπικό αριθμό με την διαδικασία που γράφουμε στις Πρακτικές συμβουλές.

 358. καλησπερα.σκεφτομαστε με τη γυναικα μου και το παιδι μας να μετακομισουμε στη Σουηδια.θα ηθελα να μαθω τι ισχυει σε περιπτωση φιλοξενιας μας μεχρι να μαθουμε τη γλωσσα.σαυτη την περιπτωση παλι χρειαζονται οι 10000-15000κορωνες?

 359. ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΜΑΓΕΙΡΑΣ ΚΑΙ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΑΘΩ ΑΜΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΜΑΓΑΖΙ ΣΑΝ ΜΑΓΕΙΡΑΣ;ΚΑΙ ΑΝ ΓΕΝΙΚΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΑΓΕΙΡΕΣ ;ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ.

 360. kalispera onomazome kostis kai eimai souidia 2 mines exo teliosi psiktikos stin ellada kai psaxno gia doulia .ithela na rotiso an kseri kanenas kapoion ellina pou na xriazete boitho psiktiko i kapoion alon ellina pou na asxolite me texnikes doulies episis exo asxolithi kai me pirasfalia kai sintirisi pirosbestiron an mpori kapoios na me boithisi se auto ?euxaristo !!!

 361. Καλησπέρα.
  Έκανε κάποιος πριν λίγο καιρό, ιδιωτική, και δεν την δέχθηκαν επειδή κάλυπτε κάποια πράματα. Θέλουν να καλύπτει, νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά μόνο το S1 φαίνεται να το καλύπτει.

 362. Καλησπέρα.
  Έκανε κάποιος πριν λίγο καιρό, ιδιωτική, και δεν την δέχθηκαν επειδή κάλυπτε κάποια πράματα. Θέλουν να καλύπτει, νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αλλά μόνο το S1 φαίνεται να το καλύπτει.

 363. Καλησπέρα Χρήστο.
  Το S1 δεν έχει να κάνει με το που μένεις. Η αστυνομία δεν δίνει εδώ στη Σουηδία τέτοια χαρτιά, μιας και δεν έχουν ευθύνη γι αυτό. Ίσως να ρώταγες στην Ελληνική πρεσβεία.

 364. Καλησπέρα σας και πολλά πολλά συγχαρητήρια για το υπέροχο blog σας. Είμαι νέος δικηγόρος και σκέφτομαι να ανέβω μόνιμα στην Σουηδία και θα ήθελα αν μπορείτε να με ενημερώσετε σας παρακαλώ για το θέμα του προσωπικού αριθμού και ειδικότερα για το εαν είναι ίδιες οι προυποθέσεις έκδοσης του και στις περιπτώσεις των ελεύθερων επαγγελματιών. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντησή σας !!!

 365. Γεια σας κανω την αιτηση μου για το personummer αλλα οπως ξερετε χρειαζομαι το S1 για αυτο καθως ειμαι ανεργος.. εστειλα τους γονεις μου να το παρουν απο το ΙΚΑ αλλα τους ειπαν οτι πρεπει να στειλω μια βεβαιωση σφραγγισμενη απο την ΣΟυηδικη αστυνομια που να λεει οιτ διαμενω ΣΟυηδια.. Γινεται να γραψω την βεβαιωση στα αγγλικα? Θα μου την επικυρωσουν αμα παω στο αστυνομικο τμημα αμα ειναι στα αγγλικα? και το αναθεματισμενο το ΙΚΑ μπορει να δεχθει εγγραφο με Σουηδικη σφραγγιδα?

 366. Καλησπέρα παιδιά,
  ο Βασίλης είμαι πάλι. Ήθελα να ρωτήσω εάν είναι η ιδιωτική ασφάλιση ίδιας ισχύος με την δημόσια. Αρκεί στο migration να υποβάλλω ιδιωτική ή δεν θα την δεχθούν.Εάν ξερετε πείτε μου προκειμένου να κάνω μια.
  Σας ευχαριστώ
  Βασίλης

 367. Καλημέρα Βασίλη.
  Ναι μπορείς να ξανακάνεις και άμεσα. Πρέπει να έχεις τουλάχιστον ένα 4ωρο αλλά εξαρτάται και από τον μισθό. Δεν μπορείς να κάνεις αίτηση και σαν εργαζόμενος και με δικά σου οικονομικά μέσα. Είτε με τον έναν τρόπο είτε με τον αλλο.
  Αν κάνεις με οικονομικά μέσα, πρεπει να έχεις ασφάλιση, δες στις πρακτικές συμβουλές.

 368. Καλησπέρα,
  έχω έρθει από Ελλάδα και έκανα αίτηση στο migrationsverket έχοντας μόνο 12,5 ώρες την εβδομάδα εργασία.Η αίτηση απορρίφθηκε.
  1. Δικαιούμαι να ξανακάνω και εάν ναι υπάρχει χρονικός περιορισμός?
  2.Εάν φέρω και τα χρήματα μου από Ελλάδα (10.000) χρειάζεται και ασφάλιση?εννοώ 12,5 ώρες εργασία και 10.000 ευρώ.
  3.Εάν χρειάζεται και ασφάλιση η ιδιωτική είναι αποδεκτή ή απαιτείται δημόσια?
  Έλεγα να ενισχύσω την αίτηση μου και με τα τρία αυτά στοιχεία δηλ 12,5 την εβδομάδα 10.000 και ιδιωτική ασφάλεια υγείας απλά εάν δεν δέχονται την ιδιωτική να μην πληρώσω τζάμπα.
  Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων
  Βασίλης

 369. Καλησπέρα Μαρία.
  Το είδαμε κι εμείς αλλά δεν έχει ανακοινωθεί κάτι στη Σουηδία. Όλα βέβαια είναι δυνατόν να γίνουν.

 370. καλημερα σε όλους!
  κυκλοφορεί μια είδηση τις τελευταίες μέρες πως H Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να κλείσει τα σύνορα της για τους Έλληνες που αναζητούν εργασία μετά από πρόταση Βρετανών, Ολλανδών και Σουηδών και τη σύμφωνη γνώμη των Γερμανών.
  Τί γίνεται είναι δυνατόν;;;;

 371. Καλησπέρα και πάλι vas92.
  Αν πάρει την πράσινη κάρτα από την Κύπρο, μετά μπορεί να μετακομίσει στην Σουηδία, μιάς και μπορεί να μετακινηθεί στις χώρες της συνθήκης Σένγκεν.

 372. σας ευχαριστώ πολύ για την απάντηση…είναι από το Ιράκ και μετά τον πόλεμο εγκαταστάθηκε στην Κύπρο..

 373. Καλησπέρα vas92.
  Η αίτηση γίνεται 18 μήνες μετά την απόρριψη. Αν του δίνουν άσυλο στην Κύπρο, τότε είναι σίγουρο ότι θα του το απορρίψουν και πάλι. Από που είναι;

 374. καλησπέρα παιδιά…..εγώ και ο φίλος μου αντιμετωπίζουμε πρόβλημα ώστε να μπορέσει να πάρει τα χαρτιά του….διαμένει εκεί και έχει κάνει αίτηση εδώ και 2 χρόνια, πριν από ενάμιση χρόνο έλαβε αρνητική απάντηση από την Σουηδία λόγο του ότι η Κύπρος δεν αρνήθηκε το άσυλο που του πρόσφεραν εκεί. με βάση το http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CELEX:32003R0343:EL:HTML μετά από 18 μήνες έχει δικαίωμα να ξανακάνει αίτηση, οι 18 αυτοί μήνες από πότε ορίζονται? από την αρχική αίτηση που έχει κάνει ή από την απάντηση που έλαβε από την Κύπρο? σας ευχαριστώ εκ των προτέρων!!!

 375. Efharistoume para poli oloi tin omada sas gia tin voithia pou mas dosate na ste panta kala o theos panta mazi sas k fisika me olous tous ponemenous mas simpatriotes.kouragio se olous tous ellines .

 376. Kalimera ime apo tin ellada k meno edo me ton sizigo mou pou ine apo to afganistan se diamerisma tou immigration edo kai ena miso hrono.eho 2pedia apo ton proto sizigo o opios ine ellinas me ton opio den eho kamia epafi edo 6 hronia apo ta dio mou pedia to agoraki mou ine 8eton o opios ine k o gios tou protou sizigou pou ine ellinas .to koritsaki mou. Ine 3eton k o pateras tis ine afganikis katagogis omos I kori mou otan gennithike stin ellada mpike aftomata sto onoma tou protou sizigou pou ine elliniki a katagogis .thelo na vgalo diazigio na Kano gamo edo stin souidia me ton nin sizigo mou pou ine afganikis katagogis alla o proin sizigos den mou dini diazigio apo tin ellada me ton proin sizigo den imaste mazi edo k 6 hronia me ton nin sizigo mou afganikis katagogis ehoume kani apla ena mousoulmaniko gamo sto spiti me ton diko tous moula I papa opos leme emis I opios fisika den bori na mas dosi harti gamou dioti den ime horismeni me ton proin sizigo .o nin sizigos afganikis katagogis den ehi pari edo kai ena miso hrono possitive oute negative akoma perimenoume tin apantisi tou immigration .pos tha borousa na vgalo fiazigio efoson o proin sizigos den to theli pos tha boreso na Kano gamo me ton nin sizigo sas parakalo voithiste mas k ta monadika lefta pou pernoume minieos apo to immigration ine 1.800kron dioti ego ime apo tin europi k den mou dinoun k tous 4arithmous sas parakalo voithiste me me to thema tou diazigiou.efharistoume poli.

 377. καλησπέρα
  ονομαζομαι αντρεας και ειμαι αποφοιτος ναυπηγος μηχανικος.Ψάχνω δουλειά στην ειδικοτητα μου ή οποιαδηποτε αλλη δουλειά στην περιοχή Γκετεμποργκ.Υπάρχει κάποιος που μπορώ να απευθυνθώ για να ζητησω κάποια δουλειά?

 378. geia sas stin 24 to minos eimai suidia..den exw pu na meinw alla kserw oti yparxun kapoia diamerismata i dwmatia san ksenodoxeioo kati opu mporeis na meineis gia perissotero kairo se pio kali timi..mipws gnwrizete kati?kapioa site na dw?eyxaristw..i kayti an kseretai oikonomiko

 379. Καλησπέρα Μάκη.
  Δεν είμαστε σίγουροι αλλά αν χρειάζεται τότε θα χρειαστείς τα έξής χαρτιά (είναι στα αγγλικά) http://uhr.se/sv/Information-in-English/Qualifications-recognition/Yrkesutbildning/Necessary-enclosures/
  και θα πρέπει να συμπληρώσεις την εξής αίτηση και να την στείλεις http://uhr.se/Documents/Bed%C3%B6mning%20av%20akademisk%20utbildning/ansokan_bedomning_utlandsk_yrkesutbildning-UHR.pdf

 380. καλημερα..
  εχω τελειωσει αρτοποιια-ζαχαροπλαστικη σε σχολη οαεδ στη θεσσαλονικη.Υπαρχει αναγνωριση του πτυχιου στη σουηδια για να μπορω ν’ ανοιξω απ’ευθειας δικη μου επιχειρηση??

 381. Καλησπέρα Γιώργο.
  Έχεις το δικαίωμα να ψάχνεις για δουλειά, 6 μήνες αφότου έχεις απολυθεί εδώ στην Σουηδία, χωρίς πρόβλημα. Βέβαια έπρεπε απ΄την αρχή να είχες πάει στην υπηρεσία μετανάστευσης για να πάρεις την προσωρινή άδεια παραμονής. Κάνε το όταν έχεις πιάσει πάλι δουλειά.

 382. Kαλησπερα

  Εχω χασει την δουλεια μου επειδη η επιχειρηση εκλεισε εδω και 1 μηνα.Ειμαι περιπου 9 μηνες στην σουηδια και εχω ταυτοτητα και πρωσοπικο αριθμο.Πρεπει να παω στην υπηρεσια μεταναστευσης οπωσδηποτε η εχω δικαιωμα ως πολιτης ΕΕ να ψαχνω δουλεια για ακομα 6 μηνες αφου εχω χασει την δουλεια μου?

  Ευχαριστω

 383. Καλημέρα Κλεάνθη.
  Μάλλον έκανες αίτηση για άδεια εργασίας για κατοίκους εκτός ΕΕ. Τότε ναι πληρώνεις 2.000 κορώνες. Νομίζουμε ότι πρέπει να απαιτήσεις πίσω το ποσόν.
  Για αίτηση για uppehållsrätt, χρειάζεσαι διαβατήριο ή ταυτότητα, χαρτί πρόσληψης από ένα εργοδότη και μια διεύθυνση που μένεις επίσημα.

 384. gia sas kai pali pedia to poso ton 2000 to plirwsa sto migrationsvarket tous zitisa mia dilwsi gia na kanw etisi gia 5 xronia kai mia kopela m edwse to uppellhalstillstand kai dn gnwriza stin arxi ti itan nomiza oti auto itan I etisi gia 5 xronia kai eprepe na siblirwsw kapies aitisis pou m elege to xarti kai mesa se autes itan kai na plirwsw 2000 corones sto migrationsvarket alla otan tsekara xana stin istoselida sas oti efoson ime stin europaiki enwsi dn xriazome uppellhalstillstand tote katalava oti exei kani lathos I kopela kai aurio tha paw na kanw tin aitisi gia uppellhalstrat tha ithela na sas rwtisw ta xrimata tha ta parw pisw I oxi? kai ti xartia prepi na paw aurio gia na kanw tin aitisi gia uppellhalstrat mono diavatirio?

 385. Γειά σου Δάρια!
  Δυστυχώς δεν το ξέρουμε. Πάρε ένα τηλέφωνο στην Ελληνική κοινότητα να ρωτήσεις. Για να γίνεις μέλος μπορείς να πληρώσεις μέσω ιντερνετ και να γίνεις μέλος, αλλοιώς μπορείς να πάς μιά βόλτα απ΄κει και να γίνεις μέλος.
  http://www.grefis.se/

 386. Gia sas,

  1, Θα θελα να μαθω για το αυριανo μαθημα σουηδικης στους νέους μετανάστες (σε αίθουσα του σχολείου Åsö Gymnasium, Blekingegatan 55. Αν ειναι σε ισχυ η οχι?

  2. Ειμαι νεα στην Σουηδiα, πως μπορω να γινω μελος της Ελληνικης κοινοτητας?

  Ευχαριστω, Δαρια

 387. Καλημέρα Χρίστο.
  Πρέπει να είναι τα λεφτά στ΄όνομά σου. Διάβασε παρακάτω.

  Γιαυτούς που θέλουν να μετακομίσουν/μεταναστεύσουν στη Σουηδία, το βασικό που πρέπει να κάνουν είναι να πάνε στην Εφορία αμέσως και να κάνουν αίτηση για να πάρουν τον λεγόμενο προσωπικό αριθμό (personnummer). Χρειάζεται διαβατήριο αλλά σε μερικές περιπτώσεις έχουν δεχτεί και ελληνική ταυτότητα (την καινούρια). Εμείς προτείνουμε αν είναι δυνατόν να έχετε διαβατήριο, έτσι ώστε να αποφύγετε την ταλαιπωρία, αν δεν δεχτούν την ταυτότητα.

  Για να πάρετε τον προσωπικό αριθμό υπάρχουν κάποιες προυποθέσεις:

  1. Πρέπει να υπάρχει μια διεύθυνση που μένετε στη Σουηδία.

  2. Να έχετε πρόσληψη από ένα εργοδότη. Οι ώρες που πρέπει να αναγράφονται να μην είναι κάτω από τις 4 την ημέρα (αν είναι 8 ώρες την ημέρα είναι το καλύτερο), επίσης πρέπει να αναγράφεται ο μισθός ή το ωρομίσθιο.

  3. Αν έχεις χρήματα έτσι ώστε να μείνεις στη Σουηδία (σε αυτήν την κατηγορία ζητάνε και ξεχωριστή ασφάλιση με ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη), πρέπει να παρουσιάσεις χαρτιά από τράπεζα για τις καταθέσεις σου ή για παράδειγμα μία σύνταξη που παίρνεται. Το μίνιμουμ ποσό που ζητάνε να έχεις είναι γύρω στις 10 – 15 χιλιάδες κορώνες το μήνα για τουλάχιστον ένα χρόνο. Δεν ζητάνε τότε την ευρωπαική κάρτα ασφάλισης αλλά το έντυπο S1 που σας επιτρέπει να ασφαλιστείτε για υγειονομική περίθαλψη εάν κατοικείτε σε κράτος μέλος της ΕΕ, στην Ισλανδία, το Λιχτενστάιν, τη Νορβηγία ή την Ελβετία, αλλά είστε ασφαλισμένοι σε άλλη χώρα.
  Αυτό ισχύει συνήθως και στην περίπτωση συνταξιούχων που ζουν στο εξωτερικό. Μπορεί επίσης να χρησιμεύσει για τα μέλη της οικογένειας μεταναστών εργαζομένων τα οποία έχουν διαμείνει στη χώρα καταγωγής τους αλλά τώρα καλύπτονται από την κοινωνική ασφάλιση της χώρας όπου εργάζεται το μέλος της οικογένειάς τους.
  Αντιστοιχεί στα παλαιά έντυπα E106, E109, E120 και E121.
  http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=857&intPageId=980&langId=el

  4. Αν είστε άνεργοι στην Ελλάδα με ταμείο ανεργίας, έχετε το δικαίωμα να μεταφέρετε το ταμείο ανεργίας και να το παίρνετε από τον σουηδικό ΟΑΕΔ, αλλά μόνο για τρεις (3) μήνες.

  Μόλις πάρετε τον προσωπικό αριθμό μπορείτε να κάνετε αίτηση στην Εφορίαγια να αποκτήσετε ταυτότητα. Η ταυτότητα αυτή ισχύει μόνο για την Σουηδία στις συναλλαγές σας με διάφορες υπηρεσίες. Για να ανοίξετε λογαριασμό σε σουηδική τράπεζα χρειάζεται βεβαίωση εργοδότη ότι εργαζόσαστε στη Σουηδία και ταυτότητα από την Εφορία.
  https://ellinesstinssouidia.wordpress.com/%CF%80%CF%81%CE%B1%CE%BA%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AD%CF%82-%CF%83%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AD%CF%82-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%B7%CE%B4%CE%AF%CE%B1/

 388. geia sas tha ithela na mu dwsete kapoies plirofories sxetika me to ti akrivws xreiazetai na exw mazi mu k ti prepei na kanw gia na parw ton prwsopiko arithmo exontas 13.000 evrw.ta xrimata apo tin trapezqa einai sto onoma tou patera mu p.x stin ethiki an parw to xarti sto diko tou onoma tha yparxei kapoio provlima gia emena?parakalw voithiste me

 389. Καλησπέρα Κλεάνθη!
  Γιατί έδωσες 2.000 κορώνες για την αίτηση; Σε ποιόν; Η αίτηση είναι δωρεάν.
  Πρέπει να κάνεις αίτηση για uppehållsrätt.

 390. pedia gia sas kai pali apo mena kai sas euxaristo poli gia tis plirwfories tha ithela omos k liges akoma oso afora to migrationsverket ekana etisi gia uppehallstillstand alla efoson ime stin europaiki enwsi dn to xriazome m ipan kai ekana lathos adi na kanw etisi gia uppehallstratt kai tha ithela na rwtisw plirwsa 2000 corones gia to uppehallstillstand mipos xerete an tha m ta dwsoun pisw efoson ime stin europaiki enwsi ??

 391. Γεια σας.
  εχω κανει διακοπη στην επιχειρηση μου, χρωσταω στο τεβε 15.000 ευρω. εχω καποια δικαστηρια με την πολεοδομια για καταπατηση χωρου, χρωσταω περιπου 500 ευρω στο επιμελητιριο. δουλεψα ολο το καλοκαιρι και ασφαλιστηκα για 3 μηνες στο ικα. για προσωπικους λογους εφυγα απο τη δουλεια και εργαζομαι ανασφαλιστη σε ενα αλλο χωρο. οι λογοι που με οδηγησαν σε αυτη την κατασταση ειναι οικογενειακοι, ο συζυγος μου εχει προβλημα διπολικης διαταραχης. εχω 4 παιδια, τα 3 ειναι ανηλικα. ειμαστε σε διασταση με το συζυγο μοθ και κινδυνευει αμεσα η ζωη μας. τι βοηθεια θα μπορουσε να μου προσφερει το κρατος της σουηδιας σε περιπτωση μετοικησης?θα μπορουσα να ανοιγα μια επιχειρηση στη σουηδια στο ονομα μου?ειναι αμεση αναγκη να μετακομισω για λογους ασφαλειας.

 392. Καλησπέρα Μαρία.
  Γράφουμε στις Πρακτικές συμβουλές τι χρειάζετε. Οικονομική βοήθεια δεν υπάρχει μιας και εμείς είμαστε εργαζόμενοι και βοηθάμε εθελοντικά.

 393. geia sas,eimai 23 xronwn k thelw na afhsw dusthxws thn ellada logo anergias k tha thela na rthw sth souhdia gia 2-3 xronia mhpws k mazepsw kapoio poso gia na vohthisw th mhtera mou pou vriskete se duskolh katastah edw sthn ellada k isws k meinw parapanw mexri na ftia3oun ta pragmata edw.mhpws tha mporousate na me vohthisete,na mou peite ta prwta vhmata pou prepei na kanw?an einai eukoli I euresh ergasias gia ellhnes xwris na miloun th souhdikh glwssa h gia arxh an exw kapoio vohthima oikonomikos gia arxh mexri na mathw ti glwssa?tha ektimousa polu an mou dinate kapoies sumvoules,euxaristw polu.

 394. Καλησπέρα Χρήστο.
  Κανονικά δεν μπορεί να μπεί στο σπίτι. Κοίτα στο συμβόλαιο αν γράφει κάτι γιαυτό. Αν έχει κάνει νόμιμο συμβόλαιο, δηλαδή έχει ρωτήσει τον ιδιοκτήτη του διαμερίσματος για να στο νοικιάσει, τότε δεν μπορεί να μπεί.

 395. Έχετε δίκιο, κοίταξα το συμβόλαιο και έχει τίτλο » Hyresavtal andrahandsuthyrning». Αυτός έχει υπογράψει ως «förstahandshyresgäst (Hyresvärd)» και εγώ ως «andrahandshyresgäst (Hyresgäst)». Αυτο πρακτικά τι σημαίνει? Γνωρίζω οτι απο την στιγμη που νοικιαζεις ολο το διαμερισμα δεν εχει το δικαιωμα να μπει χωρις να σε ειδοποιησει στο σπιτι..

 396. Καλησπέρα Κλεάνθη.
  Όχι δεν είναι έτσι.
  Πρώτον όταν πάρεις τον προσωπικό αριθμό τότε ισχύει άσχετα με τον εργοδότη που έχεις.
  Δεύτερον να απολυθείς θα πρέπει να βρεις δουλειά μέσα σε έξη μήνες για να μην καθυστερήσει η μόνιμη άδεια παραμονής.
  Τώρα στην αρχή μέχρι τα 5 χρόνια παραμονής έχεις προσωρινή άδεια παραμονής που σου δίνει το Migrationsverket (το Αλλοδαπών). Μετά τα 5 χρόνια πάιρνεις (κάνεις αίτηση να σου δώσουν) την μόνιμη άδεια παραμονής. Αν ήσουν άνεργος παραπάνω από 6 μήνες αυτό το διάστημα, αφαιρούν αυτό το διάστημα και παρατείνεται ο χρόνος για να πάρεις μόνιμη άδεια παραμονής.
  Τρίτον δεν υπάρχει πρόβλημα αν δουλεύεις τετράωρο με 7000 κορώνες (καθαρά ελπίζω).
  Τέταρτον μάλλον το αφεντικό σου προσπαθεί να σε τρομάξει.

 397. Καλησπέρα Χρήστο.
  Είναι σίγουρο ότι έχεις νοικιάσει το διαμέρισμα από πρώτο χέρι; Μας φαίνεται περίεργο. Αν έχεις νοικιάσει το διαμέρισμα από πρώτο χέρι τότε δεν έχει δικαίωμα να να μπει χωρίς να ειδοποιήσει στο διαμέρισμα. Υπάρχουν διάφορες δυνατότητες αλλά πρέπει να βεβαιωθείς ότι το διαμέρισμα είναι από πρώτο χέρι όπως είπαμε.

 398. Καλησπέρα, εχω νοικιασει ολοκληρο το διαμέρισμα (förstahand) και εχω στα χερια μου συμβολαιο το οποιο οριζει την διαρκεια της ενοικιασης και ολους τους αλλους ορους. Το προβλημα μου ειναι οτι ο ιδιοκτητης μπηκε στο διαμερισμα χωρις πριν να μου τηλεφωνησει και χωρις την αδεια μου. Τι μπορω να κανω ωστε να μην επαναληφθει? θα μπορουσα να κανω καταγγελια και αν ναι που να απευθυνθω? Εχω την δυνατοτητα να σπασω το συμβολαιο? φοβαμαι οτι θα ξανασυμβει και οτι θα ξαναμπει στο διαμερισμα χωρις την αδεια μου.

 399. ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΛΛΗΝΕΣ!!!ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΝΑ ΝΙΟΠΑΝΤΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΚΑΙ ΠΡΟ 6 ΜΗΝΩΝ ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ.ΕΙΜΑΣΤΕ 30 ΕΤΩΝ ΚΑΙ ΗΔΗ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΜΑΣ ΕΦΥΓΕ ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ. ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ 2 ΣΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΕΙΘΟΜΕΘΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΩ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΥΓΕΙΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΕ ΜΙΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΟΠΩΣ Η ΣΟΥΗΔΙΑ.ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΠΟΛΥ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΘΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΟΥΣΑΜΕ ΚΑΘΟΤΙ Η ΖΩΗ ΠΛΕΟΝ ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΟΦΟΡΗ ΚΑΙ ΕΞΕΦΤΕΛΙΣΤΙΚΗ.ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΜΕ ΣΑΝ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΥΟΥΜΕ ΣΕ ΕΣΑΣ,ΤΟΥΣ ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΤΕ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΕ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE.Ο ΘΕΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΟΛΟΥΣ ΓΕΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΥΣ.

 400. gia sas pedia kai pali apo mena kai euxaristo para poli gia oles tis plirwfories p mou exete dwsi tha ithela kialles an ine dinaton na me voithisete? 1.. otan exeis personalnummer kai to exeis 1 evdomada kai exeis k trapeziko logariasmo kai perimenis tin tautotita tin apli apo tin astinomia (tin souidiki) tha ithela na rwtisw an teliwsis tin doulia s dld dn exei doulia allo kai psaxnis meta gia alli doulia iparxi provlima me to skat? an ergazese 4 wres kai pernis mono 7000 corones iparxi provlima me to skatevverket? iparxi periptwsi na se stiloun pisw? 2.. to personal nummer ine to kanoniko pou exw ean dn exw doulia pio meta ine provlima gia mena auto me to personalnummer dld me stelnoun ellada? gt kati tetia m ipe to afediko m kai trelathika re pedes oti prepi na exw 2 xronia na doulevw mazi t sinexia wste meta na m vgi to alithino personulnummer ? ean borite na me voithisete sas parakalw gt dn xerw tpt sxetika me auta

 401. Καλημέρα Αντώνη!
  Αυτό που θέλουν είναι μιά βεβαίωση ότι π.χ οι γονείς σου θα σου στελνουν χρήματα. Μια απλή βεβαίωση.

 402. Καλησπέρα παιδιά.

  ψάχνοντας πληροφορίες για το πως θα βγάλω προσωπικό αριθμό στη Σουηδία διάβασα στο http://www.migrationsverket.se ότι για να πάρω αριθμό σαν φοιτητής πρέπει να παρουσιάσω κάποια έγγραφα, μεταξύ των οποίων και ενα αποδεικτικό ότι έχω αρκετά χρήματα για να συντηρήσω τον εαυτό μου. Εγώ που έρχομαι για μεταπτυχιακό στην Στοκχόλμη δεν έχω σε τραπεζικό λογαριασμό τα λεφτά που αναφέρετε στις πρακτικές συμβουλές (10-15000 SEK/μήνα για ένα χρόνο δηλαδή 120-180000 SEK συνολικά) αλλά οι γονείς μου μπορούν να μου διαθέτουν εγγυημένα ένα χρηματικό ποσό κάθε μήνα για να καλύπτω τις ανάγκες μου. Τι χαρτί πρέπει να φέρω στην σουηδική υπηρεσία για να το αποδειξω αυτό;; Μια υπεύθυνη δήλωση των γονέων μου για παράδειγμα;;

  Ευχαριστώ πολύ και πάλι. Οι συμβουλές σας με έχουν βοηθήσει πάρα πολύ.

 403. Καλησπέρα Χάρη.
  Δες στο blocket.se που έρχεσαι σε επαφή κατευθείαν με αυτόν που έχει το διαμέρισμα/δωμάτιο.

 404. Σας ευχαριστω για την απαντηση σας παιδια…
  Κατι τελευταιο γνωριζετε ποιες εταιριες νοικιαζουν διαμερισμα (η στη τελικη δωματιο μονο…) χωρις α.φ.μ (σουηδικο)?Σε οσες εχω τσεκαρει εχουν μια φορμα οπου απαιει να βαλεις το αφμ σου και δεν υπαρχει σε ολες η δυνατοτητα (η δε μπορω να βρω τη διευθυνση) ωστε να στειλω σχετικο μειλ να τους ρωτησω…
  Σας ευχαριστω…

 405. Καλησπέρα Χρήστο.
  Φαίνεται ότι δεν διάβασες τις Πρακτικές συμβουλές.
  Η ευρωπαική κάρτα δεν κάνει, είναι μόνο για περαστατικά όταν είσαι τουρίστας. Εσύ ζητάς άδεια παραμονής με δικά σου οικονομικά μέσα. Πρέπει να κανονίσεις να πάει κάποιος δικός σου στο ΙΚΑ να στο στείλουν.

 406. Καλησπέρα Χάρη.
  Ναι είναι εφικτό να νοικιάσεις σπίτι χωρίς τον προσωπικό αριθμό από δεύτερο χέρι ασφαλώς (επινοικίαση). Εξαρτάται απ΄αυτόν/αυτήν που θα στο νοικιάσει.
  Εταιρείες που σου βρίσκουν σπίτι…όχι δεν υπάρχουν, όσο εμείς ξέρουμε.

 407. Πολυ καλησπερα
  Θελω να ρωτησω αμα μπορει κανεις να νοικιασει σπιτι (διαμερισμα) χωρις να εχει περσουνουμερ,ειναι κατι τετοιο εφικτο?Υπαρχει κανα σαιτ που να κανει αυτη τη δουλεια..?Φυσικα και δεν με ενδιαφερει η Στοκχολμη (πιο ευκολο ειναι να πιασει κανεις το λαχειο απο διαμερισμα εκει..)ειναι πραγματικα δυσκολο να μεταναστευσει κανεις στη σουηδια τελικα απο οτι καταλαβα…
  Ααα!!και κατι ακομα υπαρχουν εταιρειες (δουλειες) οπου φροντιζουν και για τη διανομη σου (βρισκουν σπιτι με συγκατοικους και τετοιοα? αν και μαλλον ειναι χλωμο…)
  Ευχαριστω πολυ

 408. geia sas kai pali eimai o xrhstos sas esteila erwthsh prin liges meres..phga sthn eforia kai etoimasame ekei me thn upallhlo mia aithsh gia personnummer alla mou leei oti prepei na exw to entupo S1 gia thn ugeionomikh mou perithalpsh…to entypo auto egw den to exw alla exw thn eurwpaikh karta ugeias (thn mple)..Auth de me kaluptei!?? Pws sto kalo tha to parw egw twra to S1
  apo thn Ellada?

 409. Καλησπέρα
  ετοιμάζομαι να νοικιάσω ένα σπίτι από κάποιον που ισχυρίζεται ότι είναι ιδιοκτήτης. Ξέρει κάποιος να μου πει που μπορώ να απευθυνθώ για να το ελέγξω.

 410. Geia sas! Eimai 18 xronwn kai molis metakomisa sth souhdia me thn kopela mou pou einai souhdh yphkoos alla den exw idea ti prepei na kanw apo xartia. thelw na mou peite ti prepei na kanw gia na vgalw personnummer (me leptomereies an ginetai sas parakalw). kai ti prepei na kanw gia na vgalw thn adeia paramonhs gia 2 xronia.

 411. Καλημέρα Κλεάνθη.
  Όταν πάρεις την προσωρινή άδεια παραμονής σου στέλνουν μόνο μιά βεβαίωση μέσω ταχυδρομείου. Όταν πλησιάζουν τα 5 χρόνια που ισχύει η προσωρινή άδεια τότε μπορείς να ζητήσεις την κάρτα (εδώ στα αγγλικά γράφει πληροφορίες) http://www.migrationsverket.se/info/348_en.html
  Κι εδώ είναι η αίτηση http://www.migrationsverket.se/download/18.43648b4513b902d42693b3/blpur_174011_sv.pdf

 412. Γεια σας..Δεν εχω αριθμο ουτε ειμαι γραμμενος καπου στη Σουηδια αλλα θελω να επενδυσω εκει και να ανοιξω επιχειρηση..Καμια συμβουλη??

 413. pedia gia sas kai pali apo mena kai euxaristo poli gia oles tis plirofories diwti itan oles swstes mexri twra kala vadizw !! tha ithela na m exigisete exw to personalnummer kai exw kani ta xartia gia 2 xronia diamoni xe poso kero s apadoun an tha s vgaloun tin karta I tellos padon pote tha tin exw sta xeria m an xerete na m pite sas parakalw diwti exoun perasi 4 mines kai dn xerw pira mia apadisi apo to migrationsvarket pou m elege oti ta xartia ine ok !!

 414. Καλησπέρα Χρήστο.
  Αν είχες την σουηδική υπηκοότητα δεν την χάνεις. Απλώς «παγώνει» όσο καιρό δεν είσαι στην Σουηδία.
  Αυτό που θα κάνεις είναι όταν έρθεις Σουηδία, να πάς στην εφορία και να ενεργοποιήσεις τον προσωπικό σου αριθμό. Μετά βέβαια θα πρέπει να βγάλεις ταυτότητα. Θα πρέπει να έχεις και μιά διεύθυνση στην Σουηδία.

 415. geia sas k pali apo mena..egw eixa tin suidiki ipikootita diavatiria prwsopiko arithmo ktl.ostoso efiga otan eimun 3 etwn..twra eimai 26 k septebrio ksanapigainw..ti prepei na kanw gia na ksanaparw tin ipikootita etsi oste na dieykolinthw ligo me ola ayta ta xartia pu xreiazontai?ti xartia na exw mazi mu?p.x diavatirio suidiko exw alla elikse xreiazetai na vgalw k apo ellada..se ti tha me voithisei pu eixa tin ipikootita?eyxaristw

 416. Καλημέρα Αντώνη.
  Καλύτερα να το κάνεις εδώ μέσω ΑΤΜ είναι η άποψη μας. Να μην μεταφέρεις όλα τα λεφτά μαζλι σου και τα χάσεις. Επίσης κερδίζεις λίγο από την διαφορά κορώνας-ευρώ.

 417. Καλησπέρα και πάλι παιδια! Μια τελευταία ερώτηση θέλω να κάνω.
  Θέλω όταν έρθω Στοκχόλμη στα τέλη Αυγούστου να μεταφέρω και ένα χρηματικό ποσό απο την Ελλάδα (πάνω απο 3500 ευρώ). Τι με συμφέρει πιο πολύ να κάνω;; Να το φέρω σε μετρητά και να το μετατρέψω εκεί σε SEK ή να το πάρω απο ΑΤΜ σουηδικής τράπεζας (ο λογαριασμός στην Ελλάδα είναι στην ALPHA BANK) και να να έχει γίνει μέσω αυτής η μετατροπή σε SEK;;
  Ευχαριστώ πολύ!

 418. Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα σας!

  Ονομάζομαι Φαίδρα, είμαι 22 ετών και θα μεταβώ στην Ουψάλα στα τέλη Αυγούστου για μεταπτυχιακές σπουδές. Ψάχνω δωμάτιο ή διαμέρισμα από αρχές Απριλίου χωρίς όμως θετικά αποτελέσματα, γι’αυτό πήρα το θάρρος να απευθυνθώ σε εσάς.

  Σε περίπτωση που γνωρίζετε κάποιον Έλληνα ο οποίος ενδιαφέρεται να ενοικιάσει δωμάτιο ή διαμέρισμα στην Ουψάλα, θα σας ήμουν ευγνώμων εάν μπορούσατε να με φέρετε σε επαφή μαζί του. Επίσης οποιαδήποτε εναλλακτική πληροφορία που θα μπορούσατε να μοιραστείτε μαζί μου, θα ήταν για μένα πολύτιμη.

  Σας ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων!

 419. Καλησπέρα Γιώργο.
  Το σωματείο για αυτούς που δουλεύουν στα εστιατόρια είναι ένα, το http://www.hrf.net/
  Για το ταμείο ανεργίας, μπορεί να γραφτείς στο ταμείο ανεργίας μέσω του σωματείου http://www.hrak.se/ ή στην λεγόμενη https://alfakassan.se/
  Αν θέλεις μπορείς να μας στείλεις κι ένα μέηλ με το τηλεφωνό σου να τα πούμε λίγο.
  Για την φίλη σου, εξαρτάται πάλι τι θέλει να κάνει. Δεν υπάρχουν επίσημα φροντιστήρια στη Σουηδία αλλά δεν είναι παράνομο να κάνεις ιδιαίτερα.

 420. Καλησπέρα παιδιά.
  Καταρχήν συγχαρητήρια για την ιστοσελίδα και την προσπάθεια που κάνετε μέσω αυτής! Ονομάζομαι Αντώνης και στο τέλος Αυγούστου μετακομίζω στην Στοκχόλμη για μεταπτυχιακές σπουδές στο Stockholm University. Ευτυχώς είμαι απο τους τυχερούς που βρήκαν εύκολα σπίτι και τώρα ψάχνω την οικονομικότερη λύση για να μεταφέρω απο Ελλάδα κάποια πράγματα που θα χρειαστώ.
  Έτσι, ήθελα να ρωτήσω αν γνωρίζετε άλλες μεταφορικές εταιρείες (πέρα απο τις 2 που υπάρχουν στο λινκ) και πόσο περίπου κοστίζει μια μεταφορά! Και ακόμα καλύτερα αν κάποιος έχει μεταφέρει στο παρελθόν πράγματα απο Ελλάδα προς Στοκχόλμη ας μοιραστεί κάποιες πληροφορίες με εμάς που μετακομίζουμε τώρα. Ευχαριστώ 🙂

 421. Καλησπέρα, με λένε Γιώργο και δουλεύω στην Στοκχόλμη σαν μάγειρας εδώ και μερικούς μήνες. Θέλω να γραφτώ στο ταμείο ανεργίας, γνωρίζετε αν υπάρχουν εξειδικευμένα γραφεία για κάθε επάγγελμα ή ένα για όλους; Επίσης, πώς μπορεί να βρει κανείς πληροφορίες για το σωματείο του; Έχω ακόμη μία ερώτηση σε περίπτωση που γνωρίζετε, η φίλη μου ήταν εκπαιδευτικός στην Ελλάδα και εδώ χρειάζεται ένα διάστημα μέχρι να μάθει καλά σουηδικά και να ψάξει για δουλειά σε σχολείο. Υπάρχει κάποιος τρόπος να κάνει νόμιμα ιδιαίτερα μαθήματα κι αν ναι, σε ποια υπηρεσία θα μπορούσε να ρωτήσει; Η ειδικότητά της είναι μουσικός. Δεν γνωρίζουμε αν μπορεί να γίνει κάποιου τύπου «έναρξη» γι αυτό το επάγγελμα, είτε πρόκειται για μαθήματα, είτε για συναυλίες. Ευχαριστούμε πολύ προκαταβολικά.

 422. Καλησπέρα Βάιε.
  Αν έχεις χρήματα αλλά και ασφάλιση, όπως γράφουμε στις Πρακτικές συμβουλές, υπάρχει η δυνατότητα να σου δώσουν τον προσωπικό αριθμό.