Συνάντηση μεταξύ ΟΕΣΚΣ και Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Σε συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων των ΔΣ της Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας(ΟΕΣΚΣ) και του ΔΣ του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού Σουηδίας(ΚΕΠΣ) που πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2009 στα γραφεία της ΟΕΣΚΣ συζητήθηκαν οι βάσεις μιας μακροπρόθεσμης συνεργασίας με στόχο την πολιτιστική αναβάθμιση της παροικίας.

 

Στη συνάντηση διαπιστώθηκαν:

 

*ο αδιαμφισβήτητος διαχρονικός, ηγεμονικός και καθοριστικός ρόλος της ΟΕΣΚΣ ως μοχλού προώθησης λύσεων σε προβλήματα που απασχολούν την ελληνική παροικία της Σουηδίας.

* η ανάγκη να εκφράζεται ενιαία και συντονισμένα η πολιτική άποψη της παροικίας μέσω της ΟΕΣΚΣ με κατεύθυνση την κεντρική διοίκηση και εξουσία σε Σουηδία και σε Ελλάδα.

*η απο 15 ετίας δράση του ΚΕΠΣ ως κύριου άξονα συλλογής, διατήρησης, αξιοποίησης και προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της παροικίας.

*η ανάγκη ανάδειξης του πολιτιστικού έργου της παροικίας και του ελληνικού πολιτισμού γενικότερα, τόσο ενδοπαροικιακά όσο προς τη σουηδική κοινωνία γενικότερα, την μητροπολιτική Ελλάδα αλλά και ανα την Ευρώπη και τον κόσμο.

* η ανάγκη της ενότητας και συσπείρωσης των δυνάμεων του ελληνισμού για να επιβιώσει ως εθνικοπολιτιστική οντότητα στη Σουηδία και ιδιαίτερα σε περιόδους οικονομικής κρίσης, όπως αυτών που διανύουμε.

 

Καταδικάστηκε ακόμη η προσπάθεια ορισμένων κύκλων να διασπείρουν διχόνοια στην παροικία με συκοφαντίες, υβρεολογίες και λασπολογίες που σπιλώνουν το κύρος όλης της παροικίας και του ελληνισμού.

 

H ανάγκη της ενότητας στο χώρο της παροικίας με παράλληλο σεβασμό στην αυτονομία και στην αυτοδιοίκηση των φορέων της κρίθηκε επιτακτική. Η ενότητα αυτή μπορεί να αποτελέσει την προϋπόθεση για την πολιτιστική ανάκαμψη και την αποτελεσματική πολιτική παρέμβαση της παροικίας στα πράγματα που την αφορούν στη Σουηδία, στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

 

Έτσι ομόφωνα συναποφασίστηκε:

*να συζητηθεί και να καθοριστεί στο άμεσο μέλλον το πλαίσιο μακροχρόνιας προγραμματικής συμφωνίας μεταξύ ΟΕΣΚΣ και ΚΕΠΣ με στόχο να αναβαθμιστεί και να ενισχυθεί το πολιτιστικό γίγνεσθαι της παροικίας στη Σουηδία.

* να γίνουν κοινές ενέργειες για την προβολή του Ελληνικού πολιτισμού ξεκινώντας από τη Σουηδία και συνεχίζοντας στο γενικότερο χώρο της Β. Ευρώπης.

* να ενταθούν οι κοινές ενέργειες ώστε να συγκεντρωθεί, να συντηρηθεί και να διατηρηθεί υλικό αρχείου που αναφέρεται στη ζωή και δράση των Ελλήνων της Σουηδίας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s