Πρωταπριλιάτικα αστεία και ο χαμένος Κύκλος των «ποιητών»

Διαβάσαμε κάπου και το μεταφέρουμε στο ιστολόγιο μιας και είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα και κατατοπιστική επιστολή. Αναφέρετε στην κατάσταση στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων του Σαββατιάτικου σχολείου της Στοκχόλμης και την «δημοκρατική» λειτουργία του ΔΣ καθώς και στο ιστολόγιο grekisk.se που παραπληροφορεί ανυποψίαστους αναγνώστες που δεν ξέρουν την κατάσταση στη Σουηδία.

«Αγαπητό ΔΣ.

Δεν σκόπευα να επικοινωνήσω μαζί σας άλλη φορά, σεβόμενος την επιθυμία σας για ελεύθερο χρόνο, αλλά τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και τα νέα επιτεύγματά σας μού όπλισαν το θάρρος. Και φυσικά επειδή εσείς πήρατε αυτή την ευχάριστη πρωτοβουλία να αναφέρετε το όνομά μου δημόσια και να με προτείνετε και για μελλοντικό πρόεδρο στη θέση του αξιαγάπητου κου Νικολαίδη θα σας παρακαλέσω να δεχτείτε την ταπεινή μου ανταπόδοση.  Επειδή πολλές φορές μου έχετε παραπονεθεί ότι δεν εκτιμώ το έργο σας αποφάσισα αυτή τη φορά να το κάνω.

Ομολογώ ότι το πρωταπριλιάτικο αστείο σας ήταν πολύ πετυχημένο. Σχεδόν δεν κατάλαβα κάν ότι ήταν πρωταπριλιάτικο ψέμα. Οταν το σκέφτηκα λίγο πιο πολύ κατανόησα πιο πολύ το έργο σας και σας ομολογώ επίσης ότι ο πνευματισμός των μελών του ΔΣ και ιδιαίτερα του αξιαγάπητου κου Νικολόπουλου με έχει εκπλήξει. Εχετε καταφέρει κάτι που κανένα άλλο ΔΣ δεν έχει καταφέρει, και για να είμαι ειλικρινής δεν νομίζω ότι αλλο συμβούλιο θα τα καταφέρει ποτέ. Μας φέρατε τη διαρκή άνοιξη, μεγαλώσατε την άνοιξη, εδώ και τρείς μήνες εμεις στο σύλλογο ζούμε κάθε Σάββατο την Πρωταπριλιά σε τέτοιο βαθμό που όταν έρχετε η 1 Απρίλη εμεις ούτε καν το καταλαβαίνουμε. Δεν νομίζω ότι κάποιος άλλος Ελληνας στη Σουηδία θα κατορθώσει ποτέ να το επαναλάβει. Ειμαι σιγουρος ότι αν ο Τσώρτσιλ ζούσε σήμερα θα έλεγε περίπου το εξής. «Μόνο οι Ελληνες κατάφεραν να εχουν διαρκή άνοιξη». Και θα συμπλήρωνε με τη γνωστή του διορατικότητα «Εχουν πρωταπριλιά κάθε μέρα, ευτυχισμέονος λαός». Τα συγχαρητήριά μου σε σας και τον ΚΥΚΛΟ σας.

Αυτό όμως δεν ειναι το μοναδικό σας επιτευγμα. Μας φέρατε πισω και το διαρκές γέλιο. Σας ομολογώ ειλικρινά ότι εχω γελάσει και χαρεί αρκετά με το τρόπο που έχετε καταφέρει να ξαναφέρετε το τη διάθεση για γράψιμο και το χιούμορ στο στόμα και στις πέννες των μελών του συλλόγου. Ειναι ένα μεγάλο κατώρθωμα αυτό. Καταφέρατε μέσα σε λίγους μήνες να κάνετε ορισμένους αγράμματους, που δεν ξέρουν κάν τι υπογράφουν, να ανοιγουν ιστοσελίδες, να αρχίσουν να γράφουν ποιήματα, θούριους και έπη και σκέτς εξυμνώνατας τα έργα σας. Εχετε γίνει ένας ζωντανός θρύλος. Νομίζω οτι η λεγόμενη πολιτιστική επανάσταση του Μαο ξεθωριάξει μπροστά στο δικό σας επίτευγμα. Αν ζούσε θα έγραφε «Μονο οι Ελληνες του ΚΥΚΛΟΥ της Στοκχόλμης το κατάφεραν». Νομίζω ότι θα έστελνε και μία αντιπροσωπία να σπουδάσει της μορφές εργασίας στον λεγόμενο ΚΥΚΛΟ. Ηδη νιώθω εθνική εξαρση διαβάζοντας τις διακηρύξεις του. Διαβιβάστε σας παρακαλώ τα θερμά μου ευχαριστήρια στον εμπνευστή του.

Καταφέρατε επίσης μέσα σε λίγες λιγους μήνες να μεταφέρετε παραδόσεις αιώνων από το ανώτερο πολιτισμό της ορεινής Κρήτης στην οπισθοδρομημένη ελληνική παροικία της Στοχκόλμης. Ειχατε βέβαια σημαντική βοήθεια απο δύο τρία αξιαγάπητα μέλη του ΚΥΚΛΟΥ σας που έχουν μία πρωταρχική εμπειρία απο το χώρο της Κρήτης αλλά αυτό δεν μπορει με κανένα τρόπο να υποβαθμίσει το έργο σας. Στα χέρια σας αυτός ο ανώτερος πολιτισμός της δοξασμένης ορεινής Κρήτης έχει μεταφερθεί σέ ανώτερα στάδια  Ο Πλάτων θα έλεγε ότι «διευρύνατε την έννοια της ελευθερίας» . Ο Χέγκελ θα το αποκαλούσε σαν «την υλοποίηση της ιδέας της ανθρώπινης ελευθερίας». Σκοπεύω να προτείνω στο ABF να διοργανώσει κύκλους σπουδών για να μεταδοθεί το έργο σας και στους υπόλοιπους κατοίκους αυτής της χώρας. Ειναι ιστορική επιταγή για τους Ελληνες να μεταδίδουν τα φώτα του πολιτισμού σε όλον τον κόσμο. Το φωτεινό σας παράδειγμα εμπνέει και θα πρέπει να εμπνέει τα παιδιά μας. Ηδη κάθε Κυριακή στο σπίτι μετά το πρωινό ανοίγουμε τις ιστοσελιδες με τα παιδιά για να μαθαίνουν τα επιτεύγματά σας και να παραδειγματίζονται.

Γνωρίζω ότι η υπερβολική δόση μετριοπάθειας που σας διακρίνει θα σας φέρει σε δύσκολη θέση. Επειδή και σε άλλες περιπτώσεις δεν έχετε διαβιβάσει στα μέλη επιστολές των μελών που εκθειάζουν το έργο σας, νομίζω ότι δεν θα το κάνετε και τώρα, φυσικά σαν ενδειξη της υπερβολικής σας μετριοπάθειας. Θα μου επιτρέψετε λοιπόν να αναλάβω εγώ αυτο το επίπονο έργο. Εσείς πρέπει να ασχολείστε με πιο σοβαρά πράγματα.

Τελειώνοντας, με έχετε ένθουσιάσει με τα έργα σας και θα μου επιτρέψετε να προτείνω στην επόμενη γενική συνέλευση την διαρκή έκθεση των πορτραίτων σας στο χώρο του σχολείου. Θα ήθελα για αυτό τη γραπτή σας συγκατάθεση γιατί φυσικά έχετε την άριστη γνώση των νόμων για την προστασία της προσωπικότητας. Τα επίτεύγματά σας θα πρέπει να διαδοθουν στις επόμενες γενιές και προσωπικά θα κάνω το παν για να σας θυμούνται τα μέλη του συλλόγου στο μέλλον. Και ειμαι βέβαιος ότι τα μέλη του συλλόγου θα τιμήσουν τα πορτραίτα σας με τον τρόπο που τους αρμόζει.

Φιλικά

Αποστόλης Παπακώστας»

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s