Σύνοδος Ομοσπονδιών Κοινοτήτων Ευρώπης

eyropi-omospondies

Σύνοδος Ομοσπονδιών Κοινοτήτων Ευρώπης

Ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες της συνόδου των Ομοσπονδιών Κοινοτήτων Ευρώπης που διοργανώθηκε από την Ομοσπονδία Ελληνικών Κοινοτήτων στις Βρυξέλες στις 24-26 Απριλίου. Στη σύνοδο συμμετείχαν όλες οι Ομοσπονδίες της Ευρώπης ενώ χαιρετισμό απέστειλε και η Ιρλανδία η οποία δεν μπόρεσε να παραβρεθεί.

Μέσα στο γενικότερο κλίμα αισιοδοξίας το οποίο επικράτησε στη σύνοδο, πολλές ήταν οι αναφορές στο γεγονός ότι αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε μόλις πριν ένα χρόνο με την ιδρυτική σύνοδο της Στοκχόλμης και μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα αγκάλιασε ολόκληρη την Ευρώπη. Το σημαντικότερο όμως όλων ήταν η γόνιμη συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της Ευρώπης, οι καινοτόμες προτάσεις και το γεγονός ότι για πρώτη φορά ελληνικές οργανώσεις του εξωτερικού ασχολήθηκαν με θέματα ταμπού, δημιουργώντας προσδοκίες για το μέλλον. Τα κύρια θέματα με τα οποία ασχολήθηκαν οι αντιπρόσωποι των ομοσπονδιών ήταν τα οργανωτικά, το εκπαιδευτικό, η οικονομική κρίση, οι επιπτώσεις στους Έλληνες της Ευρώπης, τα κοινωνικά, πολιτικά και εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν και μια πλειάδα άλλων ζητημάτων που αντιμετωπίζει η κάθε χώρα ξεχωριστά.

Το κλίμα αισιοδοξίας για τα αποτελέσματα της συνόδου εκφράσθηκε και από τις δηλώσεις των καλεσμένων οι οποίοι τόνισαν το γεγονός ότι επιτέλους έχει προκύψει κάτι καινούριο που δίνει τη δυνατότητα να ατενίζουμε το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία. Την Ελληνική πολιτεία εκπροσώπησε στην σύνοδο ο Γεν. Διευθυντής ΓΓΕΑ κ. Ι. Κυπαρισσίδης, ο οποίος διάβασε το μήνυμα του Υφ. Εξωτερικών κ. Θ. Κασσίμη. Ο κ. Ι. Κυπαρισσίδης σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της συνόδου ανέφερε ότι «μοιάζει με βότσαλο μέσα στη λίμνη», που επιτέλους τάραξε τα νερά. Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι σχολιασμοί της διακομματικής επιτροπής την οποία αποτελούσαν οι κ. Δερμετζόπουλος (ΝΔ), Αθανασιάδης (ΠΑΣΟΚ) και Γκαντζής (ΚΚΕ). Διαβάστηκε επίσης μήνυμα του Προέδρου του ΣΑΕ κ. Ταμβάκη, ενώ στις εργασίες συμμετείχε η Γραμματέας του ΣΑΕ κα. Όλγα Σαραντοπούλου και ο Ταμίας του ΣΑΕ κ. Κώστας Δημητρίου, που απεύθυναν χαιρετισμό.

Η 2η Σύνοδος αποφάσισε την διεύρυνση της Εκτελεστικής Γραμματείας από 5 σε 7 εκπροσώπους, προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες αυξημένες ανάγκες του χώρου και όρισε την νέα Εκτελεστική Γραμματεία (Γερμανία 2, Σουηδία 1, Βέλγιο 1, Ιταλία 1, Πολωνία 1, Ισπανία 1). Μέλη της εξελεγκτικής γραμματείας σχολιάζοντας τις εργασίες ανέφεραν τα ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα αλλά και τις μεγάλες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν εκφράζοντας την πίστη ότι οι Κοινότητες θα αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των καιρών. Η νέα ΕΓ θα συνεδριάσει στις 13. Ιουνίου 2009 για να προγραμματίσει την δράση της για την νέα περίοδο.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s