Τελευταίες εξελίξεις (Μάιος 2009) γύρω από το ζήτημα της Πολιτιστικής Στέγης και του Σαββατιάτικου σχολείου

Πήραμε μερικές επιστολές από φίλους του ιστολογίου και τις δημοσιεύουμε.

Για την έξωση που προσπαθεί να κάνει η ομάδα που είναι στη Πολιτιστική Στέγη, στην κοινότητα Στοκχόλμης, την παλαιότερη ελληνική κοινότητα της Στοκχόλμης!

Σήμερα, 05/05-2009 άρχισε η δίκη που ξεκίνησε ο Καστρινάκης και η παρέα του ενάντια στη Κοινότητα Στοκχόλμης, την οποία απειλούν με «ΕΞΩΣΗ».

Ο έκπτωτος μετά τη μομφή και τη καθαίρεσή του στις 02/05-2009  Καστρινάκης παρουσιάστηκε άοπλος στο δικαστήριο, το οποίο του εζήτησε να έρθει το αργότερο μέχρι τις 15 Ιουνίου με στοιχεία που του ζητήθηκαν.

Επίσης η πρόεδρος του δικαστηρίου τόνισε επνανειλημμένα το «άπρεπο» να φτάνει στο δικαστήριο μία τέτοια υπόθεση μεταξύ Ελλήνων και με το μισό συμβούλιο αντίθετο.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συνέπειες και επί πλέον στα τεράστια έξοδα της δίκης , που μπορεί να φτάσουν σε υπέρογκα ποσά και να τα πληρώσει η Στέγη.

Ο Καστρινάκης απάντησε ότι είναι βέβαιος ότι θα κερδίσει τη δίκη.

Η απάντηση της δικαστίνας ήταν «με μία δόση ειρωνίας»:  όλοι αυτό πιστεύουν!

Οι σύμβουλοι της νέας Εκτελεστικής Γραμματείας της Στέγης τάχθηκαν εναντίον της ανθελληνικής προσφυγής  Καστρινάκη στα δικαστήρια για την ιστορική 47ετή  Ελληνική Κοινότητα Στοκχόλμης με την 19ετή στέγασή της στους χώρους του ιδρύματος στην  Idungatan 4.

Οι δε αιτίες πρέπει να αναζητηθούν αλλού, εφ΄όσον ήδη έχουν εκδιωχθεί δύο (2) χορευτικά συγκροτήματα καθώς επίσης και η 20-μελής χορωδία.

Η δικαστής ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας ότι την ενοχλεί πολύ ότι πρέπει να γίνει δικαστήριο για αυτό το ζήτημα, που μπορούσε να είχε λυθεί με άλλο τρόπο.

Ζήτησε επίσης  τις υπογραφές των συμβούλων της Στέγης που λένε ΟΧΙ στην ΕΞΩΣΗ, θεωρώντας τες προφανώς σημαντικές.

 

Η  συνέχεια το φθινόπωρο…

 

Για τις εξελίξεις στο τελευταίο Διοικητικό συμβούλιο της Πολιτιστικής Στέγης στις 2 Μαίου 2009 (στα σουηδικά)

 

ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΣΤΑΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΙ ΣΟΥΗΔΙΑΣ

To whom it may concern

Αγαπητοί,

πληροφορούμενοι ότι οι οργανώσεις σας παρουσιάζουν προβλήματα για την στρατολόγηση αξιολόγων στελεχών για να επανδρώσουν τα διοικητικά σας συμβούλια, βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας γνωρίσουμε ότι απο καρδίας σας συνειστούμε ορισμένα μέλη από την ελληνική παροικία της Στοκχόλης. Τα άτομα αυτά ειναι τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου μας καθώς και μέχρι πρότινος μέλη του ΔΣ της Πολιτιστικής μας Στέγης.

Τα άτομα αυτά έχουν μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα καταφέρει την αναγέννηση του Ελληνισμού της Σουηδίας, που ως γνωστόν ιστορικά αποτελούταν απο επιδοματοσυντηρούμενους, πλαστογράφους, καρεκλοκενταύρους, λαθρέμπορους κρασιών και ναρκωτικών, καταδικασμένους, απατεώνες ψευτοκαθηγητές και άλλους περιθωριακούς τύπους.  

Ενα μεγάλο προσόν τους είναι η ρητορική τους ικανότητα στον γραπτό και προφορικό λόγο. Από όταν εμφανίστηκαν στην παροικία μας οι ελληνικές ιστοσελίδες έχουν γεμίσει με λογοτεχνικά αριστουργήματα και φιλοσοφικά δοκίμια όλα συγγραμμένα από τους ιδιοφυείς συμβούλους. Ολοι πια οι Ελληνες αισθάνονται υπερήφανοι που είναι Ελληνες. Αισθάνονται σαν ο εκλεκτός λαός που ευτύχησε για ενα τόσο μικρό χρονικό διάστημα να απολαύσει αυτή την ηγεσία. Εάν σήμερα γινόταν εκλογές όλοι οι Ελληνες της Σουηδίας θα τους ψήφιζαν και μάλιστα με δύο ψηφοδέλτια ο καθένας, παραδειγματιζόμενοι φυσικά από την παγκόσμια καινοτομία  στον τρόπο που το ΔΣ με διαφανείς διαδικασίες διεξάγει πια τις εκλογές των γενικών συνελεύσεων. Ο τρόπος αντικατάστασης των τακτικών μελών του ΔΣ της Στέγης καθώς και ο τρόπος αντικατάστασης των λασπολογούντων εκλεγμένων αντιπροσώπων αποτελούν μια καινοτομία της δημοκρατίας που κανένας στον κόσμο δεν έχει σκεφτεί πριν απο αυτούς..

Ενα άλλο από τα μεγάλα προσόντα αυτών των ατόμων είναι η ανθεκτικότητά τους καθώς και η ικανότητά τους να αντιδρούν σωστά σε αρνητικές δομές εξουσίας που εκδηλώνονται σε παρόμοιους συλλόγους όταν σχετικά αμόρφωτοι άνθρωποι δεν κατανοούν σωστά τα προγράμματα της ηγεσίας των και παρασύρρονται από τα συνήθως γνωστά στοιχεία. Το περιστατικό των 280 γονέων στο σύλλογό μας είναι διαφωτιστικό σε αυτή την περίπτωση. Το ΔΣ με επικεφαλής τον πρόεδρό του εφαρμόζοντας νέες νοοτροπίες στην εξάσκηση των δημοσίων λειτουργημάτων έχει μέχρι στιγμής εξουδετερώσει την γνωστή αντεθνική ομάδα που συντόνιζε τό έργο αυτών των ατόμων που δεν έχουν θέση σε κανέναν υγιή σύλλογο.

Αλλη μία γνωστή στην παροικία μας ιδότητα αυτών των ατόμων είναι οι γνώσεις των επι των καταστατικών. Τα καταστατικά των συλλόγων μας είχαν ανέκαθεν ορισμένες ατέλειες. Αυτή η ομάδα ανθρώπων έχει καταφέρει να εμφυσίσει ένα νέο πνεύμα στις μορφές δράσης των συλλόγων μας. Πράγματα που όλη η παροικία θεωρούσε αδύνατα έχουν πια γίνει καθημερινή πραγματικότητα στα συλλογικά μας πράγματα. Οι γενικές συνελεύσεις τόσο του συλλόγου μας όσο και της Στέγης έχουν μάλιστα βιντεοσκοπηθεί απο αυτά τα μέλη με σκηνοθετική μαεστρία και σύντομα σκεφτόμαστε να προβάλλουμε τις ταινίες στο σχολείο μας σαν υποχρεωτικό μάθημα δημοκρατίας στα παιδιά μας.

Και το τελευταίο. Ολοι οι σύλλογοί μας βρισκόντουσαν στο χείλος του γκρεμού πριν αυτή η ομάδα εμφανιστεί. Με αυτή την ομάδα στις διοικήσεις έγινε ένα μεγάλο και ανεπανόρθωτο βήμα μπροστά.

Τελειώνοντας,

η χαρά μας να έχουμε αυτά τα άτομα ανάμεσά μας είναι αμέτρητη και φυσικά όπως καταλαβαίνετε όλοι πια οι γονείς έχουν κατανοήσει την πραγματικότητα με έναν νέο τρόπο. Ενας μάλλιστα γονέας πρότεινε να αναρτηθούν τα πορτραίτα των μελών του ΔΣ στο σχολείο ούτως ώστε οι γονείς να μπορούν να τιμήσουν το ΔΣ με τον δέοντα τρόπο.
Φυσικά όπως γνωρίζετε η χαρά είναι διπλή όταν μοιράζεται. Επειδή στα δημόσια πράγματα του Ελληνισμού της Σουηδίας αυτή η ομάδα έχει επιλύσει όλα μας τα προβλήματα, η ελληνική παροικία δεν φαίνεται πιά να έχει ελεύθερα πεδία δράσης όπου αυτή η ομάδα θα πραγματοποιήσει τα μεγαλεπήβολα σχέδιά της. Και επειδή σε μας πιά δεν χρειάζονται, σας παρακαλούμε να τους δώσετε την δυνατότητα να αναπτύξουν τις δραστήριότητά τους σε άλλους τομείς. Και άν και σεις νομίζετε ότι η συνταξιοδότησή τους από τα κοινά είναι η ιδανική μελλοντική δραστηριότητα για αυτά τα άτομα, σας παρακαλόυμε να μή διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, θα μας βρήτε συμπαραστάτες στο έργο σας.

Εμείς θα τους θυμόμαστε για τα έργα τους.

Με εκτίμηση

Οι γονείς του Σαββατιάτικου Σχολείου της Στοκχόλμης.

Και φυσικά δεν υπογράφουμε γιατί όπως θα γνωρίζετε σε αυτή τη νέα εποχή της γνώσης που ο γνωστός Κύκλος μας έχει εισάγει οι υπογραφές δεν έχουν πια καμμία αξία, είναι απηρχαιωμένες συνήθειες. Και τα άτομα που σας αναφέρουμε ανήκουν στο παγκόσμιο avant-garde αυτής της καινοτομίας εφαρμόζοντας την νέα πρακτική στο σύλλογό μας.

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s