Πρόωρες εκλογές στις 4 Οκτωβρίου

Η κυβέρνηση προκήρυξε εκλογές για τις 4 Οκτωβρίου.

Τα κόμματα έκαναν τις εξής δηλώσεις:

«Ήδη οι συνέπειες της κρίσης είναι ορατές», δήλωσε ο κ.Καραμανλής. «Υφίστανται δύο δύσκολα και κρίσιμα χρόνια μπροστά μας. Πρόκειται για μια δύσκολη πραγματικότητα και υφίσταται μόνο ένας δρόμος, να πάρουμε τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων.» Επίσης, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι απαιτούνται «γερά θεμέλια που θα μας βγάλουν από την κρίση. Εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, ανεφάρμοστες υποσχέσεις δε βοηθούν. Τα αναγκαία μέτρα δεν είναι ευχάριστα.»

«Το 2010 θα είναι ένας πολύ δύσκολος αλλά και καθοριστικός χρόνος για την πορεία της οικονομίας», συνέχισε ο κ.Καραμανλής, προσθέτοντας ότι «αν δε δράσουμε άμεσα, θα υπάρξουν μεγάλοι κίνδυνοι για τη χώρα». Επιπλέον, ο κ.Καραμανλής επεσήμανε ότι οι συνέπειες της κρίσης θα ήταν πολύ χειρότερες αν η οικονομία της Ελλάδας δεν είχε κάνει σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. «Ουσιαστικά βήματα προόδου της οικονομίας της χώρας τα τελευταία χρόνια απέτρεψαν τα χειρότερα. Η ανεργία αν και αυξήθηκε, δεν εκτινάχθηκε όπως συνέβη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

«Ωστόσο, την ελληνική οικονομία βασανίζουν παθογένειες δεκαετιών. Και κάνοντας την αυτοκριτική μου, ομολογώ ότι έπρεπε να είχαμε κάνει βαθύτερες τομές», παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση δεν κάνει καμία αυτοκριτική, παρότι κυβέρνησε τη χώρα εδώ και είκοσι χρόνια και κληροδότησε τη χώρα με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος».

«Είναι ώρες ευθύνης για όλους μας. Οι πολίτες μας ψήφισαν με την εντολή να υπηρετούμε την πατρίδα παίρνοντας τις ορθές αποφάσεις. Με πίστη στις ιδέες μας και ευθύνη για τον τόπο. Οι Έλληνες θα μας εμπιστευθούν», τόνισε ο κ.Καραμανλής.

«Ζητώ νωπή λαϊκή εντολή ώστε με το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης», κατέληξε ο κ.Καραμανλής.

Οι δηλώσεις του Γ. Παπανδρέου:

«Ήρθε η ώρα για μια νέα αρχή. Τώρα είναι η ώρα να πάμε μπροστά. Η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει. Σας καλώ να συμβάλλουμε όλοι σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια. Μαζί μπορούμε και μαζί θα πετύχουμε» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου.

Υποστήριξε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει «την πολιτική βούληση, ξέρουμε τα προβλήματα, έχουμε προτείνει λύσεις, λύσεις αξιόπιστες που σέβονται τις ελπίδες του ελληνικού λαού, λύσεις εφικτές και δίκαιες, λύσεις που υπηρετούν τον πολίτη και όχι μικροκομματικά συμφέροντα έχουμε σχέδιο ανάπτυξης, έχουμε και τη δύναμη και την τόλμη να συγκρουστούμε με κάθε κατεστημένο που κρατά τη χώρα μας καθηλωμένη».

Επιπλέον έδωσε διαστάσεις ιδεολογικής μάχης στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση καθώς υποστήριξε ότι σε αυτές τις εκλογές «δεν αναμετρώνται δύο κόμματα αλλά δύο ριζικά διαφορετικές αντιλήψεις και επιλογές: από τη μία μια νεοσυντηρητική επιλογή, πελατειακή και αδιαφανούς διαχείρισης από την άλλη η προοδευτική λύση, η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για μια άλλη πορεία της χώρας, βασισμένη σε αξίες και αρχές δικαίου».

«Η κυβέρνηση κατέρρευσε κάτω από το βάρος των αδιεξόδων που η ίδια δημιούργησε. Ο ελληνικός λαός έδωσε δυο φορές εντολή εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και όχι μόνο δεν τίμησε την εντολή, αλλά δεν τήρησε αυτονόητες αρχές και αξίες. Η κυβέρνηση έχει αποκλειστική ευθύνη για την κρίση που περνά η χώρα» είπε ο κ. Παπανδρέου.

Η Γ.Γ. του ΚΚΕ κ. Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι:

«Είναι γεγονός, ότι η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη, που γίνεται με ευθύνη βεβαίως της κυβέρνησης, γίνεται ακριβώς λόγω της οξυμένης οικονομικής κρίσης. Η πλουτοκρατία του τόπου, οι επιχειρηματίες και βεβαίως και τα δύο κόμματά τους, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, επιδιώκουν από αυτές τις εκλογές, ο καθένας για λογαριασμό του, να βγει μια ισχυρή κυβέρνηση, μια κυβέρνηση ικανή να δώσει διέξοδο, όχι στο λαό, αλλά στην απρόσκοπτη κερδοφορία του κεφαλαίου. Μια κυβέρνηση ικανή να πάρει καινούργια, πιο βάρβαρα, πιο άγρια μέτρα σε βάρος των εργαζομένων, σε βάρος του εργαζόμενου λαού.

Πρέπει να τους χαλάσουμε τα σχέδια και η πρόωρη προσφυγή στην κάλπη είναι μια καλή ευκαιρία. Ούτε η ΝΔ ούτε το ΠΑΣΟΚ είναι σε θέση να πάρουν μέτρα υπέρ του λαού, δεν θέλουν, δεν μπορούν, και με αυτή την έννοια η μόνη ελπίδα που έχει ο λαός είναι να τους χαλάσει τα σχέδια, να καταδικάσει και τους δυο, να τους αποδυναμώσει και να φέρει το λαό, το λαϊκό κίνημα ένα βήμα μπροστά, σε θέση επίθεσης για να αντιμετωπίσει τη νέα λαίλαπα που έρχεται.

Για να γίνει δυνατός, ο λαός μία βασική προϋπόθεση είναι να βγει από τις εκλογές δυνατό το ΚΚΕ – αδύνατοι και οι δυο τους. Δεν είναι σε θέση, δεν μπορούν, δεν θέλουν να δώσουν λύση στα προβλήματα, γιατί πριν απ’ όλα εφαρμόζουν, όπως γίνεται και σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, την ίδια στρατηγική, την ίδια επιλογή, που είναι απολύτως ενταγμένη στη λογική του μεγάλου κεφαλαίου, του ελληνικού και του ευρωπαϊκού. Και επομένως, ναι, είναι καλή ευκαιρία η κάλπη να δώσει κάτι καινούργιο, που δεν το έδωσαν οι ευρωεκλογές».

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε ότι:

«Η κυβέρνηση Καραμανλή κατέρρευσε υπό το βάρος της αδιέξοδης πολιτικής της. Η χώρα οδηγείται σε εκλογές υπό τη πίεση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων που θέλουν νωπή λαϊκή εντολή για ένα από τα δύο κόμματα, προκειμένου να εφαρμοστεί ένα ακόμη πιο σκληρό και επώδυνο πρόγραμμα αντιλαϊκών μέτρων.

Η κοινωνική συναίνεση, όμως, σε αυτή την πολιτική έχει προ πολλού τελειώσει. Η κοινωνία ζητάει μια πραγματική αλλαγή και όχι απλώς κυβερνητική εναλλαγή με συνέχιση της ίδιας πολιτικής Γιατί απάντηση στην κρίση δεν είναι η πολιτική της ΝΔ που τα έδωσε όλα στους βιομήχανους και στους τραπεζίτες, αφήνοντας τη κοινωνία να βυθίζεται στην εργασιακή ανασφάλεια και στη φτώχεια.

Δεν είναι όμως ούτε η πολιτική που εξαγγέλλεται από το ΠΑΣΟΚ, που υπόσχεται ότι τα πάντα μπορούν να αλλάξουν χωρίς τομές και ρήξεις με το οικονομικό κατεστημένο. Η μόνη απάντηση στη κρίση είναι ένα προοδευτικό πρόγραμμα που θα οικοδομήσει μια ασπίδα αλληλεγγύης και κοινωνικής προστασίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη ελπίδας, ανανέωσης και αποτελεσματικών αγώνων, που θα είναι ισχυρή και παρούσα στις εξελίξεις. Καλούμε τον κόσμο της αριστεράς και της οικολογίας, τους προοδευτικούς πολίτες, να αγωνιστούμε όλοι μαζί, στη πρώτη γραμμή, για να αποτρέψουμε τα σχέδια της συντηρητικής οπισθοδρόμησης και να εγγυηθούμε θετική διέξοδο από τη κρίση, με ισχυρή τη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες εκλογές».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης δήλωσε:

«Αδύναμος ο κ. Καραμανλής. Στα δύσκολα διάλεξε την απόδραση. Ευτυχώς για την παράταξη και την χώρα υπάρχουν εφεδρείες».

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s