Μικρές αλλά ουσιαστικές ειδήσεις από Ελλάδα και Σουηδία!

1. ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ –Τους λείπει και το ψωμί

«(…) θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μετά από επικοινωνία που είχαμε με την Διευθύντρια (…) υπάρχουν οκτώ παιδιά του σχολείου των οποίων οι οικογένειες αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα με συνέπεια τον υποσιτισμό των παιδιών. Σας παρακαλούμε θερμά για τις δικές σας ενέργειες ώστε να εξασφαλιστεί βοήθεια του δήμου μας για τους μικρούς μαθητές που την έχουν ανάγκη».

Το αίτημα έφτασε με σήμανση «ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ» στο Δημοτικό Βρεφοκομείο του Δήμου Αθήνας από τη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας της 1ης Δημοτικής Κοινότητας και αφορά πεινασμένα παιδιά σε δημοτικό σχολείο των Εξαρχείων. Αλλο ένα σχολείο, άλλη μια περιοχή που απευθύνεται στο Βρεφοκομείο λόγω της υποδομής που έχει (εξειδικευμένο προσωπικό, μαγειρεία, διανομή) να του στείλει μερίδες φαγητό για να ταΐσει πεινασμένους μαθητές του. Ηδη το ίδρυμα έχει δεχτεί ανάλογα αιτήματα και στέλνει φαγητό σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σε Ανω και Κάτω Πατήσια, ΓκράβαΚολωνό, Μεταξουργείο, Ακαδημία Πλάτωνα, Βοτανικό, Λόφο Στρέφη καιΘησείο, δείγμα κι αυτό ότι η πείνα που θερίζει τις λαϊκές οικογένειες απλώνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλες τις λαϊκές γειτονιές της πόλης.

Ταυτόχρονα αυξάνονται τα αιτήματα ενίσχυσης και από οργανώσεις που ασχολούνται με την παροχή βοήθειας προς παιδάκια σε ανάγκη. Μετά το Κέντρο Συμπαράστασης Παιδιών και Οικογένειας στον Κολωνό (καλύπτει ανάγκες παιδιών που κατοικούν σε Μεταξουργείο, Κολωνό, Βοτανικό) το οποίο ζήτησε επιπλέον δέκα μερίδες φαγητού από όσες έστελνε από πρωτύτερα εκεί το Βρεφοκομείο, και η «Κιβωτός του κόσμου» έστειλε αίτημα για «είκοσι τεμάχια ψωμί ακόμα μαζί με τις άλλες ποσότητες που παραμένουν ως έχουν», αποτυπώνοντας «μία επιπρόσθετη κατάσταση που αντιμετωπίζουμε στο συσσίτιό μας».

2. 100.000 ψάχνουν δουλειά εκτός Ελλάδας!

Η ραγδαία αύξηση των εργαζομένων που αναζητούν εργασία σε άλλες χώρες της ΕΕ, κυρίως νέων, αποτυπώνεται στα στοιχεία που δόθηκαν στην ημερίδα του Europass (μηχανισμός βιογραφικών σημειωμάτων και άλλων εγγράφων για αναζήτηση εργασίας στην ΕΕ), που διοργάνωσε, χτες, το υπουργείο Παιδείας. Μέχρι το Νοέμβρη του 2011 πάνω από 89.300 συμπλήρωσαν το βιογραφικό τους, ενώ προβλέπεται ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα φτάσει τους 100.000! Ο αντίστοιχος αριθμός συμπληρωμένων Europass βιογραφικών για το 2010 ήταν μόλις 46.399.

Ο διπλασιασμός των εργαζομένων που αναζητούν την τύχη τους εκτός Ελλάδας φαίνεται και απ’ τα βιογραφικά που συμπληρώθηκαν το Σεπτέμβρη του 2011 (12.560) και το Σεπτέμβρη του 2010 (5.774)! Αξιοσημείωτο είναι, δε, πως η επισκεψιμότητα του ελληνικού ιστότοπου του Europass φτάνει τις 500.000, την τριετία 2009-2011, ενώ απ’ την ίδρυσή του, το 2005, μέχρι σήμερα είναι κοντά στις 800.000. Ποιοι είναι οι εργαζόμενοι που αναζητούν την τύχη τους έξω απ’ τη χώρα; Κυρίως οι νέοι, αφού το ποσοστό των διαδικτυακών χρηστών της υπηρεσίας κατά 80,4% έχουν ηλικία από 20 έως 35 ετών!

Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία η υπουργός Παιδείας τα θεώρησε θετική αντιμετώπιση των Ελλήνων εργαζομένων για την κινητικότητα της εργασίας στην ΕΕ! «Σημασία», είπε, «έχει να δίνεις τη δυνατότητα επιλογής στους ανθρώπους. Να δίνεις δυνατότητες σε καθένα που θέλει, να στηρίζει την πατρίδα μας και να βοηθά, να αλλάξει το μοντέλο ανάπτυξης και προοπτικής»! Πάντως, ανάμεσα στα πολλά που είπε η υπουργός δεν μπόρεσε να κρύψει τι είναι το Europass: «Το Europass δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να κάνει σύγκριση των τυπικών και των πραγματικών προσόντων, ώστε να μπορεί να επιλέγει εύκολα αυτόν που έχει τα κατάλληλα προσόντα». Με λίγα λόγια, πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο στα χέρια των εργοδοτών, ώστε να επιλέγουν τον εργαζόμενο που θέλουν, όταν τον θέλουν, στην τιμή που τον θέλουν.

 3. ΣΟΥΗΔΙΑ -Δεκάχρονος φέρεται να στραγγάλισε τετράχρονο

Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη της Σουηδίας η δολοφονία ενός 4χρονου αγοριού καθώς πίσω από το έγκλημα φαίνεται να βρίσκεται ένα 10χρονο παιδί. Ο τελευταίος παραδέχτηκε ότι στραγγάλισε το αγοράκι, χωρίς, όμως να έχουν γίνει γνωστά τα κίνητρα της δολοφονίας. Ο 4χρονος είχε εξαφανιστεί από την αυλή του σπιτιού του στο χωριό Λιούνγκμπι στις 16 Οκτώβρη και βρέθηκε το πτώμα του. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι την ημέρα της εξαφάνισης του αγοριού, υπήρξε λογομαχία ανάμεσα σε παιδιά σε κοντινό πάρκο. Συνολικά πάνω από 35 αστυνομικοί συμμετείχαν στην έρευνα ενώ ανακρίθηκαν τουλάχιστον 65 παιδιά, ηλικίας 5 έως 15 χρονών. Τέλος, σύμφωνα με τη σουηδική νομοθεσία, παιδιά κάτω των 15 ετών δε διώκονται ποινικά και τα αναλαμβάνουν οι υπηρεσίες πρόνοιας.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s