Νέα στοιχεία από τον εμφύλιο πόλεμο στην Φιλανδία – δολοφονούσαν παιδιά!

Σύμφωνα με την καθημερινή σουηδική συντηρητική εφημερίδα της Σουηδίας, Ντάγκενς Νιχέτερ, πάρα πολλά παιδιά φυλακίστηκαν κατά την διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Φινλανδία το 1918, σε στρατόπεδα. Πολλά απ΄αυτά κατηγορήθηκαν και για εγκλήματα ενάντια στο κράτος. Έφτανε ότι είχαν πάει με την μεριά των κόκκινων ή υπήρχε τέτοια υποψία..

Όπως επισημαίνει ο Φινλανδός ιστορικός, Τουουλίκι Πεκαλάινεν πάνω από 500 παιδιά πέθαναν στο εμφύλιο πόλεμο. Εκτός απ΄αυτά γύρω στα 1.000 δολοφονήθηκαν ή πέθαναν από τις κακουχίες στα στρατόπεδα συγκέντρωσης από τους φασίστες.

Δική μας σημείωση, κάτι μας θυμίζουν αυτά από τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.

Κόκκινοι ναύτες                                  στρατόπεδα για κόκκινους              εκτέλεση κοκκίνων

Λίγα ιστορικά στοιχεία για την κατάσταση στην Φινλανδία τότε (από Βικιπέδια)

Το 1905 η επανάσταση στην Ρωσία πρόσφερε την ευκαιρία στους Φινλανδούς να κηρύξουν γενική απεργία, με την οποία κερδήθηκε η αποκατάσταση των παλαιότερων αυτοδιοικητικών δικαιωμάτων. Το 1906 στις εκλογές του κοινοβουλίου εγκαινιάστηκε το δικαίωμα της καθολικής ψηφοφορίας των Φινλανδών που περιλάμβανε και τις γυναίκες. Οι Φινλανδές υπήρξαν οι πρώτες Ευρωπαίες που απέκτησαν πλήρη πολιτική ισοτιμία προς τους άνδρες. Στα τέλη της δεκαετίας η καταπίεση επανήλθε και η γερουσία της χώρας στελεχώθηκε από Ρώσους. Καταργήθηκαν επίσης τα φινλανδικά στρατιωτικά σώματα και απαγορεύτηκε η στρατιωτική υπηρεσία στους Φινλανδούς. Επιπλέον, ο τσαρικός στρατός εγκαταστάθηκε μόνιμα στο φιλανδικό έδαφος και το κοινοβούλιο διαλύθηκε. Αρκετοί Φινλανδοί γνώρισαν την εξορία ή τη φυλάκιση. Κατά τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο αρκετοί είναι οι Φινλανδοί που κατέφυγαν στηνΓερμανία. Η ρωσική κυβέρνηση του Κερένσκι, μετά την πτώση του τσάρου, επέτρεψε τη σύγκληση του φινλανδικού κοινοβουλίου, το οποίο προχώρησε στην ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Φινλανδίας. Οι Ρώσοι αντέδρασαν με τη διάλυση του κοινοβουλίου. Με το ξέσπασμα της επανάστασης των μπολσεβίκων η Φινλανδία τελικά ανεξαρτητοποιήθηκε (μετά από απόφαση της μπολσεβίκικης κυβέρνησης), ενώ το 1918 ξέσπασε εμφύλιος μεταξύ κομμουνιστών (κόκκινων) και συντηρητικών (λευκών). Οι λευκοί, με την καθοδήγηση του παλιού αξιωματικού του τσαρικού στρατού Γκούσταφ Έμιλ Μάνερχαϊμ, επικράτησαν και δολοφόνησαν αρκετούς από τους αντιπάλους τους.

——————————————————————————————
Γ’ύρω στους 30.000 κόκκινους και γύρω στους 5.000 λευκούς πέθαναν στον εμφύλιο πόλεμο. Πολλοί από τους 80.000 κόκκινους που ήταν σε στρατόπεδα πέθαναν επίσης από την πείνα και τις κακουχίες. Επίσης 10.000 κόκκινοι εκτελέστηκαν από τους φασίστες «Λευκούς»
Η κυβέρνηση της Σουηδίας με τον σοσιαλδημοκράτη υπουργό Ναυτιλίας, Έρικ Παλμστιέρνα, έστελνε πολεμοφόδια στους λευκούς ενάντια στους κόκκινους, ενώ η κυβέρνηση της Σουηδίας ενθάρρυνε εθελοντές, πολλοί απ΄αυτούς φασίστες να πάνε στη Φιλανδία και να πολεμήσουν στο πλευρό των λευκών ενάντια στους μπολσεβίκους και στους κόκκινους. Μην ξεχνάμε ότι πολλές εξεγέρσεις είχαν γίνει και στη Σουηδία και η Σουηδία δεν ήθελε με τίποτα μια σοσιαλιστική Φινλανδία δίπλα στη Σουηδία.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s