Η οικονομική καπιταλιστική κρίση έρχεται γοργά και στην Σουηδία!!! Μερικά στοιχεία που το αποδεικνύουν – Πρέπει να αντιδράσουμε!

Σήμερα μειώθηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Γαλλίας και επίσης 8 τραπεζών στην Σουηδία

Χτές γράψαμε για την SAS.

Στην Σουηδία το τελευταίο διάστημα είχαμε μεταξύ άλλων την ανακοίνωση της Έρικσον για 1500 απολύσεις (1000 απ΄αυτές στη Στοκχόλμη), της Βόλβο και της Σκάνια με 500 απολύσεις και της αεροπορικής εταιρείας SAS με την απόλυση συνολικά 6000 εργαζομένων που απ΄αυτούς οι 800 θα απολυθούν άμεσα. Δες πληροφορίες εδώ. Όλα αυτά χωρίς μνημόνιο και με την απειλή ότι αλλοιώς η εταιρεία πάει σε πτώχευση. Πολλοί εργαζόμενοι αντιδρούν αλλά οι συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων δέχθηκαν την πρόταση, χωρίς ούτε μιά ώρα απεργία!!! Ούτε καν μιά γενική συνέλευση των εργαζομένων δεν καλέστηκε. Αυτό θα ανοίξει την όρεξη του κεφαλαίου και των πολιτικών υποτακτικών του σε γενική επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους γενικά.

Η πρόταση επίσης του νέου προέδρου της ΓΣΕ Σουηδίας για μείωση των μισθών με 25% στους νέους μέχρι 25 χρονών και για δωρεάν παροχή υπηρεσιών στα αφεντικά για ένα διάστημα, στο όνομα της καταπολέμησης της ανεργίας, δείχνει τον ρόλο των ρφορμιστικών συνδικάτων που είναι στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Τα ίδια και χειρότερα γίνονται στην Δανία με την Κοκκινοπράσινη συμμαχία (μέλος του ΚΕΑ) που ψήφισαν τον αντιλαικό προυπολογισμό μαζί με τους σοσιαλδημοκράτες και κάνουν σκληρή επίθεση στην εργατική τάξη.

Εν τω μεταξύ 10000 απολύσεις έγιναν μόνο τον Οκτώβρη, διπλάσιες σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Οι άνεργοι έφτασαν τις 400.000, το 8,7% σε σχέση με το 8,2% πέρυσι. Η εργοδοσία κάνει πόλεμο προπαγάνδας και λέει ότι δημιουργήθηκαν 50.000 νέες θέσεις εργασίας αλλά εννοούν υποαπασχόληση μερικών ωρών την εβδομάδα.

Βέβαια τα ίδια κάνουν και οι λεγόμενες σουηδικές εταιρείες, που το παίζουν στην Σουηδία ότι είναι ευαίσθητες, όπως η ΙΚΕΑ στην Ελλάδα ενώ προσπαθούν να μειώσουν τους μισθούς των εργαζομένων! 

Εδώ υπάρχει και μιά αποκαλυπτική επιστολή εργαζομένου στην ΙΚΕΑ στην Αθήνα για τα κέρδη της εταιρείας.

Advertisements

2 thoughts on “Η οικονομική καπιταλιστική κρίση έρχεται γοργά και στην Σουηδία!!! Μερικά στοιχεία που το αποδεικνύουν – Πρέπει να αντιδράσουμε!

  1. Καλησπέρα Μάγδα.
    Υπάρχει κρίση κι εδώ, όχι όμως ακόμα όπως στην Ελλάδα. Θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους και να μειώσουν τους μισθούς και άλλα δικαιώματα.

  2. Diladi me liga logia siga siga i «sigouria» tis statheris Souidikis oikonomias katariptetai kai siga siga prosarmozoun metra krisis xwris omws na uparxei pragmatiki krisi ?

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s