Τα νοίκια στη Σουηδία στα ύψη!

Να καθορίζουν ελεύθερα την τιμή στα σπίτια προς ενοικίαση μπορούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων (που έχουν τα λεγόμενα bostadsrätt) από την 1η Φλεβάρη του 2013, βάσει απόφασης που λήφθηκε στο Σουηδικό Κοινοβούλιο.

Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από περίπου 5.440 κορόνες το μήνα (περίπου 600 ευρώ) που κοστίζει αυτή τη στιγμή ένα διαμέρισμα ενός δωματίου στην Κεντρική Στοκχόλμη, η τιμή για το ίδιο διαμέρισμα του χρόνου θα φτάσει στις 10.300 κορόνες (περίπου 1.500 ευρώ). Αυτό σημαίνει αύξηση των τιμών κατά 89%. Ένα δυάρι στην κεντρική Στοκχόλμη θα κοστίζει περίπου 15.000 – 20.000 κορόνες και ένα τριάρι 20.000 – 30.000 κορόνες. Μια αύξηση κατά 150% τουλάχιστον.

Ο νόμος αυτός ισχύει για τα λεγόμενα bostadsrätt, μονοκατοικίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για διαμερίσματα από δεύτερο χέρι, δεν ισχύει αυτός ο νόμος.
Οι τιμές βρίσκονται εύκολα. Υπολογίζουν τα έξοδα (νοίκι, έξοδα για ρεύμα, ιντερνετ, για τα έπιπλα που διαθέτουν κλπ) συν 4% τόκους πάνω στην τιμή του διαμερίσματος/σπιτιού. Αν δηλαδή ένα τριάρι έχει ένα νοίκι και έξοδα 7.000 κορώνες και η τιμή του διαμερίσματος είναι 3.000.000 κορώνες τότε το νέο νοίκι θα είναι 7.000+10.000 (120.000:12 μήνες)= 17.000 κορώνες.
Παλιά επίσης μπορούσες να απαιτήσεις τα λεφτά σου πίσω αν έπαιρναν υπερβολικό νοίκι. Τώρα δεν μπορείς να πάρεις τίποτα αλλά ίσως να μειωθεί το νοίκι, αν στην παραπάνω περίπτωση που γράψαμε έβαζαν ένα νοίκι 18.000 ή 19.000 κορώνες. Αυτό βέβαια με ένα μεγάλο ΙΣΩΣ!

Να σημειωθεί ότι υπάρχει ήδη τεράστιο πρόβλημα με την έλλειψη ενοικιαζόμενων κατοικιών στη Σουηδία και ιδιαίτερα για τους νέους και τα νέα ζευγάρια, που αντικειμενικά δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στην ακρίβεια σε αυτόν τον τομέα, όντας και πάνω από το 1/5 άνεργοι. 250.000 είναι οι νέοι σήμερα που δεν μπορούν να μείνουν μόνοι τους.

Επίσης δεν επαρκούν οι φοιτητικές εστίες και τα φοιτητικά διαμερίσματα σε πόλεις που έχουν πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αναγκάζονται είτε να νοικιάσουν ακριβά ένα διαμέρισμα, είτε να μένουν μια ώρα και περισσότερο μακριά από τους χώρους φοίτησής τους.

Τέλος και οι νέοι μετανάστες θα έχουν τεράστια προβλήματα να πληρώσουν τέτοια ενοίκια και σε συνδυσμό με την εκμετάλλευση από διάφορους εργοδότες θα επιδεινωθεί η κατάσταση τους.

Ο νέος νόμος επίσης καταργεί το δικαίωμα των ενοικιαστών να διεκδικήσουν πίσω τα λεφτά τους αν το ενοίκι ήταν υπερβολικό. 

Advertisements

One thought on “Τα νοίκια στη Σουηδία στα ύψη!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s