Ζεστό χρήμα και φτηνούς εργάτες στο κεφάλαιο

Με αφορμή τη λεγόμενη«Ημέρα της Ευρώπης», δηλαδή την προσπάθεια ωραιοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την απόκρυψη της ημέρας της Αντιφασιστικής Νίκης, έλαβαν μέρος σεμινάρια και εκδηλώσεις στη Σουηδία και κύρια στη Στοκχόλμη.

Σε ένα τέτοιο σεμινάριο συμμετείχαν όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και οι εταίροι στην αγορά εργασίας (σουηδικός ΣΕΒ και Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Σουηδίας – LO). Και βέβαια τα βρήκαν σε όλα!

Συμφώνησαν ότι χρειάζεται να τονωθεί η αγορά με ζεστό χρήμα και υμνήθηκε το λεγόμενο σουηδικό μοντέλο και από τα ρεφορμιστικά συνδικάτα και από τις εργοδοτικές οργανώσεις!

Οι διαφορές ήταν αν πρέπει το ζεστό χρήμα να δοθεί στις τράπεζες μόνο ή και σε άλλους καπιταλιστές. Οι σοσιαλδημοκράτες, οι συντηρητικοί και το οπορτουνιστικό «Αριστερό Κόμμα» (αδελφάκι του ΣΥΡΙΖΑ) επέμειναν ότι χρειάζονται επενδύσεις από το κράτος (από τους εργαζόμενους φυσικά) έτσι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη. Όλοι βέβαια εξέφρασαν τους φόβους τους για την τύχη της ΕΕ και του ευρώ, αλλά όλες οι λύσεις που πρότειναν ήταν σε αντιλαϊκή κατεύθυνση και οι θυσίες να γίνουν από την εργατική τάξη.

Αυτό τη στιγμή που οι Σουηδοί εργαζόμενοι γίνονται όλο και πιο αρνητικοί για την ΕΕ. Σε τελευταία δημοσκόπηση μόνο το 42% είναι θετικό στην παραμονή της Σουηδίας στην ΕΕ σε σχέση με το 53% το 2010. Η πλειοψηφία θέλει την έξοδο της Σουηδίας από την ΕΕ. Βέβαια, δεν υπάρχει η κατεύθυνση για έξοδο από την ΕΕ με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, αλλά οι κομμουνιστές στη Σουηδία παλεύουν σε αντίξοες συνθήκες σε αυτήν την κατεύθυνση.

europadagen

 

Από το 902.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s