Κινητοποίηση των εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης

Το συνδικάτο εργαζομένων στο μετρό στη Στοκχόλμη ξεκίνησε σήμερα τις κινητοποιήσεις για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, ενάντια τις απολύσεις που ανακοίνωσε η MTR, εταιρεία κινέζικων συμφερόντων που εκμεταλλεύεται το μετρό στη Στοκχόλμη. Το συνδικάτο επίσης παλεύει ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του μετρό, που έχει γίνει από το 2009.

Οι εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν σε ένα πάρκο κοντά στα γραφεία της εταιρείας και έπειτα έκαναν πορεία μέχρι εκεί. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του συνδικάτου στο μετρό, Γιάννης Κωνστάντης, επισήμανε την ανάγκη να ενταθεί ο αγώνας, να πλαισιωθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων έτσι ώστε όχι μόνο να πιεστεί η εταιρεία σε υποχωρήσεις, αλλά να υπάρξει και μια ταξική απάντηση απέναντι σε όλη την πολιτική που ακολουθείται είτε από κεντροδεξιά είτε από κεντροαριστερά κόμματα.

Τονίστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί η πάλη ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του μετρό. Να μην υπάρχουν ιδιωτικές εταιρείες στο μετρό και γενικά στις συγκοινωνίες και οι συγκοινωνίες να είναι δημόσιο αγαθό. Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει προοπτική στον αγώνα ενάντια συνολικά στο καπιταλιστικό σύστημα, να περάσουν τα μέσα παραγωγής στους εργαζομένους κι αυτό πρέπει να γίνει σε όλους τους χώρους δουλειάς, με ανατροπή του καπιταλισμού. Το σύνθημα «χωρίς εργάτη γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς τα αφεντικά» ακούστηκε από τους εργαζομένους στο μετρό κατά τη διάρκεια της πορείας.

Η εταιρεία ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης με το συνδικάτο και τους εργαζομένους ότι αποσύρει τις 14 από τις 16 επικείμενες απολύσεις που είχε ανακοινώσει και καθορίστηκε συνάντηση με το συνδικάτο για να συζητηθούν τα υπόλοιπα αιτήματα που υπήρχαν.

Το συνδικάτο θα έχει διμερείς συναντήσεις με την εργοδοσία τις επόμενες μέρες, τονίζοντας όμως ότι θα πραγματοποιηθούν οι υπόλοιπες κινητοποιήσεις όπως ήταν προγραμματισμένες. Για την επόμενη βδομάδα προγραμματίζεται οι εργαζόμενοι να απέχουν από την υπερωριακή εργασία, με στόχο αρκετοί συρμοί να μην βγουν στην κυκλοφορία και να μην ανοίξουν αρκετά εκδοτήρια στους σταθμούς στο μετρό.

Από το πορτάλ του 902

Demonstration metro 27 maj 2013

Και εδώ περισσότερες φωτογραφίες από την κινητοποίηση

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s