Νέα από Σουηδία – Απεργία στα λεωφορεία και πράκτορες σε κόμματα

Δημοσιεύουμε σήμερα δύο ενδιαφέρουσες ειδήσεις:

Ο πράκτορας της σουηδικής ΕΥΠ (SÄPO), Hans-Erik Sjöholm, αποκάλυψε την Τρίτη ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν διάφορα κόμματα και ανάμεσα σε αυτά το Αριστερό Κόμμα – Κομμουνιστές (τωρινό Αριστερό Κόμμα). Αυτός ο ίδιος μπήκε στο κόμμα στις αρχές του 1980 και κατέγραφε ποια είναι τα στελέχη-κλειδιά του κόμματος, τη δράση τους, τη σχέση τους με εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα όπως το FARC της Κολομβίας κλπ. και έδινε τα στοιχεία αυτά στην SÄPO.

Με κύκλο εικονίζεται ο μυστικός πράκτορας της SÄPO, σε εκδήλωση του Αριστερού Κόμματος

Ο πράκτορας αυτός ήταν ενεργός μέχρι τα μέσα του 2000, ενώ από τις αποκαλύψεις του προκύπτει ότι οι μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν όχι μόνο τον πρόεδρο του κόμματος, Lars Ohly, αλλά κατέγραφαν και τις εσωκομματικές συζητήσεις. Σε μια συζήτηση (όταν ακόμα ο πρόεδρος του οπορτουνιστικού Αριστερού Κόμματος έλεγε ότι ήταν κομμουνιστής) ο πράκτορας κατέγραψε δήλωσή του ότι «στόχος του κόμματος ήταν η δικτατορία του προλεταριάτου και ότι πιο σημαντική είναι η εξωκοινοβουλευτική πάλη». Είναι ενδιαφέρον ότι μετά από ένα χρόνο περίπου ο Lars Ohly αποκήρυξε τον κομμουνισμό και βέβαια και όλα τα προηγούμενα που ισχυρίζονταν μέσα στο κόμμα.

Η SÄPO δήλωσε ότι δεν σχολιάζει τις αποκαλύψεις και έκανε ξεκάθαρο ότι είναι στα καθήκοντά της να παρακολουθεί άτομα που σχετίζονται με εγκληματικές ενέργειες. Ο πρώην πρόεδρος του κόμματος δεν έχει ακόμα σχολιάσει το γεγονός, αλλά και η στάση του Αριστερού Κόμματος γεννάει ερωτηματικά: Το Αριστερό Κόμμα ζήτησε εξηγήσεις από την SÄPO, ενώ ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί μια συνάντηση ανάμεσα στην SÄPO και στην ηγεσία του Αριστερού Κόμματος τις επόμενες μέρες για να συζητήσουν τι έγινε. Να συζητήσει δηλαδή το θύμα με τον θύτη! Ίσως έτσι λύνουν τα ζητήματα τα οπορτουνιστικά κόμματα με τις μυστικές υπηρεσίες του αστικού κράτους.

Το γεγονός αυτό δείχνει ότι το αστικό κράτος με τους μηχανισμούς του προσπαθεί να καταγράφει και να εμποδίζει την ταξική πάλη, ακόμα και με κόμματα που δεν είναι επικίνδυνα για το ίδιο το σύστημα. Αυτό είναι καλό μάθημα για διάφορους οπορτουνιστές που κραδαίνουν τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη γενικά και αόριστα.

Πηγή 902

Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στα λεωφορεία

Η απεργία των οδηγών και του τεχνικού προσωπικού στα αστικά λεωφορεία της Σουηδίας συνεχίζεται εδώ και μια εβδομάδα και επεκτείνεται.

Από τη Δευτέρα η απεργία επεκτάθηκε στις πόλεις Strängnäs, Halmstad, Västerås, Hallstahammar, Jönköping, Gävle, Östersund. Παράλληλα, απεργία αποφάσισε και το προσωπικό του τραμ στην πόλη της Κεντρικής Σουηδίας Norrköping.

Μπροστά στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία απαντούν με κλιμάκωση. Από το ερχόμενο Σάββατο βγαίνουν στην απεργία όλο το προσωπικό των λεωφορείων σε όλη τη Στοκχόλμη, αλλά και οι οδηγοί και οι εργαζόμενοι των υπεραστικών λεωφορείων σε ολόκληρη τη Σουηδία. Αντιπροσωπεία του συνδικάτου εργαζομένων στο μετρό στη Στοκχόλμη, την Τρίτη, επισκέφτηκε, ένα από τα κεντρικά αμαξοστάσια της Στοκχόλμης, δηλώνοντας την αμέριστη συμπαράστασή του στους απεργούς.

Την Δευτέρα, η διοίκηση του συνδικάτου εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης καταδίκασε σε ανακοίνωσή του τη συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας τους, που ανέστειλε την απεργία την προηγούμενη βδομάδα χωρίς να ικανοποιηθεί ένα από τα κεντρικότερα αιτήματά τους, η κατοχύρωση της συλλογικής σύμβασης σε περίπτωση αλλαγής εργοδότη. Σε συνέλευση που πραγματοποίησε, συμφωνήθηκε ομόφωνα ο συντονισμός με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία στην κατεύθυνση να ξεπεραστεί ο εργοδοτικός και ο συμβιβασμένος συνδικαλισμός των σοσιαλδημοκρατών και των οπορτουνιστών.

Πηγή 902

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s