Σταμάτησε η απεργία στα λεωφορεία

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων της Σουηδίας, που οργανώνει και τους εργαζόμενους στα λεωφορεία (οδηγούς και τεχνικούς), σταμάτησε την απεργία που είχε ξεκινήσει εδώ και 9 μέρες, καταλήγοντας σε συμφωνία με την εργοδοσία.

Η συμφωνία δεν δίνει τίποτα στους εργαζόμενους πέρα από τις αυξήσεις μισθών, που έτσι κι αλλιώς όλες οι συνδικαλιστικές ομοσπονδίες έχουν καταλήξει μαζί με τους εργοδότες από την αρχή της χρονιάς. Το σημαντικότερο θέμα για τον κλάδο, αυτό της κατάργησης συμβάσεων και εργασιακών δικαιωμάτων όταν καινούριες ιδιωτικές εταιρείες μπαίνουν τις συγκοινωνίες, δεν το έλυσαν. Αντίθετα, έγινε μια συμφωνία κυρίων ότι… η εργοδοσία θα κάνει ό,τι μπορεί να ακολουθεί τις συμβάσεις που ισχύουν! Η ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων πανηγύρισε για τη νίκη, αλλά βέβαια ο εκπρόσωπος της εργοδοσίας Peter Jeppsson, ήταν πιο αποκαλυπτικός, λέγοντας στα ΜΜΕ ότι αυτή η συμφωνία δεν δεσμεύει σε τίποτα τους εργοδότες, αδειάζοντας κατευθείαν τους συμβιβασμένους συνδικαλιστές.

Η καινούρια συλλογική σύμβαση είναι για 3 χρόνια και είναι ακόμα χειρότερη από τη συμφωνία στην Ομοσπονδία των σιδηροδρομικών (SEKO) που υπέγραψε την προηγούμενη βδομάδα μιας και η SEKO έχει το δικαίωμα να κηρύσσει απεργία κάθε χρόνο. Η Ομοσπονδία των δημοτικών υπαλλήλων με την 3χρονη συμφωνία συμφώνησε και σε 3χρονη εργασιακή ειρήνη.

Πέρα από τους σοσιαλδημοκράτες και οι οπορτουνιστές, όπως το Αριστερό κόμμα, αλλά και διάφορες τροτσκιστικές ομάδες μιλάνε για «νίκη» και ένα «βήμα μπροστά», προσπαθώντας να καλύψουν την αντεργατική και συμβιβασμένη πολιτική της σοσιαλδημοκρατίας στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Οι ηγεσίες των συμβιβασμένων συνδικάτων αποδεικνύονται πολύ επικίνδυνες για την εργατική τάξη και ξεπουλάνε τους εργαζόμενους ό,τι και να γίνει. Αυτό που λείπει είναι ο ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα που θα βάζει φρένο στο συμβιβασμένο συνδικαλισμό και στον οπορτουνισμό και θα δείχνει το δρόμο της ταξικής πάλης ενάντια στο κεφάλαιο. Παρά τις δυσκολίες ταξικοί συνδικαλιστές παλεύουν και εντείνουν τη δραστηριότητά τους ενάντια στο βαρύ κλίμα που υπάρχει και στον έντονο αντικομμουνισμό.

Πηγή 902

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s