Μερικές ενδιαφέρουσες ειδήσεις από Σουηδία

Διαμαρτυρίες ενάντια στην καταστροφή του φυσικού πλούτου από εταιρεία εξόρυξης

Συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και την αστυνομία στη βόρεια Σουηδία στην περιοχή Kallak, έξω από την κωμόπολη Jokkmokk, κοντά στα σύνορα με την Φινλανδία, πραγματοποιήθηκαν αυτή τη βδομάδα στο πλαίσιο κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας. Οι διαμαρτυρίες των κατοίκων και των διαδηλωτών γενικά αφορούν την εταιρεία «Jokkmokk Iron mines», θυγατρική της πολυεθνικής «Beowulf Mining», που προσπαθεί να κάνει εξόρυξη μεταλλεύματος και να εγκαταστήσει ορυχεία στην περιοχή.

Η περιοχή κύρια κατοικείται από τους αυτόχθονες Σάμι (ινδιάνοι της Σκανδιναβίας, οι λεγόμενοι Λάπωνες). Η περιοχή επίσης έχει χαρακτηριστεί από την «Unesco» ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και έχει επίσης χαρακτηριστεί και εθνικός δρυμός.

Η ιδιωτική εταιρεία όμως, με τις πλάτες της σουηδικής κυβέρνησης έχει πάρει τα δικαιώματα της εξόρυξης. Για να επιτύχει τους σκοπούς της προπαγανδίζει τις «πολλές θέσεις εργασίας στην περιοχή», προσπαθώντας να διασπάσει τους κατοίκους. Όμως, παρά τους εκβιασμούς, οι κάτοικοι στην περιοχή αντιδρούν και καταγγέλλουν την ενδεχόμενη καταστροφή του περιβάλλοντος και το ξεπούλημα του εθνικού πλούτου σε πολυεθνικές.

Η πανσουηδική οργάνωση των Σάμι εξέφρασε τις διαμαρτυρίες της στη σουηδική κυβέρνηση. Πολλοί κάτοικοι και οργανώσεις συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες στην περιοχή παρά την κρατική καταστολή.

Πηγή: 902

Παλεύουν ενάντια στις απολύσεις οι εργαζόμενοι στο μετρό της Στοκχόλμης

Η ιδιωτική εταιρεία κινέζικων συμφερόντων «MTR», που διαχειρίζεται το μετρό της Στοκχόλμης επιχείρησε να απολύσει 14 εργαζόμενουςπου ασχολούνται με την εξυπηρέτηση των επιβατών στους σταθμούς και έχουν σύμβαση ως «δοκιμαστικοί εργαζόμενοι». Ο στόχος βέβαια της εταιρείας είναι η εντατικοποίηση της δουλειάς με μείωση του προσωπικού και αύξηση των κερδών της.

Αυτή η μορφή, του «δοκιμαστικού εργαζόμενου» για έξι μήνες, υπάρχει στη νομοθεσία της Σουηδίας και ουσιαστικά είναι η χειρότερη μορφή σύμβασης μιας και ο εργοδότης μπορεί να απολύει χωρίς καμιά δικαιολογία. Και μάλιστα με την κάλυψη της αστικής νομοθεσίας, που δημιούργησαν η σοσιαλδημοκρατία και οι «συντηρητικοί», με τη στήριξη του ίδιου του συμβιβασμένου συνδικαλιστικού κινήματος.

Το ταξικό συνδικάτο των εργαζόμενων στο μετρό όμως δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Έκανε παραστάσεις διαμαρτυρίας, συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρόμενο για τις απολύσεις, ενώ κατήγγειλε παράλληλα και τη γενικότερη έλλειψη σε προσωπικό σε όλα τα πόστα των εργαζομένων του μετρό.

Την Πέμπτη 22 Αυγούστου η εταιρεία έκανε υποχώρηση και αποφάσισε να κάνει τη σύμβαση αορίστου χρόνου για τους 9 εργαζόμενους. Το συνδικάτο συνεχίζει να παλεύει προσπαθώντας να προσληφθούν και οι υπόλοιποι 5 εργαζόμενοι.

Πηγή: 902

ΠΣΟ: Ανακοίνωση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζόμενων του μετρό Στοκχόλμης ενάντια στις απολύσεις

Ανακοίνωση αλληλεγγύης εξέδωσε η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδίαστον αγώνα του σωματείου των εργαζόμενων του Μετρό της Στοκχόλμης για την επαναπρόσληψη 14 συναδέλφων τους που η ιδιωτική εταιρία «MTR»επιχείρησε να απολύσει.

Αναλυτικά στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία εκφράζει την αλληλεγγύη της στον αγώνα των εργαζόμενων του Μετρό της Στοκχόλμης, στη Σουηδία, ενάντια στις απολύσεις των συναδέλφων τους.

Η εταιρία «MTR», εκμεταλλευόμενη τους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης, σχεδίαζε να απολύσει 14 εργαζόμενους, οι οποίοι είχαν προσληφθεί ως «προσωρινό προσωπικό» χωρίς εργασιακά δικαιώματα, στο πλαίσιο της ελαστικότητας, της εντατικοποίησης της εργασίας, της μείωσης του προσωπικού και την αύξηση των κερδών.

Το ταξικό σωματείο των εργαζόμενων στο μετρό της Σουηδίας διοργάνωσε παραστάσεις διαμαρτυρίας και συλλαλητήρια πετυχαίνοντας την πρόσληψη των 9 από τους εργαζόμενους. Θα συνεχίσει να αγωνίζεται και για τους άλλους πέντε».

Πηγή: 902

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s