Μερικά νέα από Σουηδία

Προκαλούν τους εργαζόμενους οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες

Τις τελευταίες μέρες δύο ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν δείχνουν τη σαπίλα που υπάρχει στις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων και στη Σουηδία.

Η πρώτη είδηση αφορά την Ομοσπονδία των εργαζομένων στην κατεργασία ξύλου και γραφικών επαγγελμάτων, GS. Η Ομοσπονδία αυτή λοιπόν είναι η πρώτη που υπέγραψε συλλογική σύμβαση μείωσης των μισθών για νέους μέχρι 25 χρονών με το 75% του κατώτερου μισθού! Η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι υπέγραψε αυτή τη συλλογική σύμβαση της ντροπής για να μπορέσουν οι νέοι να προσληφθούν. Το μόνο όμως που εγγυάται η σύμβαση είναι η μείωση του μισθού για ένα χρόνο και αν θέλει η εργοδοσία μπορεί να προσλάβει μετά με κανονικό μισθό τους νέους μέχρι 25 χρονών. Στην ουσία προσφέρει η Ομοσπονδία δωρεάν εργατική δύναμη, τουλάχιστον για ένα χρόνο, και έπειτα οι εργοδότες μπορούν να προσλαμβάνουν καινούριους με μειωμένους μισθούς.

Οι ηγέτες των τριών τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων της Σουηδίας

Η συλλογική σύμβαση αυτή έρχεται μετά τη συμφωνία κυρίων μεταξύ της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Σουηδίας και τους εργοδότες ότι βλέπουν θετικά μια τέτοια εξέλιξη. Επίσης, η συντηρητική κυβέρνηση νομοθέτησε στο τέλος του 2013 τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επιχειρήσεων με κρατικό ζεστό χρήμα, όταν προχωρούν σε προσλήψεις με μειωμένους μισθούς.

Αυτά βέβαια, ενώ τα κέρδη των καπιταλιστών στη Σουηδία το 2013 αυξήθηκαν για άλλη μια φορά με τα μεγαλύτερα κέρδη στο εξωτερικό εμπόριο, στις τράπεζες, ενέργεια και τηλεπικοινωνίες, αλλά ακόμα και στην ένδυση (μεγάλες εταιρείες σουηδικών συμφερόντων όπως η HM).

Όλο το άρθρο εδώ

Οι σοσιαλδημοκράτες θέλουν να απολύσουν χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους

Οι σοσιαλδημοκράτες ανακοίνωσαν, σε συνέντευξη στη σουηδική τηλεόραση, ότι θέλουν να κάνουν τους δημόσιους οργανισμούς περισσότερο αποτελεσματικούς και ότι αυτό θα σημάνει και απολύσεις σε περίπου 20 δημόσιους οργανισμούς.

Η υπεύθυνη της οικονομικής πολιτικής του κόμματος, Magdalena Andersson, δήλωσε ότι μετά τις εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2014, το κόμμα της, που αναμένεται να τις κερδίσει, θα περικόψει 12 δισεκατομμύρια κορώνες (γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ), όπως έκανε και η Δανία.

Η Magdalena Andersson, υπεύθυνη της οικονομικής πολιτικής των σοσιαλδημοκρατών

Ο σκοπός των περικοπών είναι, σύμφωνα με τους σοσιαλδημοκράτες, να επιχορηγήσουν τα προγράμματα κατά της ανεργίας στους νέους. Με απλά λόγια δηλαδή θα απολυθούν χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι για να επιχορηγηθεί το κεφάλαιο ώστε να προσλάβει νέους ανέργους.

Σε μειώσεις μισθών συμφωνούν συμβιβασμένα συνδικάτα

Άλλη μια Ομοσπονδία εργαζομένων στη Σουηδία είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μειώσεις μισθών, σε περίπτωση οικονομικής κρίσης.

Η Ομοσπονδία εργαζομένων Χάρτου ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να υπογράψει συλλογική σύμβαση εργασίας με μειώσεις μισθών. Η εργοδοσία κατέθεσε πρόταση στην Ομοσπονδία με μειώσεις μισθών μέχρι 20% και με μείωση του ωραρίου εργασίας μέχρι 40%. Η Ομοσπονδία Μετάλλου υπέγραψε παρόμοια σύμβαση τον Νοέμβρη του περασμένου χρόνου.

Η σύμβαση αυτή θα ενεργοποιείται σε περίπτωση οικονομικής κρίσης, χωρίς να καθορίζεται ποιος θα το κρίνει αυτό, και η εργοδοσία εκτός από το μειωμένο εργατικό κόστος θα παίρνει ζεστό χρήμα από το κράτος για τη μείωση των κερδών της.

Γι’ άλλη μια φορά τα συμβιβασμένα συνδικάτα στη Σουηδία παίρνουν θέση στα συμφέροντα που υπερασπίζονται υπέρ του κεφαλαίου και κατά των εργατών. Τα συνδικάτα με την εργοδοσία έχουν συμφωνήσει κεντρικά για δύο ειδών μειώσεις στους μισθούς.

Πηγή: 902

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s