Τετρακόσιες απολύσεις στους δημόσιους σιδηρόδρομους

Η εταιρεία κρατικών σιδηροδρόμων της Σουηδίας, SJ, αποφάσισε να απολύσει 400 υπαλλήλους της άμεσα. Η εταιρεία που έχει τη μορφή ΑΕ, με την πλειοψηφία των μετοχών να ανήκει στο κράτος, έχει προ πολλού, όπως όλες οι κρατικές εταιρείες, στόχο την αύξηση της κερδοφορίας.

Στόχος των απολύσεων η αύξηση των κερδών

Η εταιρεία είχε το 2012 κέρδη 500 εκατομμύρια κορόνες και μέχρι και το τρίτο τρίμηνο του 2013 σχεδόν 300 εκατομμύρια κορόνες. Λόγω της ιδιωτικοποίησης των σουηδικών σιδηροδρόμων, που άρχισε το 2001, η εταιρεία έχει απολύσει δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους. Από την κρατικοποίηση των σιδηροδρόμων το 1950 με 50.000 περίπου εργαζόμενους σήμερα δουλεύουν 4.200 εργαζόμενοι και 10% απ’ αυτούς θα απολυθούν άμεσα.

Ο λόγος είναι, όπως και τις προηγούμενες φορές που έγιναν μαζικές απολύσεις, ο ανταγωνισμός με τις άλλες ιδιωτικές εταιρείες σιδηροδρόμων και η αύξηση του μέσου ποσοστού κέρδους. Ο στόχος είναι τα επόμενα χρόνια να περικοπούν 1 δισεκατομμύριο κορόνες (γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ). Αυτό σημαίνει βέβαια κι άλλες απολύσεις, μείωση των δρομολογίων σε μη ενδιαφέροντες προορισμούς και μείωση του κόστους συντήρησης με άμεση συνέπεια τη χειροτέρευση των εργασιακών συνθηκών και την αύξηση του κινδύνου ατυχημάτων. Ακόμα και μειώσεις μισθών αργότερα μπορεί να έρθουν, παρότι τα συμβιβασμένα συνδικάτα δεν αναφέρουν τίποτα.

Προκλητική η στάση των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών

Ο Hans Pilgaard, εκπρόσωπος της ST, μιας από τις δύο Ομοσπονδίες εργαζομένων στους σιδηροδρόμους, υπερασπίστηκε ουσιαστικά τη λογική των απολύσεων, λέγοντας ότι «θα πρέπει να γίνει κάτι, αν πρέπει να είμαστε ανταγωνιστικοί και να επιβιώσουμε στο μέλλον» και πρόσθεσε ότι «είναι κρίμα που η εταιρεία περίμενε τόσο πολύ»! Η άλλη Ομοσπονδία των Σιδηροδρομικών, SEKO, ήταν πιο κριτική στις εκτιμήσεις της, αλλά το ίδιο συμβιβαστική στην πράξη καθώς δεν προχωρά στην οργάνωση της αντίδρασης των εργαζομένων. Μόνο το Συνδικάτο Εργαζομένων στο μετρό της Στοκχόλμης έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Ομοσπονδία SEKO, δηλώνοντας την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους και καλώντας τους να οργανώσουν την αντίστασή τους αγωνιστικά ενάντια στην εργοδοσία, αλλά και τις συμβιβασμένες ηγεσίες των συνδικάτων.

Μία ακόμα σιδηροδρομική εταιρεία που ασχολείται με τις εμπορικές μεταφορές, η «Green Cargo», σχεδιάζει 600 απολύσεις μέχρι το 2016.

Ο πρόεδρος του Αριστερού Κόμματος, Jonas Sjöstedt, διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε να μην υπάρχει κέρδος στις κρατικές εταιρείες. Βέβαια, δεν ζήτησε καν την ανάκληση των απολύσεων. Η οπορτουνιστική λογική σε όλο της το μεγαλείο, ότι δηλαδή οι κρατικές εταιρείες θα επιβιώσουν στον καπιταλισμό αν δεν έχουν κέρδος, λες και το κεφάλαιο θα χτυπηθεί απ’ αυτό το μέτρο.

Πηγή: 902

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s