Μαζική συμμετοχή των λιμενεργατών στην πανευρωπαϊκή στάση εργασίας

Μαζικά συμμετείχαν οι Σουηδοί λιμενεργάτες, με απόφαση της Ομοσπονδίας Λιμενεργατών Σουηδίας, στην προειδοποιητική πανευρωπαϊκή 2ωρη στάση εργασίας που είχαν προκηρύξει τα συνδικάτα σε λιμάνια της ευρωπαϊκής ζώνης του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών για αλληλεγγύη στους Πορτογάλους λιμενεργάτες.

hamnstrejk

Η Ομοσπονδία Λιμενεργατών Σουηδίας δεν ανήκει στη δύναμη της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Σουηδίας, δεν έχει υπογράψει εργασιακή ειρήνη με τους εργοδότες και γι’ αυτό μπορεί να προκηρύσσει απεργία.

Τα ζητήματα που ανέδειξαν οι Σουηδοί λιμενεργάτες είναι οι προσπάθειες που γίνονται από την εργοδοσία για την απόλυση λιμενεργατών και αντικατάστασή τους με εργαζόμενους από δουλεμπορικά γραφεία με μειωμένους μισθούς και δικαιώματα. Σε αυτό συμβάλλουν και τα κυβερνητικά συντηρητικά κόμματα αλλά και οι σοσιαλδημοκράτες και οι οπορτουνιστές του Αριστερού Κόμματος (αδελφάκι του ΣΥΡΙΖΑ), που στη θεωρία είναι ενάντια στη χρησιμοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων, αλλά στην πράξη το εφαρμόζουν. Στο λιμάνι του Södertälje, νότια της Στοκχόλμης, η διοίκηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει δουλεμπορικά γραφεία. Αντιπρόεδρος της διοίκησης είναι ο Lennart Rendik, στέλεχος τους Αριστερού Κόμματος.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας έχει καταγγείλει τη χρησιμοποίηση των δουλεμπορικών γραφείων και το ρόλο των οπορτουνιστών στις επιθέσεις ενάντια στους λιμενεργάτες.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s