Απολύσεις εργαζομένων και προσλήψεις με μερική απασχόληση και μερική ζωή

Η πολυεθνική γαλλικών συμφερόντων Veolia, που έχει άδεια από την περιφερειακή διοίκηση της Skåne στη νότιαΣουηδία να λειτουργεί τους σιδηροδρόμους στη νότια Σουηδία, αλλά μέχρι και τη Δανία αποφάσισε την προηγούμενη βδομάδα, νααπολύσει 253 εργαζόμενους(μηχανοδηγούς και άλλο προσωπικό) πλήρους απασχόλησης και να τουςεπαναπροσλάβει με μερική απασχόληση 75%!

Αυτό έγινε, για να αυξήσει τα κέρδη της η πολυεθνική και βέβαια με μειωμένα  εργασιακά δικαιώματα.

Η Ομοσπονδία των εργαζομένων, SEKO, διαμαρτυρήθηκε αλλά η αντίδρασή της ήταν να ξεκινήσει μια διαφημιστική καμπάνια για να δείξει στους επιβάτες πόσο κακός εργοδότης είναι η Veolia!

Το ταξικό συνδικάτο στο μετρό της Στοκχόλμης μόλις έγινε γνωστή η απόφαση της Veolia, πήρε άμεσα πρωτοβουλίες αγωνιστικού συντονισμού και αλληλεγγύης στους εργαζόμενους. Αποφάσισε να ενημερώσει όλα τα σωματεία των σιδηροδρομικών για την επίθεση των εργοδοτών στον κλάδο του σιδηροδρόμου, αλλά και του κεφαλαίου συνολικά με λαγό την Veolia, και να απαιτήσει από αυτά να δείξουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους αλλά και από την Ομοσπονδία SEKO να καταγγείλει τη συλλογική σύμβαση και να κηρύξει άμεσα απεργιακές κινητοποιήσεις (όσο καιρό υπάρχει συλλογική σύμβαση υπάρχει και εργασιακή ειρήνη στη Σουηδία. Επίσης απαγορεύεται στα πρωτοβάθμια σωματεία να κηρύσσουν απεργιακές κινητοποιήσεις, μόνο τα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα έχουν αυτό το δικαίωμα).

Μετά από την αγωνιστική στάση κι άλλων συνδικάτων του κλάδου ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ότι η διοίκηση της Ομοσπονδίας αποφάσισε να καταγγείλει τη συλλογική σύμβαση, αν οι εργοδότες επιμείνουν στις απολύσεις.

Το συνδικάτο εργαζομένων στο μετρό είναι σε επιφυλακή και σε συνεννόηση και με άλλα συνδικάτα του κλάδου για να σταλθεί αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία, αλλά και στη συμβιβασμένη ηγεσία της Ομοσπονδίας, αν αυτή υπαναχωρήσει.

Πηγή: 902

Κατηγορία:

 

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s