Κεντροδεξιά στήριξη στην κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών – Πρασίνων, με «μοχλό» την ακροδεξιά

Η σουηδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με την κεντροδεξιά αντιπολίτευση, που της επιτρέπει να μην προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές, δίνοντας έτσι τέλος στην πολιτική κρίση που προέκυψε στις αρχές του Δεκέμβρη, μετά την καταψήφιση του σχεδίου προϋπολογισμού τον Δεκέμβρη από τα κεντροδεξιά κόμματα και το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες».

sweden-kybernhtikh-symmaxia

Μετά την αρνητική ψήφο στον προϋπολογισμό, ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, που ηγείται των Σοσιαλδημοκρατών και είναι επικεφαλής της κυβέρνησης μειοψηφίας με εταίρους τους Πράσινους, προκήρυξε συνομιλίες για ευρύτερη στήριξη στην κυβέρνηση ή εκλογές τοΜάρτη.

Τελικά, χρησιμοποιώντας ως μοχλό πίεσης την ύπαρξη των «Σουηδών Δημοκρατών», ο Σουηδός πρωθυπουργός κατάφερε να εξασφαλίσει την ψήφο εμπιστοσύνης της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας την «ανάγκη απομόνωσης» της ακροδεξιάς.

Έτσι σήμερα σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους Μετριοπαθείς, τους Φιλελεύθερους, τουςΧριστιανοδημοκράτες και το Κόμμα του Κέντρου, ο Λέβεν ανακοίνωσε την επίτευξη συμφωνίας.

«Με τη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε που επιτρέπει σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας να κυβερνήσει, η κυβέρνηση δεν θα διοργανώσει πρόωρες εκλογές», όπως είχε ανακοινωθεί στις αρχές του μήνα, δήλωσε ο Στέφαν Λεβέν, έχοντας δίπλα του εκπροσώπους των Πρασίνων, κυβερνητικών συμμάχων του, και των τεσσάρων μελών της (κεντροδεξιάς) συμμαχίας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Στοκχόλμη.

Διαβάστε επίσης: Η αστική τάξη επιδιώκει συναίνεση για τα αντιλαϊκά μέτρα που έρχονται

Σχολιάστε