Σε αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης προχωρά η κεντροαριστερή κυβέρνηση στη Σουηδία.

Η κεντροαριστερή κυβέρνηση της Σουηδίας είναι έτοιμη να νομοθετήσει την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης μέχρι και την ηλικία των 69, αλλά προτιμάει να ανέβει στα 68!

syntaxioyxoi-soyhdia

Η συντηρητική αντιπολίτευση πιέζει να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα 69 και ταυτόχρονα κανένας να μην μπορεί να πάρει σύνταξη πριν τα 63. Η κεντροαριστερή κυβέρνηση επιμένει ότι η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 68 και παράλληλα κανένας να μην μπορεί να πάρει σύνταξη πριν τα 62, είναι καλύτερη πρόταση. Όλα βεβαίως τα κόμματα διαχείρισης του αστικού συστήματος προτείνουν να αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης, στέλνοντας στον Καιάδα χιλιάδες εργαζόμενους που περιμένουν να πάρουν σύνταξη.

Το αστικό κράτος στη Σουηδία έχει καταφέρει να μειώνει τις συντάξεις κάθε χρόνο μιας και συνδέεται το συνταξιοδοτικό με την αύξηση του ΑΕΠ και το μέσο όρο της προσδόκιμης ηλικίας. Έτσι τα τελευταία χρόνια που η αύξηση του ΑΕΠ είναι μηδενική ή πολύ μικρή, έχει αντανάκλαση και στις συντάξεις, ενώ με το προσδόκιμο ηλικίας που ανεβαίνει, συνδέεται και η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Ταυτόχρονα, τα χρήματα του ασφαλιστικού οργανισμού παίζονται στο τζόγο των διαφόρων πιστωτικών ιδρυμάτων και στο χρηματιστήριο, μειώνοντας ακόμα περισσότερο τις συντάξεις εκατομμυρίων συνταξιούχων στη Σουηδία.

Σήμερα το όριο συνταξιοδότησης στη Σουηδία είναι τα 65 με κατώτερο όριο τα 61 με εργασία 40 χρόνων για να πάρει κάποιος πλήρη σύνταξη, που αντιστοιχεί περίπου στο 40-45% του τελευταίου μισθού. Προαιρετικά, μπορεί κάποιος να βγει στη σύνταξη στα 67, κάτι που επιλέγει ένα μέρος των εργαζομένων, γιατί το ποσό της σύνταξης όταν βγαίνουν στα 65 είναι πολύ μικρό για να μπορέσουν να έχουν μια ανθρώπινη ζωή σαν συνταξιούχοι. Ένα μεγάλο μέρος επίσης των εργαζόμενων που δουλεύουν σε βαριές και ανθυγιεινές δουλειές (δεν υπάρχουν Βαρέα και Ανθυγιεινά στη Σουηδία), όπως οικοδόμοι, πυροσβέστες, εργάτες μετάλλου, καθαριστές κ.λπ. αναγκάζονται να βγουν στη σύνταξη από τα 61 ή τα 62, γιατί η υγεία τους έχει κλονιστεί σοβαρά.

Με το νέο νόμο που θα έρθει για την αύξηση των ορίων ηλικίας, οι εργαζόμενοι σε τέτοιες δουλειές, ιδίως μετανάστες που δουλεύουν σε κακοπληρωμένες και βαριές δουλειές, θα χτυπηθούν ιδιαίτερα άγρια από το κεφάλαιο, που θα αυξήσει ακόμα περισσότερο  τα κέρδη του.

Τα συμβιβασμένα συνδικάτα τηρούν «σιγήν ιχθύος» για το ζήτημα, χρησιμοποιούν όμως τα ΜΜΕ για να περάσουν μαζί με την εργοδοσία, την άποψη ότι για να σωθεί το συνταξιοδοτικό σύστημα, είναι μονόδρομος η αύξηση του ορίου ηλικίας και η μείωση συντάξεων. Χρησιμοποιούν επίσης, την εργατική αριστοκρατία, με το επιχείρημα ότι οι εργαζόμενοι θέλουν να δουλεύουν μέχρι τα βαθιά γεράματα για να νιώθουν χρήσιμοι!

Σε αντίθεση με τις επιθέσεις αυτές, ήδη ταξικά συνδικάτα όπως το συνδικάτο εργαζομένων στο μετρό, τοπικά σωματεία οικοδόμων κ.λπ., συζητάνε τις εξελίξεις σε γενικές συνελεύσεις, με προτάσεις για αντίσταση στην πρόταση νόμου που θα έρθει για αύξηση του ορίου ηλικίας και επισημαίνουν ότι χρειάζεται μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης και αύξηση μισθών και συντάξεων. Η κριτική τους εστιάζεται και συνολικά στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα που είναι στα χέρια του κεφαλαίου, τονίζοντας ότι χρειάζεται αλλαγή του κοινωνικού συστήματος και η εργατική τάξη να πάρει στα χέρια της την εξουσία.

Από το πόρταλ του 902

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s