Διακήρυξη της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Μεταναστών Σουηδίας

ASYM

Ανακοίνωση Αγωνιστική Συσπείρωση Μεταναστών Σουηδίας (ΑΣΥΜ)

Η κατάσταση στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, νέους και γυναίκες στην μετανάστευση σε διάφορες χώρες ανάμεσα τους και στη Σουηδία. Από το 2010 ώς και το 2015 πήραν άδεια παραμονής πάνω από 4.200 άτομα από την Ελλάδα.

Αρκετοί επιλέγουν αυτή τη χώρα έχοντας υπόψη τις συνθήκες περασμένων δεκαετιών που ο καπιταλισμός είχε δυνατότητες παραχωρήσεων και οι κατακτήσεις της ΕΣΣΔ ανάγκαζαν και τις καπιταλιστικές χώρες και εν προκειμένω τη Σουηδία να παραχωρούν εργατικά δικαιώματα. Η πραγματικότητα βέβαια είναι διαφορετική.

Η καπιταλιστική οικονομική κρίση συνεχίζεται και γίνεται πιο βαθιά σε όλη την Ευρωπαική Ένωση. Η κατάσταση στην Ελλάδα χειροτερεύει ακόμα περισσότερο.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ, έχει γονατίσει τον ελληνικό λαό με περικοπές, χαράτσια, μειώσεις μισθών και συντάξεων, απολύσεις και άλλα αντεργατικά μέτρα.

Επίθεση από το κεφάλαιο σε όλα τα επίπεδα

Όπως και στην Ελλάδα έτσι και στη Σουηδία η καπιταλιστική κρίση έχει οδηγήσει, σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή της Σουηδίας (Ουκρανία) και της Ελλάδας (Συρία, Κύπρος κλπ), τους εργαζόμενους στην ανεργία, με δικαιώματα που πετσοκόβονται, ιδιωτικοποιήσεις, ελαστικές σχέσεις εργασίας κλπ. Οι επιθέσεις συνεχίζονται στο ασφαλιστικό, τις συντάξεις (με προτάσεις για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 69), το φορολογικό, την περίθαλψη, τις συλλογικές συμβάσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζονται.

Στη Σουηδία που ζούμε και εργαζόμαστε αντιμετωπίζουμε σαν παλιοί μετανάστες συνταξιοδοτικά προβλήματα αλλά και προβλήματα με φοροεπιδρομές στην Ελλάδα, χαράτσια κλπ. Σαν νέοι μετανάστες προβλήματα με το στεγαστικό, ανεργίας, γλώσσας, σε πολλές περιπτώσεις απληρωσιάς, με εργοδότες να προσφέρουν μεροκάματο σε εξευτελιστικά επίπεδα (2 και 3 ευρώ την ώρα) για σκληρές εργασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντάλλαγμα για το «πολυπόθητο» εργοδοτικό πιστοποιητικό.

Αυτά τα μέτρα είναι συνέχεια εκείνων που παίρνονται από όλες τις κυβερνήσεις στην ΕΕ τα τελευταία χρόνια. Είναι λοιπόν απαραίτητο να υπάρχει οργανωμένη απάντηση σ΄αυτήν την επίθεση είτε αφορά τους εργαζόμενους στην Ελλάδα είτε στη Σουηδία.  Έχουμε βαθιά επίγνωση ότι όσο υπάρχει καπιταλισμός θα υπάρχει και μετανάστευση. Αυτή είναι σύμφυτη του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, και υπακούει στους νόμους κίνησης του κεφαλαίου στην καπιταλιστική κοινωνία.

 

Θέσεις/Στόχοι πάλης

Οι θέσεις και οι στόχοι πάλης της ΑΣΥΜ είναι:

  1. Να αγωνιστούμε ενάντια στις επιθέσεις από τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Σουηδίας και ΕΕ ενάντια στον Ελληνικό και Σουηδικό λαό και να καταδικάζουμε την πολιτική που δημιουργεί νέους μετανάστες στην Ελλάδα.
  2. Να οργανωθούν οι Έλληνες μετανάστες στα εργατικά σωματεία και στις ελληνικές κοινότητες και από κοινού να αγωνιστούμε οργανωμένα για καλύτερες συνθήκες ζωής.
  3. Να συνεχιστεί η προσπάθεια, οι Κοινότητες να ανασυγκροτηθούν σε αγωνιστικό πλαίσιο. Οι κοινότητες πρέπει να ασχολούνται, να παλεύουν και να προωθούν ζητήματα που μας απασχολούν σαν εργαζόμενους, με την συμμετοχή γυναικών και νέων. Οι συνεδριάσεις των ΔΣ πρέπει να είναι ανοικτές.
  4. Για δημόσια δωρεάν Παιδεία, ενάντια στην εμπορευματικοποίηση της Παιδείας και ενάντια στο αντιδραστικό νόμο για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Για αύξηση των εκπαιδευτικών, την αποστολή βιβλίων για όλους τους μαθητές, για την ουσιαστική ενίσχυση της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο ενταγμένο σουηδικό σχολείο.
  5. Να γίνονται σεβαστές και να στηρίζονται οικονομικά οι πολιτιστικές παραδόσεις και η ταυτότητα των μεταναστών. Πάλη ενάντια στο ρατσισμό και φασισμό, που τον γεννάει και θρέφει το καπιταλιστικό σύστημα.
  6. Να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη στο εργατικό κίνημα της Ελλάδας και στις κινητοποιήσεις που αναπτύσσονται ενάντια στις κυβερνητικές πολιτικές που εφαρμόζονται.

 

Δράση της ΑΣΥΜ

Η δράση της ΑΣΥΜ τα τελευταία δύο χρόνια επικεντρώθηκε, παρά τις ελλείψεις και αδυναμίες που υπάρχουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Με τις δυνάμεις που έχει, σε κοινότητες αλλά και σαν πρώτη δύναμη αλλά μειοψηφία στο ΔΣ της Ομοσπονδίας πάλεψε με το πλαίσιο των αποφάσεων του τελευταίου συνεδρίου της Ομοσπονδίας που ήταν σε θετική κατεύθυνση για τους Έλληνες μετανάστες. Στην Ομοσπονδία αλλά και σε κοινότητες πήρε πρωτοβουλίες  για συνεργασία  με τα πρωτοβάθμια όργανα, τις κοινότητες, για αγωνιστική αντιμετώπιση στο ζήτημα των οξυμένων προβλημάτων των νέων μεταναστών, δραστηριοποίηση των γυναικών, συντονισμό με τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και με τους εκπαιδευτικούς για πάλη σε αγωνιστική κατεύθυνση για τα μεγάλα προβλήματα στο ζήτημα της ελληνόγλωσης εκπαίδευσης, για ανάδειξη του λαικού πολιτισμού με πρωτοβουλίες για το εργατικό και λαικό τραγούδι. Η στάση όλων των παρατάξεων στην ΟΕΣΚΣ, ιδίως της ΕΑΣ που στηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε γενικές γραμμές ήταν να καταψηφίζουν κάθε τέτοια πρωτοβουλία της ΑΣΥΜ.

Οι πρωτοβουλίες για παράδειγμα, να συγκεντρώσει η ΟΕΣΚΣ εκπαιδευτικό υλικό και χρήματα για τα  παιδιά της Παλαιστίνης, για διεκδίκηση βιβλίων και εκπαιδευτικών στα ελληνικά σχολεία, για συμπαράσταση στους πρόσφυγες για να πανε στις χώρες που θέλουν και που τους πνιγει στη Μεσόγειο η πολιτική της ΕΕ και ΝΑΤΟ με την ενεργή στήριξη της ελληνικης κυβέρνησης, ενάντια στα χαράτσια κλπ καταψηφίστηκαν. Η πλειοψηφια του ΔΣ προχωρησε ακομα και σε αντιδημοκρατικές και αντικαταστατικές αποφασεις όπως καθαίρεσεις συμβούλων, παραγκωνισμός του ΔΣ με αποφάσεις να παίρνονται από μιά μικρή ομάδα,  προβοκάτσιες, τραμπουκισμός καιι συνεχείς προσβολές στις συνεδριάσεις του ΔΣ απέναντι στις γυναίκες μέλη του ΔΣ και συνολικά ενάντια στους συμβούλους της ΑΣΥΜ, δείχνοντας ότι οι αντιδημοκρατικές πρακτικές είναι συστατικό στοιχείο αυτών των παρατάξεων.

Η ΑΣΥΜ θα παλέψει και το επόμενο διάστημα στις κοινότητες, στην Ομοσπονδία, για την αναδιοργάνωση των κονοτήτων σε αγωνιστική κατεύθυνση, για να είναι οι κοινότητες χώροι που οι έλληνες μετανάστες θα συζητάνε τα προβλήματα που έχουν, θα οργανώνουν την πάλη τους για την λύση τους μαζί με τους σουηδούς εργαζόμενους και δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη στην Ελλάδα. Όλοι στα σωματεία μας και στις κοινότητες. Όπου μπορούμε, παίρνουμε πρωτοβουλίες για δημιουργία επιτροπών αγώνα. Για την οργάνωση και διεκδίκηση όλων των ζητημάτων που μας απασχολούν.

 

Εδώ είναι ένα φως αδερφικό, απλά τα χέρια και τα μάτια.  Εδώ δεν είναι να `μαι εγώ πάνω από σένα, ή εσύ πάνω από μένα.
Εδώ είναι να `ναι ο καθένας μας πάνω από τον εαυτό του.

Γιάννης Ρίτσος

Anakoinosi ASYM

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s