Η κυβέρνηση κατέθεσε νομοσχέδιο για στενότερη πρόσδεση στο ΝΑΤΟ

Κατατέθηκε την Τρίτη στο σουηδικό κοινοβούλιο από την κεντροαριστερή κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών καιΠρασίνων η πρόταση νόμου για την ακόμα μεγαλύτερη σύνδεση της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ.

Μέχρι τώρα όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μεταξύ των οποίων και το Αριστερό Κόμμα (αδελφό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ) είχαν αποδεχθεί τις σχέσεις με τη λυκοσυμμαχία στο πλαίσιο του «Συνεταιρισμού για την Ειρήνη», αλλά είχαν διαφωνίες σε σχέση με τη βαθύτερη σύνδεση της χώρας με το ΝΑΤΟ. Η αστική τάξη βέβαια της Σουηδίας ήταν απόλυτα σύμφωνη με αυτό, μιας και οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές γίνονται με την ΕΕ και κυρίως τις χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ.

Την τελευταία περίοδο όμως κάμφθηκαν οι διαφωνίες των κομμάτων, καθώς και οι ενδοαστικές αντιθέσεις που υπήρχαν. Τα κόμματα, εκτός από το Αριστερό Κόμμα, δέχθηκαν μια βαθύτερη συμφωνία της Σουηδίας με το ΝΑΤΟ. Αυτό σημαίνει την εγκατάσταση στη χώρα ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, τη διενέργεια κοινών ασκήσεων σε τακτική βάση, αλλά και τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή, δίπλα ακριβώς στηΡωσία, οξύνοντας τους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με κινδύνους γενικά για την ειρήνη και σε αυτή την περιοχή του πλανήτη.

Το Αριστερό Κόμμα αρνήθηκε τη συμφωνία για λόγους τακτικής κι όχι επειδή διαφωνεί ουσιαστικά. Δηλώνει πως δεν συμφωνεί, επειδή δεν υπάρχουν «εγγυήσεις» για τη χρησιμοποίηση πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ.

Το κίνημα ενάντια στο ΝΑΤΟ διαδήλωσε σήμερα έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο. Εκεί φιλειρηνικές οργανώσεις καταδίκασαν τον ιμπεριαλιστικό οργανισμό και επισήμαναν τον κίνδυνο εμπλοκής της Σουηδίας σε ακόμα μεγαλύτερες περιπέτειες. Όπως τονίστηκε, η νέα συμφωνία γίνεται στα μυστικά, χωρίς την ενημέρωση του λαού, ενώ επιχειρεί προοπτικά την πλήρη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε μαζικά και η Κομματική Οργάνωση Στοκχόλμης του ΚΚΕ με φίλους και οπαδούς του Κόμματος.

Πηγή: 902

NATO demo4NATO demo

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s