Κινητοποιήσεις μικρομεσαίων αγροτών στη Σουηδία και Φιλανδία

Τις τελευταίες μέρες οργανώνονται κινητοποιήσεις από τους μικρούς αγρότες σε Σουηδία και Φινλανδία. Ο αγροτικός πληθυσμός έχει μειωθεί δραματικά και αυτή η εξέλιξη έγινε πιο γρήγορη μετά την είσοδο της Σουηδίας και Φιλανδίας στην ΕΕ.

Πορεία τρακτέρ στο Ελσίνκι, Φιλανδία

Πορεία τρακτέρ στο Ελσίνκι, Φιλανδία

Πορεία τρακτέρ στην Ουπσάλα, Σουηδία

Πορεία τρακτέρ στην Ουπσάλα, Σουηδία

Στη Σουηδία χαρακτηριστικά έχει αφανισθεί το 90% του αγροτικού πληθυσμού σε σχέση με πριν 25 χρόνια. Οι μεγαλοαγρότες συγκεντρώνουν ακόμα περισσότερη γη και κεφάλαια και οι μικροί και μεσαίοι αγρότες βλέπουν την κατάστασή τους να επιδεινώνεται ταυτόχρονα με την αύξηση των εισαγωγών γεωργικών προϊόντων από μεγάλες εταιρείες.

Οι κινητοποιήσεις οργανώνονται σε δεκάδες επαρχιακές πόλεις σε όλη τη Σουηδία με συγκεντρώσεις και πορείες με τα τρακτέρ τους. Οι τοπικές οργανώσεις του ΚΚ Σουηδίας, παρά το μικρό μέγεθός τους, προσπαθούν να παρέμβουν και στηρίζουν τα αιτήματα των μικρών και μεσαίων αγροτών, ενώ ταυτόχρονα ζυμώνεται το ζήτημα της αντίθεσης απέναντι στην πολιτική της κεντροαριστερής κυβέρνησης, την ΕΕ και γενικά το κεφάλαιο.

Μία παρόμοια κατάσταση εξελίσσεται και στη γειτονική Φινλανδία κι εκεί οργανώθηκαν μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στην κυβέρνηση και το κεφάλαιο στις 12 Μάρτη. Στις 11 Μάρτη χιλιάδες αγρότες με εκατοντάδες τρακτέρ πλημμύρισαν το κέντρο του Ελσίνκι για να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην πολιτική λιτότητας και των περικοπών που προωθεί η φινλανδική κυβέρνηση με τη στήριξη της ΕΕ.

Πηγή: 902

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s